0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNovo leto – priložnost za slovo od škodljivih diet

Novo leto – priložnost za slovo od škodljivih diet

MORDA VAS ZANIMA

Izguba odvečnih kilogramov spada med najpogostejše novoletne zaobljube. To sicer ni nujno problematično, težava pa nastane, če se zaradi želje, da bi shujšali, odločite za drastično dieto, ki zahteva nevarno omejevanje kalorij ali specifičnih hranilnih snovi. S tovrstnimi dietami lahko resno ogrozite svoje zdravje, poleg tega pa ta pristop ni najučinkovitejši niti z vidika hujšanja. Tudi če izgubite odvečne kilograme, se bodo ti najverjetneje hitro vrnili. Ker lahko drastično omejevanje vnosa upočasni metabolizem, pa zlahka pridobite še precej dodatnih kilogramov. Tako se hitro ujamete v začaran krog, ko se zdi, da so ekstremne diete vaša edina možnost.

- Oglas -

Novo leto je izvrstna priložnost za to, da se enkrat za vselej znebite potencialno nevarnih diet ter spremenite svoj pogled na hrano in telesno težo.

1. Ozavestite škodljive trende

Pojavom, ki spodbujajo »kulturo diet«, smo dandanes izpostavljeni na praktično vsakem koraku. Ti pojavi so tako vseprisotni, da jih pogosto niti ne ozavestimo zares, predvsem pa ne prepoznamo, kako škodljivi so lahko in kako velik vpliv na nas imajo v resnici. Tako je pametno, da ste pri uporabi družbenih omrežij – pa tudi nasploh – precej bolj kritični. Ko naletite na fotografijo, posnetek ali zapis, se vprašajte, ali (implicitno) spodbuja vrednote, ki so vam resnično blizu. Ta preprosta vaja vam bo pomagala razumeti, da ste najverjetneje ponotranjili vzorce obnašanja (na primer nenehno preizkušanje novih diet), ki se ne skladajo z vašimi temeljnimi vrednotami.

2. Odpovejte se črno-belemu pristopu

Precej boljša možnost od novoletnih zaobljub so novoletne intence. Pri novoletnih zaobljubah gre namreč pogosto za zelo črno-bel, binaren pristop: ali dosežemo določen cilj ali pa nam je spodletelo. Ta cilj je pogosto povsem arbitraren, na primer bolj ali manj naključno izbrana številka na tehtnici. Po drugi strani pa je pri intencah poudarjen sam pristop. V ospredju so pozitivne navade, ki jih želite vnesti v svoj vsakdan, ne da bi se pri tem pretirano obremenjevali s konkretnimi cilji.

- Oglas -

3. Prehrano prilagodite svojim preferencam

Poslovite se od rigidnih pravil. Upoštevati morate, da tisto, kar ustreza nekomu drugemu, ni nujno primerno za vas. Če na primer veste, da za normalno delovanje potrebujete tudi ogljikove hidrate ali da vam ustreza več manjših, enakomerno razporejenih obrokov, bi se bilo nesmiselno odločiti za pristop, ki temelji na drastičnem omejevanju ogljikovih hidratov, ali za prekinitveni post. Poiščite zdrav način prehranjevanja, ki bo ustrezal vam oziroma vašemu telesu, in se pri tem ne obremenjujte pretirano s trenutnimi trendi.

4. Preusmerite pozornost s telesnega vidika

Razmislite, kako dojemate sebe in kako druge. Pri drugih ste najverjetneje precej manj osredotočeni na telesni vidik oziroma na njihovo zunanjost. Pristnost odnosov ni odvisna od skladnosti naših teles s trenutnimi lepotnimi ideali. Celo ljudje, ki veljajo za izjemno privlačne, imajo lahko v življenju veliko težav. Pomembno je, da poiščete vrednost v sebi. To bo pozitivno vplivalo na vaše duševno zdravje in vam pomagalo razumeti, kako nesmiselne so v resnici drastične diete.

5. Utišajte kritika v svoji glavi

Bodite bolj pozorni na svoj notranji monolog. Ko se zalotite pri pretirani kritičnosti do svojega telesa oziroma pri pretiranem obremenjevanju s svojo telesno težo, poskusite pozornost nežno preusmeriti k prijetnejšim temam.

6. Pozorni bodite na to, kako o telesni teži in hujšanju govorite z drugimi

Pomemben ni samo glas v vaši glavi, ampak tudi besede, ki jih izrečete. Če se v družbi pogosto pritožujete zaradi svoje telesne teže in nenehno razpravljate o dietah, je čas za spremembe. S tem škodujete tako sebi kot drugim, saj prispevate k normalizaciji »kulture diete« oziroma obsedenosti s telesno težo in hujšanjem.

7. Razmislite, koga podpirate s svojim denarjem

Zakaj bi s svojim težko prisluženim denarjem podpirali podjetja, ki spodbujajo problematične trende, kot sta pretirana vitkost in nošnja neudobnih oblačil. Če boste poiskali znamke, ki se bolj skladajo z vašimi vrednotami, se boste zagotovo počutili precej bolje. Ne kupujte oblačil za »idealno« različico sebe. Privoščite si oblačila, v katerih vam bo udobno in v katerih se boste že zdaj počutili lepi. To bo pozitivno vplivalo na vašo samozavest, posledično pa se boste lažje uprli nezdravim dietam.

- Oglas -

 

.

NAJNOVEJŠE