Zdravje & prehranaNova študija potrdila koristi kakovostne čokolade za možgane

Nova študija potrdila koristi kakovostne čokolade za možgane

MORDA VAS ZANIMA

Študija, ki je bila nedolgo tega objavljena v reviji Scientific Reports, bo zagotovo razveselila vse čokoholike. Še enkrat več se je namreč potrdilo, da ima lahko kakav zelo pozitiven vpliv na naše zdravje in počutje. Še posebej koristen je lahko za možgane oziroma za kognitivne sposobnosti. Čokolada je lahko tako del zdrave prehrane, vendar pa seveda ni vseeno, kakšno čokolado izberete. Kot so ugotovili raziskovalci, ni pomembno zgolj to, ali čokolada vsebuje tudi sladkor, mleko ipd., ampak so učinki močno odvisni tudi od kakovosti uporabljenega kakava …

Primerjava učinkov s flavanoli bogatega in procesiranega kakava

- Oglas -

Šlo je za manjšo študijo, v kateri je sodelovalo 18 moških, starih od 18 do 45 let. Raziskava, ki so jo pripravili strokovnjaki z britanske univerze v Birminghamu in ameriške univerze v Illinoisu, je bila izvedena tako, da so moške najprej naključno razdelili v dve skupini, nato pa je prva skupina zaužila s flavanoli bogat presni kakav, druga pa procesiran kakav, ki je vseboval zelo malo flavanolov. Pri tem sodelujoči v raziskavi niso vedeli, kateri kakav so dobili.

Flavanoli za hitrejšo oksigenacijo možganov v »kriznih razmerah«

Sledila so različna testiranja. Med drugim so morali sodelujoči dve uri po zaužitju kakava vdihovati zrak z nadpovprečno visokim deležem ogljikovega dioksida. Gre za klasični test, s katerim se preverja odzivnost ožilja v možganih. Normalen odziv zdravih možganih v takšnih situacijah je namreč pospešen pretok krvi. Tako lahko do možganov pridejo večje količine kisika, hkrati pa se lahko odstrani presežek ogljikovega dioksida. Kakšni so bili rezultati tega preizkusa? Skupina, ki je dve uri prej zaužila presni kakav, ki je vseboval večje količine flavanolov, se je v povprečju odrezala precej bolje. Njihovi možgani so bili namreč precej učinkovitejši v boju s presežnimi količinami ogljikovega dioksida – proces oksigenacije je bil hitrejši in uspešnejši. Pospešena oksigenacija možganov se je pri tej skupini v povprečju začela kar približno eno minuto prej kot pri skupini, ki je zaužila procesiran kakav, ki je bil praktično povsem oropan flavanolov.

Pozitiven vpliv opazen tudi pri reševanju kognitivnih testov

Raziskovalci so poskušali najti tudi morebitno povezavo med kakovostjo zaužitega kakava in rezultati udeležencev na testih, s katerimi so se preverjale kognitivne sposobnosti. Tudi tu je bila skupina, ki je dobila kakovostnejši, s flavanoli bogat kakav, precej uspešnejša. Ne le da je prekosila drugo skupino, ampak so bili pozitivni učinki opazni tudi pri primerjavi rezultatov pred zaužitjem kakava in po njem. Flavanoli so sicer snovi, ki jih uvrščamo med antioksidante, kar pomeni, da so zelo pomembni pri preprečevanju oksidativnega stresa.

Sodelujoči v raziskavi so bili zdravi nekadilci

Izsledki opisane raziskave torej nakazujejo obstoj povezave med uživanjem kakovostnega kakava, ki vsebuje veliko flavanolov, ter zdravjem možganov in izboljšanimi kognitivnimi sposobnostmi. Pozitivni učinki pri prvem testiranju so bili najmanj izraziti pri tistih, pri katerih je bil proces oksigenacije možganov že v osnovi nadpovprečno učinkovit, kar pomeni, da ni bilo več veliko prostora za izboljšave. Vsi sodelujoči v raziskavi so bili sicer zdravi posamezniki brez resnejših zdravstvenih težav s srcem, možgani, ožiljem ali dihali. Obenem pa je šlo za nekadilce.

Čokolada – priboljšek, ki si ga lahko privoščimo brez slabe vesti

- Oglas -

Študija je bila sicer majhna, zato je treba rezultate interpretirati z nekaj rezerve, vendar pa se osnovne ugotovitve ujemajo s podobnimi raziskavami, izvedenimi v preteklosti. Občutek krivde ob uživanju čokolade je tako povsem odveč. Pomembno je predvsem to, da poskrbite za izbiro zares kakovostne čokolade s čim manj sladkorja, ki naj bo izdelana iz nepredelanega kakava. Seveda pa velja podobno za kakav, ki ga nameravata uporabiti za izdelavo sladic.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×