Ekologija & OkoljeOnesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

MORDA VAS ZANIMA

Študija, ki je bila pred nedavnim objavljena v reviji The Lancet Planetary Health, prinaša izjemno zaskrbljujoč podatek o nevarnostih, povezanih z vse izrazitejšo onesnaženostjo okolja. Raziskovalci so namreč ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti. Podatek je še posebej šokanten, če upoštevamo, da letno umre približno 60 milijonov ljudi. Skoraj ena šestina smrti je torej tako ali drugače povezana z onesnaženostjo okolja …

Onesnažen zrak, izpostavljenost nevarnim kemikalijam in onesnažena voda

- Oglas -

Glavni krivec za prezgodnje smrti, povezane z onesnaženostjo okolja, je onesnažen zrak. Leta 2019 je bil kriv za približno 75 odstotkov vseh smrti zaradi onesnaženosti okolja. Pri tem je zajet tako onesnažen zrak zunaj kot v zaprtih prostorih (predvsem zaradi kurjenja trdnih goriv). Približno 1,8 milijona smrti je bilo povezanih z izpostavljenostjo nevarnim kemikalijam oziroma snovem, kot je svinec. Za približno 1,36 milijona prezgodnjih smrti pa je bila kriva onesnažena voda.

Ukrepi za zajezitev težave so večinoma neustrezni ali celo neobstoječi

Avtorji študije so zapisali, da so našli zelo malo dokazov, ki pričajo o tem, da je onesnaženje pod nadzorom. Metode, namenjene zajezitvi različnih oblik onesnaženja, so – če sploh obstajajo – pogosto neučinkovite. Nemalokrat gre zgolj za »lepotni popravek«, ki se ne dotakne jedra težave.

Največji del bremena naložen na pleča revnejših držav

Negativen vpliv onesnaženosti okolja na zdravje ni razporejen enakomerno. Največji del bremena tako prevzamejo srednje bogate in najrevnejše države, medtem ko so v najbogatejših državah prebivalci praviloma precej bolj zaščiteni pred negativnimi učinki, čeprav so za težave v največji meri odgovorne prav države, ki spadajo med najbogatejše na svetu. Pri mednarodnih razvojnih načrtih je okoljski vidik pogosto skorajda povsem spregledan, kljub gromozanskemu vplivu na zdravje in gospodarstvo. Odločevalci zaščiti okolja običajno ne namenjajo pretirane pozornosti in sredstev, kljub dejstvu, da se ozaveščenost prebivalstva v zadnjih letih povečuje. Tako je zaradi onesnaženosti okolja zaskrbljenih vse več ljudi, toda na žalost ne tistih, ki imajo največ moči za konkretne spremembe.

Manj smrti zaradi onesnaženega zraka v zaprtih prostorih

Največ oziroma kar 92 odstotkov prezgodnjih smrti zaradi onesnaženosti okolja je bilo leta zabeleženih prav v najrevnejših državah. Dobra novica je sicer to, da se je število smrti zaradi onesnaženega zraka v zaprtih prostorih zaradi kurjenja trdnih goriv z zadnjih letih oziroma od leta 2000 zmanjšalo. Podobno pa velja tudi za število prezgodnjih smrti, povezanih z onesnaženostjo. Pozitivne spremembe so bile še posebej izrazite v Afriki. Po drugi strani pa se je močno povečalo število prezgodnjih smrti zaradi onesnaženega zraka na prostem ter zaradi svinca in drugih problematičnih kemikalij.

Ali bodo odločevalci tokrat le prisluhnili strokovnjakom?

- Oglas -

Raziskovalci menijo, da je osnovni korak izboljšanje sistema za spremljanje onesnaženosti. Zanesljivi, ažurni podatki so namreč osnova za ustrezno ukrepanje. Ukrepi, namenjeni zajezitvi onesnaženja, so pomembni tako zaradi neposrednega vpliva na zdravje prebivalstva kot za zajezitev globalnega segrevanja, ki grozi celotnemu planetu. V poročilu je kot najpomembnejši ukrep navedeno pospešeno opuščanje fosilnih goriv in prehod k uporabi čistejših, okolju prijaznejših obnovljivih virov energije. Raziskovalci pri tem opozarjajo na povezavo med onesnaženostjo okolja, globalnim segrevanjem in zmanjševanjem biodiverzitete. »Priporočila« niso presenetljiva; številni znanstveniki že precej dolgo opozarjajo na resnost težave in pri tem poudarjajo nujnost bistveno hitrejšega opuščanje uporabe fosilnih goriv. Verjetnost za to, da bo tudi najnovejše poročilo kljub šokantnosti številk ponovno naletelo na gluha ušesa, je tako na žalost precej velika.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×