DomovZdravje & prehranaRecept za kosilo za alergike na mleko

Recept za kosilo za alergike na mleko

Alergija na mleko ali laktozna intoleranca je poleg alergije na jajca najpogostejลกa alergija pri otrocih. Ko se pojavi, smo starลกi pogosto v dilemi, kaj pripraviti novopeฤenemu alergiku, saj so mleko in mleฤni izdelki pogoste sestavine ลกtevilnih izdelkov ter jedi. Vendar pa na trลพiลกฤu obstaja polno nadomestkov za mleko, s katerimi se da pripraviti popolnoma enakovredne jedi. Z rastlinskimi napitki, rastlinsko smetano in margarinami brez mleka bodo vaลกe jedi prav tako okusne kot ยปoriginaliยซ, pa ลกe bolj zdrave in manj kaloriฤne bodo.

Buฤna juha s pomaranฤo in timijanom

Buฤna juha s pomaranฤo in timijanom

Sestavine:

  • 1 kg oranลพne buฤe
  • 2 ลพlici olivnega olja
  • 2 srednje veliki ฤebuli
  • 2 stroka ฤesna
  • 1,5 l vroฤe zelenjavne ali kokoลกje juลกne osnove
  • sok in lupinica 1 bio pomaranฤe
  • 3 ลพlice timijana
  • sol
  • poper
  • 150 ml kokosovega napitka

Priprava:

Buฤo olupimo in nareลพemo na manjลกe kocke. ฤŒebulo in ฤesen drobno nasekljamo. V velikem loncu na olivnem olju prepraลพimo ฤebulo, da se nekoliko zmehฤa. Dodamo ฤesen in buฤo ter med meลกanjem duลกimo ลกe 2 minuti.

Prilijemo juho in pomaranฤni sok, dodamo nastrgano pomaranฤno lupinico in 2 ลพlici timijana. Pokrijemo in na rahlem ognju kuhamo pribliลพno 20 minut, da se buฤa zmehฤa.

Odstavimo z ognja in vsebino s pomoฤjo paliฤnega meลกalnika spasiramo v gladko kremno juho. Zaฤinimo s soljo in poprom. Prilijemo ลกe kokosov napitek in narahlo kuhamo ลกe 3โ€“5 minut.

Potresemo s preostalim timijanom. Postreลพemo s kosom pirinega kruha.

Nasvet:

Zelenjavno juลกno osnovo najpreprosteje naredimo tako, da vreli vodi dodamo doma pripravljeno ยปvegetoยซ iz juลกne zelenjave ali bio zelenjavno juลกno kocko brez mononatrijevega glutaminata.

Namesto kokosovega napitka lahko dodamo tudi kokosovo mleko, katerikoli rastlinski napitek ali rastlinsko smetano za kuhanje. Juha je primerna praktiฤno za vse alergike in celiakaลกe. Ker so navadno buฤe veฤje, lahko skuhamo tudi veฤ juhe, jo prelijemo v posodice, ki jih dobro zapremo, in jo preprosto zamrznemo.

ล iroki rezanci z lososom in smetano

ล iroki rezanci z lososom in smetano

Sestavine:

  • 50 g margarine brez
  • mleka/kokosovega olja ali
  • 3 ลพlice olivnega olja
  • 150 g prekajenega
  • lososa (ฤe je mogoฤe iz
  • kontroliranega ekoloลกkega
  • ribogojstva)
  • 200 ml riลพeve smetane za
  • kuhanje
  • muลกkatni oreลกฤek
  • sol
  • 400 g ลกirokih rezancev

Priprava:

V vreli osoljeni vodi skuhamo ลกiroke rezance po navodilih z embalaลพe. V kozici segrejemo margarino ali olje, dodamo na koลกฤke narezanega lososa, smetano, sol in muลกkatni oreลกฤek. Na hitrico prevremo. Kuhane rezance odcedimo in stresemo k omaki. Dobro premeลกamo, nad ognjem kakลกno minuto ลกe pokuhamo in postreลพemo ลกe vroฤe.

Nasvet:

Gre za lahek, zdrav in hitro pripravljen obrok. ฤŒe vzamemo testenine brez jajc in glutena, je jed primerna tudi za celiakaลกe, alergike na pลกenico in jajca ter za ljudi na kandida dieti. Namesto riลพeve smetane lahko izberemo katero koli drugo rastlinsko smetano za kuhanje.

Preprosta ฤokoladna pita za ฤokoholike

Preprosta ฤokoladna pita

Sestavine za testo:

  • 125 g margarine brez mleka
  • 80 g rjavega sladkorja
  • 250 g polnovredne pirine
  • moke
  • 2 rumenjaka
  • majhen ลกฤepec soli
  • 4 ลพlice hladne vode

Sestavine za nadev:๏ปฟ

  • 300 ml riลพeve smetane za
  • stepanje
  • majhen ลกฤepec soli
  • 110 g zmehฤane margarine
  • brez mleka
  • 450 g temne ฤokolade brez
  • mleka
  • 100 ml kokosovega napitka
  • kakav v prahu za posip

Priprava:

Maslo, sladkor in sol penasto vmeลกamo. Dodamo moko in rumenjake ter premeลกamo, da dobimo drobtinasto zmes. Prilijemo hladno vodo. Na hitro pregnetemo, oblikujemo v kepo ali svaljek, zavijemo v plastiฤno folijo in poloลพimo v hladilnik za najmanj 1โ€“2 uri (ลกe bolje v zamrzovalnik za 1 uro).

Testo nareลพemo na 6โ€“7 mm debele rezine in z njimi obloลพimo okrogel pekaฤ za pito. Rezine sestavljamo kot sestavljanko, stike dobro spojimo. Na koncu obloลพimo ลกe rob pekaฤa. Tako pripravljeno testo postavimo v segreto peฤico na 180 ยฐC in peฤemo kakลกnih 15 minut, da se povsem zapeฤe in pozlati. Vzamemo iz peฤice in ohladimo.

Za nadev prelijemo v kozico riลพevo smetano, dodamo ลกฤepec soli in zavremo. Takoj odstavimo in dodamo zmehฤano margarino ter na koลกฤke nalomljeno ฤokolado. Meลกamo tako dolgo, da se ฤokolada popolnoma raztopi. Zmes naj se nekoliko ohladi. Nato prilijemo ลกe hladen kokosov napitek in dobro premeลกamo, da dobimo gladko in sijoฤo zmes. Tako pripravljen nadev prelijemo v peฤeno testo za pito, narahlo potresemo, da odstranimo zraฤne mehurฤke, in dobro ohladimo (vsaj 1โ€“2 uri v hladilniku). Preden postreลพemo, potresemo s kakavom v prahu. Praviloma je testo krhko in hrustljavo, gladek nadev pa bi se moral rezati kot maslo.

Nasvet:

Pita je primerna za alergike na mleko, pลกenico, sojo in oreลกฤke. Ker smo uporabili polnovredno pirino moko, le 80 g rjavega sladkorja in temno ฤokolado s stevio, je primerna tudi za diabetike. Namesto pirine moke lahko vzamemo tudi drugo moko. ฤŒe nimamo pri roki riลพeve smetane za stepanje, lahko vzamemo tudi sojino ali kokosovo. Kokosov napitek lahko  adomestimo s katerim koli rastlinskim napitkom. Testo za pito lahko tudi zamrznemo za nenapovedane obiske. Pred uporabo ga moramo samo nekoliko odtaliti in pita bo takoj pripravljena.

Veronika Jelovลกek
Veronika Jelovลกek
Mag. Veronika Jelovลกek je prehranska svetovalka z mednarodnim certifikatom, strokovnjakinja za dietno prehrano alergikov, celiakaลกev, ljudi na kandida dieti in vseh, ki se morajo zaradi zdravstvenih razlogov drลพati posebnih prehranskih diet.

NAJNOVEJล E