Osebna rastČuječnost vam pomaga zablesteti ob najzahtevnejših preizkusih

Čuječnost vam pomaga zablesteti ob najzahtevnejših preizkusih

MORDA VAS ZANIMA

Naši možgani so nagnjeni k stalnemu preverjanju okolice in iskanju morebitnih nevarnosti. Četudi se tega morda ne zavedate, je ta »primarna težnja« najverjetneje prisotna v številnih situacijah. Po eni strani je lahko  ta lastnost naših možganov zelo koristna, predvsem ko gre za osnovno preživetje. Vendar pa je lahko v mnogih situacijah tudi zelo moteča. Še posebej problematična je takrat, ko je pred nami pomemben preizkus, ki zahteva vso našo pozornost. Rešitev? Trening čuječnosti …

Trening čuječnosti kot del priprav na pomembne nastope

- Oglas -

Čuječnost nam pomaga pri tem, da smo bolj osredotočeni na naloge, ki so pred nami. Čeprav ni nujno, da je trening čuječnosti usmerjen proti konkretnemu cilju, si lahko z njim pomagate prav pri pripravah na pomembne preizkuse. K tej metodi se na primer vedno pogosteje zatekajo tudi profesionalni športniki, ki se pripravljajo na odločilna tekmovanja. S pomočjo čuječnosti je mogoče preseči stresni odziv telesa, ki se pogosto pojavi v tovrstnih situacijah – oziroma doseči, da nismo več tako obremenjeni s temi odzivi.

Razlikovanje med tistim, na kar lahko vplivamo, in tistim, kar ni pod našim nadzorom

Prvo, kar morate sprejeti oziroma razumeti, je to, da ne morete imeti neposrednega vpliva na svoje misli in čustva, vendar pa lahko po drugi strani precej laže vplivate na svoje vedenje v določeni situaciji. Pri tem imamo praviloma dve osnovni možnosti. Odločimo se lahko, da svoje vedenje podredimo čustvom oziroma občutkom, ki nas preplavljajo v tistem trenutku, ali pa izberemo uskladitev vedenja s svojimi vrednotami, cilji ipd. Pomembno je predvsem to, da ugotovite, kaj je tisto, čemur namenjate svojo pozornost, in da se naučite razlikovati med tistim, česar ne morete spremeniti, in tistim, na kar lahko vplivate.

»Nervozno telo« še ne pomeni nujno tudi nervoznih misli

Vas je strah, da boste v odločilnem trenutku preveč nervozni, da bi se lahko osredotočili na nalogo pred sabo? Tovrstni strahovi so zelo pogosti, vendar na srečo niso nepremagljivi. Pri tem je ključno spoznanje, da to, kako se odzove vaše telo, ni pod vašim nadzorom. Rešitev se tako ne skriva v tem, da se poskušate prepričati, da bo »vse v redu«. Nasprotno: smiselno je, da se pripravite tudi na možnost, da se vam bodo tresle roke, da bo vaš glas drhtel ipd. Če se to res zgodi, se tako ne boste znašli v paniki. Bolj ko bi se namreč trudili prikriti tovrstne odzive telesa, intenzivnejši bi verjetno postali. Eden glavni ciljev treninga čuječnosti je povezan prav s tem, da se naučite usmeriti svojo pozornost k tistemu, kar je v določenem trenutku zares pomembno, ne glede na to, kaj se dogaja okoli vas oziroma z vami.

Dihalne vaje in vizualizacija – pomembna elementa treninga čuječnosti

Zelo koristen del treninga čuječnosti so lahko dihalne vaje. Če se boste naučili obvladovati svoj dih, boste lažje nadzorovali tudi svojo pozornost. Če vas trening čuječnosti zanima predvsem v povezavi s pomembnim preizkusom ali nastopom, ki vas čaka v bližnji prihodnosti, vam svetujemo, da si pomagate tudi z vizualizacijo. Poskušajte si zamisliti različne scenarije, in sicer karseda natančno. Pomembno je, da se resnično vživite v dogajanje. Zamislite si idealen nastop v vse prej kot idealnih okoliščinah. Če boste v mislih večkrat preigrali ta scenarij, boste postali precej samozavestnejši. Četudi na dan D okoliščine ne bodo idealne, vas to ne bo pretirano vznemirilo, saj boste vedeli, da to še ne pomeni, da se ne morete odrezati izvrstno. Uspeh je namreč pogosto močno odvisen od tega, kam usmerimo svojo pozornost.

- Oglas -

Preberite tudi: 10 minut treninga čuječnosti lahko nadomesti 44 minut spanja

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×