Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.

Znanstveniki razglasili najlepši vonj na svetu

Podobno kot se razlikuje naš okus, se razlikuje tudi naše dojemanje različnih vonjev.
Zdravje & prehranaOnesnažen zrak poveča tveganje za spontani splav podobno kot kajenje

Onesnažen zrak poveča tveganje za spontani splav podobno kot kajenje

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da predstavlja kajenje enega največjih dejavnikov tveganja za spontani splav v prvem trimesečju nosečnosti. Vendar pa naj bi bila izpostavljenost onesnaženemu zraku – torej dejavnik, na katerega ženske ne morejo neposredno vplivati – enako problematična. To je zaključek, do katerega sta prišla dr. Matthew Fuller, asistent za področje kirurgije na Univerzi Utah, in analitičarka Claire Leiser, ki sta analizirala podatke kar 1300 žensk, ki so morale zaradi težav v prvi polovici nosečnosti obiskati urgenco v bolnišnici v Salt Lake Cityju …

- Oglas -

Spontani splav

Možnost za spontani splav se lahko poveča tudi za 16 odstotkov

Ugotovljeno je bilo, da ima lahko že kratkotrajna izpostavljenost nadpovprečno onesnaženemu zraku med nosečnostjo resne posledice. Že sedemdnevna izpostavljenost poveča tveganje za 16 odstotkov, kar je podobna številka kot pri nosečnicah, ki kadijo. Dr. Fuller, pobudnik raziskave, se je za ta korak odločil, ko je na podlagi opazovanja zaznal, da obdobjem hujše onesnaženosti sledi povečano število spontanih splavov. Tako je želel svojo hipotezi o povezanosti teh dveh dejavnikov tudi znanstveno potrditi.

Še posebej problematične naj bi bile povečane vrednosti NO2

Pri raziskavi so bili upoštevali različni dejavniki, ki bi lahko povečali možnost za spontani splav. Vendar pa je bilo na koncu ugotovljeno, da je bila verjetnost za spontani splav najvišja pri tistih ženskah, ki so bile sedem dni pred nesrečnim dogodkom izpostavljene povečani količini dušikovega dioksida v zraku. Dušikov dioksid je sicer plin, ki nastaja pri izgorevanju fosilnih goriv, še posebej dizla. Ni sicer še povsem jasno, kako natančno onesnažen zrak privede do spontanega splava. Domneva se, da sta glavna razloga povzročanje oksidativnega stresa in kroničnih vnetij v telesu. Prav tako pa v okviru omenjene raziskave ni bilo ugotovljeno, katera je tista gestacijska starost, pri kateri je fetus še posebej občutljiv na onesnažen zrak, kar pa bo morda predmet novih raziskav v bližnji prihodnosti.

Včasih je pametneje ostati doma, a to seveda ni dolgoročna rešitev

Že pred tem so bile sicer izvedene raziskave, katerih izsledki so pokazali, da obstaja močna povezava med izpostavljenostjo nosečnice onesnaženemu zraku in povečano nevarnostjo za okvare pri plodu, nizko porodno težo otroka  in za prezgodnji porod. Poleg tega pa lahko onesnažen zrak vpliva že na samo zanositev oziroma na težave z zanositvijo. Onesnaženost je seveda težava, ki zahteva odpravo samega vzroka, vendar je dr. Fuller vendarle svetoval nosečnicam, da poskušajo same narediti največ, kar lahko, da se izognejo negativnim vplivom. Eden izmed osnovnih ukrepov je tako ta, da ne zapuščajo stanovanja v primeru opozoril, da je zrak zunaj še posebej onesnažen.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×