Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.
Zdravilne rastlineKorenine rožnega korena za boljše razpoloženje in več energije

Korenine rožnega korena za boljše razpoloženje in več energije

MORDA VAS ZANIMA

Rožni koren (Rhodiola rosea) spada med t. i. adaptogene rastline, ki nam lahko pomagajo v boju z vsakodnevnim stresom. Še posebej koristne naj bi bile snovi, ki se skrivajo v koreninah te rastline, ki so jo v zdravilne namene uporabljali že v prvem stoletju našega štetja. Rožni koren je bil npr. zelo cenjen v starogrški naravni medicini, pomembno mesto pa ima tudi v tradicionalnem kitajskem zdravilstvu. Njegovi pozitivni vplivi pa ne vključujejo le razbremenitve v primeru povečanega stresa, ampak lahko korenine rožnega korena pomagajo tudi pri nekaterih drugih težavah.

- Oglas -

Rožni koren

Najpomembnejši pozitivni vplivi

Za adaptogene rastline je značilno, da so sposobne hitre prilagoditve. To naj bi med drugim pomenilo tudi, da se prilagodijo našemu telesu in nas oskrbijo s tistim, kar v določenem hipu najbolj potrebujemo. Tako lahko rožni koren v trenutkih, ko smo zelo napeti, poskrbi za hitro pomiritev – ko smo utrujeni, pa nas oskrbi s prepotrebno energijo. Snovi, ki se skrivajo v koreninah te rastline, namreč vplivajo na simpatični živčni sistem.

Ker je, kot smo omenili, rožni koren tudi dober vir energije, ko je to potrebno, se velikokrat priporoča ljudem, ki delajo tudi v nočnih izmenah. Ta dodatek bo poskrbel za manj utrujenosti, obenem pa za boljšo koncentracijo. Rožni koren lahko vpliva tudi na več energije in boljšo vzdržljivost med športno aktivnostjo.

Mnoge pa še posebej pritegne dejstvo, da se o rožnem korenu govori tudi kot o naravnem antidepresivu. Učinki so sicer  manj izraziti kot pri antidepresivih, ki vam jih predpiše zdravnik, a vendarle obstajajo, kar pomeni, da je lahko rožni koren koristen dodatek v primeru blažjih oblik razpoloženjskih motenj.

Kaj pa morebitne nevarnosti?

- Oglas -

Adaptogene rastline veljajo načeloma za varne za uporabo, vendar se lahko kljub temu pojavijo določeni nezaželeni stranski učinki. Manjši odstotek ljudi lahko med uživanjem teh rastlin doživlja pogostejše glavobole ali pa težave s spanjem. Do slednjega pride predvsem v primeru, da je odmerek previsok. Še dve izmed možnih težav so suha usta in omotičnost. Če torej opazite navedene težava po tem, ko začnete z uporabo rožnega korena, prekinite z nadaljnjim jemanjem. Nasploh se odsvetuje uporaba na lastno pest, brez predhodnega posveta s strokovnjakom za področje zdravilnih rastlin in z zdravnikom, vendar velja to še posebej za nosečnice, doječe matere in za tiste, ki že jemljete antidepresive.

Kako vključiti rožni koren v dnevno rutino?

Po tem, ko ste se prepričali, da je uporaba rožnega korena za vas zares varna, morate seveda izbrati najprimernejšo obliko za uživanje korenin te rastline. Danes vam je na voljo kar nekaj možnosti – rožni koren v prahu, tinkture, kapsule itn. Če se odločite za rožni koren v prahu, ki je prijetnega vonja in okusa ter nežne roza barve, ga lahko preprosto dodate v jutranjo kavo, čaj, »smoothie« itn. Začnite s čim manjšo količino, ki jo nato postopoma povečujte do želenega odmerka.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×