0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZeliščne pastile za grlo, ki so primerne tudi za otroke

Zeliščne pastile za grlo, ki so primerne tudi za otroke

MORDA VAS ZANIMA

Domače pastile za boleče ali vneto grlo bodo zelo hitro pomirile razdraženo grlo in ublažile bolečino. Obenem lahko pomagajo tudi pri hripavosti in pri suhem kašlju.

- Oglas -

Razdraženo, boleče grlo oziroma žrelo je ena izmed najpogostejših zdravstvenih težav v zimskih mesecih. Povezano je lahko z različnimi vzroki. V ozadju so lahko bakterijske ali virusne okužbe, toda ne glede na to, kaj je krivo za bolečine v grlu, si lahko pomagate s preprostimi, doma izdelanimi zeliščnimi pastilami, ki niso samo izjemno učinkovite, ampak tudi zelo okusne oziroma precej okusnejše od večine pastil za grlo, ki so na voljo v lekarnah in drogerijah. Potrebujete samo nekaj sestavin, postopek pa ne zahteva veliko časa ali posebnih spretnosti.

Sestavine

  • 1 žlica slezovih korenin v prahu
  • 1 žlica mletih cvetov vrtnice
  • 1 žlica rdečega bresta v prahu (uporabite lahko tudi vsebino kapsule)
  • 1 žlica mletih žajbljevih cvetov
  • 1,5 žlice javorovega sirupa
  • ingver in/ali cimet v prahu

Navodila za izdelavo pastil

Javorov sirup rahlo segrejte, nato pa primešajte mleta zelišča (slez, rdeči brest in žajbelj) ter prah iz vrtničnih cvetov. Dobiti morate mehko, vendar kompaktno zmes, ki ne sme biti pretirano lepljiva. Po potrebi lahko dodate še manjšo količino zelišč.

Ko ste zadovoljni s teksturo, oblikujte majhne, kot noht mezinca velike kroglice, ki jih razporedite po papirju za peko. Kroglice nato sploščite, da dobite obliko pastil, ki jih na koncu po želji povaljajte v mletem cimetu in/ali ingverju.

- Oglas -

Pastile čez noč pustite na papirju za peko, da se posušijo in strdijo. Shranjujte jih v zaprtem steklenem kozarcu.

Priporočljivo je, da zelišča zmeljete tik pred zdajci, saj se tako ohrani več koristnih snovi. Za mletje lahko nato uporabite kuhinjski mešalnik ali mlinček za kavo. Po želji pa lahko za izdelavo pastil uporabite tudi zdrobljena zelišča, ki ste jih pred tem zdrobili z možnarjem.

Zakaj prav ta kombinacija sestavin?

Za pomiritev razdraženega in bolečega žrela je najbolje uporabiti zelišča s hladilnim učinkom, bogata s snovmi, ki na sluznici ustvarijo pomirjajoč zaščitni film. Ta ublaži vnetje membrane in bolečino. Temu opisu odlično ustrezata slez in rdeči brest. Če vam ne uspe najti rdečega bresta, lahko malce povečate količino slezovih korenin – pastile za grlo bodo tako ohranile učinkovitost.

Za grlo oziroma žrelo je zelo koristen tudi žajbelj. V žajbljevih listih lahko namreč najdemo snovi s protimikrobnim delovanjem. Po zaslugi te sestavine bodo pastile pripomogle k uničevanju škodljivih mikroorganizmov, ki so krivi za okužbo. Če nimate časa za izdelavo pastil, si lahko pomagate tudi z grgranjem ohlajenega žajbljevega čaja, kar je ena izmed najbolj priljubljenih naravnih metod za blaženje bolečin v grlu. Poleg tega lahko žajbelj pomaga tudi pri drugih težavah, povezanih z ustno votlino, na primer pri drobnih razjedah v ustih.

- Oglas -

Cvetovi vrtnic okrepijo hladilni učinek pastil. Učinkujejo pomirjajoče, kar poskrbi za hitrejšo ublažitev vnetja in bolečine.

Dodatna zelišča, ki jih lahko uporabite pri izdelavi pastil

Po želji lahko pastilam dodate še druga zelišča, ki lahko pomirijo grlo in poskrbijo za to, da postane bolečina znosnejša. Med odlična zelišča oziroma sestavine za naravno ublažitev bolečin v grlu med drugim spadajo še poprova meta, timijan, korenine golostebelnega sladkega korena, ožepek, melisa, bezgove jagode in bezgovi cvetovi. Eksperimentirajte in poiščite kombinacijo, ki vam bo najbolj ustrezala – tako z vidika učinkovitosti kot z vidika okusa. Namesto zdrobljenih zelišč lahko uporabite tudi tinkture. Pazite le, da pastilam ne boste dodajali eteričnih olj, saj so ta preveč koncentrirana, posledično pa niso primerna za uživanje.

NAJNOVEJŠE