0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOdporni škrob je izjemno koristen za vaše zdravje

Odporni škrob je izjemno koristen za vaše zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Škrob je polisaharid, torej snov, sestavljena iz glukoznih enot. Gre za snov, ki je naravno prisotna v najrazličnejših živilih (žita, krompir itn.). Ena od podvrst škroba je t. i. odporni škrob. Specifika odpornega škroba je, da ga naše telo ne more prebaviti. Tako se obnaša podobno kot prehranske vlaknine oziroma kot topne fermentabilne vlaknine …

- Oglas -

Odporni škrob – hrana za koristne bakterije v črevesju

Znano je, da so prehranske vlaknine najpomembnejša vrsta hrane za koristne bakterije (probiotike), ki živijo v našem črevesju. Eden od glavnih razlogov, zaradi katerih je izredno pomembno, da svojemu telesu zagotovimo dovolj vlaknin, je prav ohranjanje zdravega črevesnega mikrobioma. Kot omenjeno, je lahko vpliv odpornega škroba zelo podoben vplivu prehranskih vlaknin. Podobno kot »klasične« vlaknine tudi odporni škrob potuje skozi želodec in tanko črevo neprebavljen. Tako na koncu doseže debelo črevo v neprebavljeni obliki in tam nahrani koristne bakterije.

Črevesni mikrobiom je zadnja leta deležen pozornosti številnih znanstvenikov. Vse očitnejše namreč postaja, da sta naše zdravje in počutje močno odvisna od mikroorganizmov, ki živijo v našem črevesju. Ena od najpomembnejših koristi odpornega škroba je tako povezana prav z njegovim vplivom na črevesni mikrobiom. Dokazano je namreč bilo, da odporni škrob pozitivno vpliva tako na raznolikost kot na število koristnih bakterij v črevesju.

Zmanjšanje tveganje za raka debelega črevesa

Ko bakterije v našem črevesju prebavljajo odporni škrob, nastajajo različne spojine, vključno s kratkoverižnimi kislinami, med katerimi je posebno pomemben butirat. Gre namreč za snov, ki je izjemno koristna za celice, iz katerih je sestavljena stena našega debelega črevesa. S pomočjo odpornega škroba lahko tako zmanjšamo tveganje za raka debelega črevesa, ki velja za eno od najbolj nevarnih vrst raka. Poleg tega lahko odporni škrob pomaga pri kroničnih vnetnih črevesnih boleznih (najbolj znani obliki sta Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis) ter pri drugih težavah, povezanih s prebavili. Za povrh pa naj bi prispeval k učinkovitejši absorpciji mineralov.

- Oglas -

Pomoč pri preprečevanju inzulinske rezistence

Izredno pomemben je tudi vpliv odpornega škroba na inzulin oziroma na občutljivost celic na inzulin. Tudi v tem pogledu so učinki odpornega škroba zelo podobni učinkom »običajnih prehranskih vlaknin«. Odporni škrob lahko namreč poveča občutljivost celic na inzulin oziroma zmanjša tveganje za inzulinsko rezistenco. Tako je lahko zelo koristen za uravnavanje krvnega sladkorja. Pozitiven učinek ni samo neposreden, ampak ga je mogoče zaznati tudi pri naslednjem obroku. Redno uživanje odpornega škroba lahko občutno izboljša občutljivost celic na inzulin, s čimer se zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2.

Odporni škrob za lažje hujšanje

S škrobom je povezanih precej strahov; prepričanje, da je uspešno hujšanje nezdružljivo z uživanjem škrobnatih živil, je močno razširjeno, toda vsaj ko gre za odporni škrob, so tovrstni strahovi odveč. Odporni škrob lahko namreč pospeši proces hujšanja, saj poskrbi za to, da se hitreje nasitimo, obenem pa za dolgotrajnejši občutek sitosti.

Kje lahko najdemo odporni škrob?

Poznamo več tipov odpornega škroba. V prvo skupino spada odporni škrob, ki ga je mogoče najti v žitih, semenih in stročnicah. Ta tip škroba je neprebavljiv zaradi vlaknastih celičnih sten, s katerimi je zaščiten. Drugi tip odpornega škroba se skriva v surovem krompirju, nezrelih bananah ipd. Tretji tip nastane, če škrobna živila, kot sta krompir in riž, skuhamo, nato pa ohladimo. Pri tem se namreč del »običajnega« škroba, torej škroba, ki ga naše telo lahko prebavi, spremeni v odporni škrob. Nato pa je tu še četrti tip, in sicer umetni odporni škrob, sintetiziran v laboratoriju.

.

NAJNOVEJŠE