Odlična domača omaka z brezglutenskimi krekerji

    Med vikendom se pogosto odločimo, da bomo kaj dobrega spekli ali skuhali, zato smo vam pripravili nekaj idej. Ker pa je kar nekaj ljudi, ki imajo težave s preobčutljivostjo na gluten, smo se tokrat odločili za recepte brez glutena.

    Ajdovi krekerji in omaka

    Domača omaka

    Odlična domača omaka z brezglutenskimi ajdovimi krekerji, ki si ju lahko privoščite kot zdrav prigrizek ob gledanju televizije ali druženju s prijatelji. Zraven lahko za pomakanje postrežete tudi na koščke narezano korenje, drugo poljubno zelenjavo ali pa na tanko narezano salamo.

    Sestavine:

    • pločevinka belega fižola
    • 2 žlici olivnega olja
    • 3 čajne žličke rdečega vinskega kisa
    • strok česna
    • sol, poper
    • skodelica sesekljanega peteršilja
    • dve žlici praženih mandljev
    • dve žlici opečenih lanenih semen, kasneje zmletih
    • ½ žličke dimljene paprike

    Priprava:

    Fižol, 1/3 skodelice olivnega olja, 2 žlički kisa in 1 strok česna zmeljite v multipraktiku, dokler zmes ni gladka. Začinite s soljo in poprom. Zmes dajte v posodo in posebej zmeljite še peteršilj, papriko, lanena semena, mandlje in preostali dve žlici olja, preostalo žličko kisa in preostali strok česna. Začinite s soljo in poprom. Zmes dajte na vrh prve omake in skupaj postrezite.

    Brezglutenski ajdovi krekerji

    Sestavine:

    • 2 skodelici ajdove moke
    • ¼ skodelice olja
    • Žlička soli
    • ½ skodelice vode
    • Začimbe

    Priprava:

    Zmešajte ajdovo moko z oljem, soljo in najprej ¼ skodelice vode, potem pa vodo počasi dodajajte, dokler ne dobite primerne, nelepljive zmesi. Če bo preveč lepljivo lahko dodate še malo moke. Testo razdelite na polovico in natanko razvaljajte. Na testo lahko potresete tudi poljubna semena ter še enkrat narahlo povaljajte čez. Z rezalnikom za pico razrežite testo na poljubne oblike. Pecite jih 15 do 20 minut na 200 stopinj. Bodite pozorni, da ne bodo preveč pečeni.

    Postrezite jih skupaj z omako in uživajte v okusih.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte