Okrepite svoj spomin!

  Pride trenutek, ko ne veste, kje so vaši ključi ali očala. Če velikokrat pozabite imena ljudi in takšna pozabljivost vas lahko hitro spravi ob živce. Če se vam zdi, da so se stvari nenadno poslabšale, obiščite zdravnika. Vseeno pa lahko naredite nekaj, da okrepite svoj spomin. Kako to storiti?

  okrepite spomin

  Uživajte v vonju eteričnih olj

  V trgovini poiščite eterično olje bazilike in rožmarina. Raziskave možganskih valov so pokazale, da vdihavanje teh dveh olj pomaga izboljšati nastajanje betavalov v osrednjem živčevju in poveča zavest.

  Pijte kavo

  Če popijete veliko kave, boste za kratek čas izboljšali zmožnost koncentracije. Poleg tega ima kava tudi druge dolgotrajne učinke. Spomin pri starejših ljudeh je bolje ohranjen, če pijejo kavo.

  Poskrbite za kisik

  Pretok krvi izboljšate z gibanjem. Obstajajo dokazi, da vadba poveča število živčnih celic v možganih. Primerno je kolesarjenje. Gibanje hkrati pomaga preprečiti sladkorno bolezen, možgansko kap in povišan krvni tlak.

  Pazite na ustrezno raven krvnega sladkorja

  Nedavne raziskave so pokazale povezavo med blago preobčutljivostjo za glukozo in izgubo spomina v zrelih letih. Uživajte koristne maščobe (avokado, semena, riž) ter veliko zelenjave in polnozrnatih živil.

  Dodatkov ne zanemarite

  Vsak dan vzemite multivitaminske preparate, izbirajte med dodatki folne kisline in vitamina B12. S hrano, četudi je pravilna stežka zadostite potrebah po obeh teh vitaminih.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte