Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
ŽivaliOsamljeni žabec Romeo bo končno spoznal svojo Julio

Osamljeni žabec Romeo bo končno spoznal svojo Julio

MORDA VAS ZANIMA

Žabec Romeo sameva že kar 10 let. Toliko časa je namreč minilo, odkar je bilo mogoče v naravi zadnjič opaziti pripadnika vrste z znanstvenim imenom Telmatobius yuracare, ki ji pripada tudi Romeo, ki od leta 2010 biva v  bolivijskem prirodoslovnem muzeju. Poskusi, da bi našli njegovo Julio in tako preprečili izumrtje vrste, so lani privedli celo do tega, da je osamljeni žabec dobil svoj lastni profil na portalu za zmenke Match, s čimer si je prislužil ogromno pozornosti. Profil je bil namenjen zbiranju sredstev za iskanje Romeove Julije, hkrati pa opozarjanju na problem izumiranja številnih živalskih vrst. Čeprav je bil Romeo zelo dolgo edini znani pripadnik svoje vrste, niso raziskovalci nikoli povsem obupali – in zdaj so njihovi napori končno obrodili sadove!

- Oglas -

Žaba

Raziskovalcem uspelo najti kar pet predstavnikov iste vrste

Odprava, ki jo je vodila Teresa Camacho Badani, se je podala v bolivijski deževni gozd. Po celodnevnem iskanju žab, ki bi pripadale vrsti Telmatobius yuracare, prepoznavni predvsem po oranžnem trebuščku, so nameravali že skorajda zapustiti gozd, ko so se odločili, da vendarle pregledajo območje še enega potoka. Po približno 15 minutah iskanja je bila prav Teresa Camacho Badani tista, ki ji je uspelo. Prva žaba, ki so jo našli, je bil sicer samec. Vendar je ekipa raziskovalcev nato sklepala, da so v okolici najverjetneje tudi samičke. V prirodoslovni muzej so se na koncu vrnili s kar petimi žabami vrste Telmatobius yuracare – z dvema samičkama in s tremi samci. Vse žabice so trenutno v karanteni, hkrati pa se jim poskuša zagotoviti čim bolj podobne pogoje tistim, ki bi jih imeli sicer v naravi (podobna kakovost in temperatura vode ipd.). Prejele so tudi cepivo proti hitridiomikozi, nalezljivi glivični bolezni, zaradi katere sicer umirajo dvoživke po vsem svetu.

Si bo vrsta s tem le opomogla?

Vse je torej pripravljeno na to, da Romeo že kmalu spozna svojo Julijo. Ta naj bi bila zelo živahna, medtem ko je Romeo precej sramežljiv. Tako znanstveniki upajo, da bo tudi v tem primeru obveljalo, da se nasprotja privlačijo. Od tega, kako všeč si bosta, pa je seveda močno odvisno tudi nadaljevanje vrste. Morebitni potomci bodo namreč nato vrnjeni v naravo. Žabec Romeo naj bi sicer od začetka precej intenzivno klical samičke, vendar pa so se njegovi »paritveni klici« sčasoma umirili, kot bi tudi sam že skorajda obupal. Obstaja sicer več razlogov, zakaj se je vrsta Telmatobius yuracare znašla skorajda na robu preživetja. Gre predvsem za preplet vpliva podnebnih sprememb, krčenja njihovega naravnega habitata, onesnaženosti okolja, že omenjene hitridiomikoze in še nekaterih drugih dejavnikov. Vendar pa Telmatobius yuracare ni edina vrsta dvoživk, ki potrebujejo pomoč. Populacije mnogih vrst žab se zmanjšujejo po vsem svetu, in sicer zaradi zelo podobnih razlogov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×