RubrikeZanimivostiOkužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

MORDA VAS ZANIMA

Toksoplazmoza, tj. okužba s toksoplazmo oziroma s parazitom, imenovanim Toxoplasma gondii, najverjetneje ni nekaj, česar si posebej želite. Toksoplazma je enocelični organizem, ki se lahko razmnožuje izključno v mačjih prebavilih, medtem ko druge živali – vključno s človekom – uporablja zgolj kot vmesne gostitelje. Simptomi prvotne okužbe so sicer pri večini ljudi relativno mili, vendar je parazit zelo uspešen pri skrivanju. Tako preide v stanje hibernacije, kar pomeni, da lahko z nami ostane vse življenje. Odkrito je bilo, da lahko toksoplazma vpliva celo na možgane oziroma na spremembo obnašanja. Okužba pa je lahko še posebej nevarna za nosečnice oziroma za razvijajoči se plod.

- Oglas -

Konotacije, ki jih sproži beseda toksoplazmoza, so zato večinoma negativne. To je seveda logično, toda nedavne ugotovitve znanstvenikov dokazujejo, da ima lahko nekaj, kar se zdi na prvi pogled izključno negativno, tudi pozitivno plat. Raziskovalci so namreč odkrili, da lahko toksoplazma vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe …

»Bonitete«, ki povečajo možnost za širjenje?

Okužbi s toksoplazmo se je zelo težko izogniti. Po nekaterih ocenah naj bi se s tem parazitom prej ali slej okužila vsaka druga oseba. Kot omenjeno, lahko toksoplazmoza vpliva na spremembo našega vedenja. Okužba s toksoplazmo pa naj bi bila povezana celo s povečanim tveganjem za shizofrenijo in psihotične epizode. Gre seveda za zelo resne težave, zato okužba s toksoplazmo zagotovo ni nekaj, za kar bi si bilo smiselno prizadevati. Vendar je nova študija, objavljena v reviji PeerJ, vsekakor zanimivo branje.

Tako ženske kot moške, okužene s toksoplazmo, drugi v povprečju dojemajo kot privlačnejše od tistih, ki niso okuženi. Fenomen se zdi na prvi pogled povsem nelogičen, vendar so znanstveniki razvili zanimivo hipotezo, ki bi lahko razložila ta pojav. Razlaga naj bi se skrivala v evolucijski biologiji. Če parazit gostitelju ponudi določene »bonitete«, se s tem poveča možnost za njegovo uspešno širjenje. Podoben fenomen je bil v preteklosti že zaznan pri podganah. Samci so namreč za parjenje pogosteje izbirali okužene samice.

Ali lahko toksoplazma vpliva na raven testosterona?

Toksoplazma seveda ne more neposredno vplivati na privlačnost, saj je ta relativna. Dokazi sicer niso povsem jasni, vendar se zdi, da je mogoče vsaj pri moških govoriti o korelaciji med okužbo in povišanimi ravni testosterona.

- Oglas -

Vprašanje o tem, v kateri smeri poteka (potencialna) vzročno-posledična povezava, ostaja sicer odprto. Ena od možnosti je namreč tudi ta, da so povišane vrednosti testosterona povezane z večjo verjetnostjo za okužbo (npr. zaradi bolj tveganega vedenja). Ne gre torej nujno za posledico okužbe. Po drugi strani pa ni izključena možnost, da lahko parazit zaradi koristi, ki si jih obeta, vpliva na gostiteljev fenotip oziroma na nevrotransmitorje in hormone.

Okužene osebe dojete kot privlačnejše in bolj zdrave

V raziskavi je sodelovalo 35 oseb, okuženih s Toxoplasmo gondii, in 178 oseb, ki niso bile okužene. Če odštejemo toksoplazmozo, ni imel nihče od sodelujočih posebnih zdravstvenih težav. Šlo je za mlajše osebe oziroma študente. Sledilo je več testiranj, ki so vključevala vprašalnike, meritve in ocenjevanje videza. Raziskovalci so med drugim odkrili, da so bili obrazi okuženih oseb v povprečju precej bolj simetrični od obrazov neokuženih. Indeks telesne teže okuženih žensk je bil v povprečju nižji, poleg tega pa okužene ženske poročale o več spolnih partnerjev kot ženske, ki se niso nikoli okužile s toksoplazmozo.

Izveden je bil tudi ločen eksperiment, v okviru katerega je moralo 205 prostovoljcev ocenjevati fotografije sodelujočih. Osebe s toksoplazmozo so se tudi tu odrezale bolje, saj so bile v povprečju dojete kot precej bolj privlačne in zdrave. Pri tem seveda ne gre za potrjeno vzročno-posledično povezavo, ampak zgolj za zanimivo korelacijo, ki dopušča različne interpretacije. Toda tudi če bi šlo, lahko toksoplazmoza prinese toliko težav, da je mogoče z gotovostjo zatrditi, da bi tveganja kljub temu močno prevladala nad koristmi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×