Zdravje & prehranaProtibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek. Protibolečinska sredstva lahko sicer pomagajo pri ublažitvi akutnih bolečin, vendar obenem povečajo nevarnost za kronične bolečine. Ugotovitev se nanaša na t. i. protivnetna protibolečinska sredstva, kamor spadajo učinkovine, kot sta aspirin in ibuprofen. Akutni vnetni odziv je sicer neprijeten, vendar je lahko koristen – med drugim prav za preprečevanje kronične bolečine.

Prvi del študije vključeval osebe z bolečinami v spodnjem delu hrbta

- Oglas -

Študija, ki osvetljuje povezavo med uporabo protivnetnih protibolečinskih sredstev in povečanim tveganjem za razvoj kroničnih bolečin, je bila pred nedavnim objavljena v reviji Science Translational Medicine. V prvem delu raziskave je sodelovalo 98 oseb, ki so se spopadale z bolečinami v spodnjem delu hrbta. Za blaženje bolečin so tri mesece prejemale protivnetna protibolečinska sredstva. Raziskovalci so želeli preučiti mehanizme, ki so v ozadju občutka bolečine, predvsem pa vpliv protivnetnih protibolečinskih sredstev na bolečino. Na koncu trimesečnega obdobja sta se izoblikovali dve skupini. Pri prvi skupini je šlo za osebe, pri katerih so protivnetna protibolečinska sredstva poskrbela za ublažitev bolečine, pri drugi pa za osebe, ki jim zdravila niso pomagala. Raziskovalci so iz obeh skupin izbrali enako število oseb, nato pa preučili njihov genom in primerjali rezultate obeh skupin.

Učinkovitost zdravil tesno povezana z nevtrofilci

Najpomembnejša razlika med genomom prve in druge skupine je bila povezana z nevtrofilci oziroma nevtrofilnimi granulociti, ki so ena od podvrst belih krvničk – celic, znanih tudi pod imenom levkociti, ki so izjemno pomembne za ustrezen imunski odziv. Nevtrofilci so še posebej pomembni v zgodnjih fazah vnetja. Poskrbijo namreč za podlago, ki omogoča obnovo poškodovanih tkiv. Pri bolnikih, ki so jim protivnetna protibolečinska sredstva pomagala, so bile pred začetkom zdravljenja izmerjene zelo visoke vrednosti nevtrofilcev, precej višje kot pri drugi skupini, med trimesečno uporabo protivnetnih protibolečinskih sredstev pa je bil zaznan nagel upad. Podobna sprememba je bila opažena tudi pri raziskavi, ki je vključevala 30 oseb s temporomandibularno motnjo, ki povzroča hude bolečine v okolici čeljusti in ušes. To je potrdilo, da so nevtrofilci zelo pomembni za ublažitev bolečine.

Blokada nevtrofilcev in protivnetna protibolečinska sredstva – neugodna kombinacija

Raziskovalci so nato ugotovili še, da lahko blokada nevtrofilcev občutno podaljša obdobje zaznavanja bolečine. Še posebej pomembna pa je ugotovitev, da lahko v primeru, da so nevtrofilci blokirani, protivnetna protibolečinska sredstva povzročijo več škode kot koristi. Obdobje okrevanja je lahko daljše, kot bi bilo, če protibolečinska sredstva niti ne bi bila uporabljena. Za to naj bi bilo krivo prav protivnetno delovanje nekaterih protibolečinskih sredstev. Pri protibolečinskih sredstvih brez protivnetnega učinka namreč ni bilo mogoče zaznati podobnega odziva.

Povečano tveganje za kronične bolečine v prihodnosti

Sledila je še preučitev podatkov za kar pol milijona oseb, ki so bili zbrani v okviru projekta UK Biobank. Raziskovalci so ugotovili, da je bila verjetnost za kronične bolečine v obdobju 2–10 let po zaključku zdravljenja pri tistih, ki so si pri akutnih bolečinah pomagali s protivnetnimi protibolečinskimi sredstvi, kar dvakrat večja kot pri tistih, ki so za spopadanje z akutnimi bolečinami uporabili druga sredstva oziroma metode. Raziskovalci so pri tem opozorili, da je še prezgodaj za to, da bi lahko svetovali popolno opustitev protivnetnih protibolečinskih sredstev. Med drugim bodo potrebne klinične študije za neposredno primerjavo učinkov protivnetnih zdravil in drugih protibolečinskih sredstev, ki ne temeljijo na protivnetnem delovanju.

NAJNOVEJŠE