Zdravje & prehrana10 minut treninga čuječnosti lahko nadomesti 44 minut spanja

10 minut treninga čuječnosti lahko nadomesti 44 minut spanja

MORDA VAS ZANIMA

Dandanes je mnogim zelo težko usklajevati različne obveznosti. Da bi pridobili vsaj malce časa, se številni odločijo za zmanjševanje količine spanca, kar pa ni najboljša poteza. Kot je znano, namreč pomanjkanje spanja pogosto povzroči težave z zbranostjo. Čeprav imate navidezno več časa, to ne pomeni kaj dosti, če se morate s posameznimi nalogami ukvarjati precej dlje, kot če bi bili spočiti. Seveda pa lahko na dolgi rok kronično pomanjkanje spanca prinese tudi težave s spanjem.

Sproščanje trening čuječnosti
- Oglas -

Kljub vsemu povedano pa lahko morda vsaj v določeni meri ublažimo težave, ki so povezane z manjšimi količinami spanja, kot bi ga naše telo v resnici potrebovalo. Ekipa raziskovalcev z različnih ameriških univerz se je namreč pred kratkim dokopala do zelo zanimivega odkritja, ki bo zagotovo koristilo mnogim …

Kako se sploh lotiti treninga čuječnosti?

Raziskovalci so ugotovili, da ima lahko 10 minut treninga čuječnosti podoben učinek kot 44 minut spanja. Tako lahko torej »prihranimo« 34 minut. S treningom čuječnosti so seveda mišljene različne »vaje«, na primer meditativne ali dihalne tehnike ipd. Bistvo je predvsem v tem, da se poskušate osredotočiti na tukaj in zdaj. Mnogim denimo pomaga, da se osredotočijo na povsem konkretne dražljaje okoli sebe. Katere barve in oblike vidite? Katere zvoke zaznavate? Kako topel/hladen je zrak okoli vas? Kakšni so predmeti, ki vas obdajajo, na otip? Če se osredotočite na te zelo osnovne čutne zaznave, vam bo to zagotovo pomagalo, da se umirite in da postanete bolj zbrani.

Čuječnost

Če ste utrujeni kljub temu, da spite dovolj, ta tehnika ne bo imela pravega učinka

Do navedene ugotovitve so sicer ameriški raziskovalci prišli s pomočjo dveh eksperimentov, v katerih so sodelovali zelo zaposleni podjetniki. V sklopu raziskave so se preverjali vplivi stresa, spalne navade in pogostost izvajanja treninga čuječnosti (oziroma ali sploh kdaj izvajajo tovrstne vaje). Ugotovljeno je sicer bilo, da pri tistih, ki načeloma spijo dovolj, vendar so še vedno pogosto utrujeni, trening čuječnosti ni imel pravega učinka. Najboljši učinki so se pokazali pri tistih posameznikih, pri katerih je bilo mogoče govoriti zgolj o rahlem pomanjkanju spanja.

Zadostne količine kakovostnega spanca na dolgi rok še vedno zelo pomembne za zdravje

Čeprav je ta »trik« po eni strani lahko zelo koristen, pa pazite, da to ne postane izgovor za to, da lahko odslej ostajate pokonci še dlje. Čeprav lahko z določenimi metodami nekoliko omilimo posledice občasnega pomanjkanja spanja, pa za zdravje zagotovo ni najbolje, da svojemu telesu na daljši rok ne privoščite počitka, kot si ga zasluži.

- Oglas -

Preberite tudi: Obvladovanje stresa s tehniko čuječnosti

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×