Alergija na mleko ali laktozna intoleranca je poleg alergije na jajca najpogostejลกa alergija pri otrocih. Ko se pojavi, smo starลกi pogosto v dilemi, kaj pripraviti novopeฤenemu alergiku, saj so mleko in mleฤni izdelki pogoste sestavine ลกtevilnih izdelkov ter jedi. Vendar pa na trลพiลกฤu obstaja polno nadomestkov za mleko, s katerimi se da pripraviti popolnoma enakovredne jedi. Z rastlinskimi napitki, rastlinsko smetano in margarinami brez mleka bodo vaลกe jedi prav tako okusne kot ยปoriginaliยซ, pa ลกe bolj zdrave in manj kaloriฤne bodo.
Buฤna juha s pomaranฤo in timijanom

Sestavine:
- 1 kg oranลพne buฤe
- 2 ลพlici olivnega olja
- 2 srednje veliki ฤebuli
- 2 stroka ฤesna
- 1,5 l vroฤe zelenjavne ali kokoลกje juลกne osnove
- sok in lupinica 1 bio pomaranฤe
- 3 ลพlice timijana
- sol
- poper
- 150 ml kokosovega napitka
Priprava:
Buฤo olupimo in nareลพemo na manjลกe kocke. ฤebulo in ฤesen drobno nasekljamo. V velikem loncu na olivnem olju prepraลพimo ฤebulo, da se nekoliko zmehฤa. Dodamo ฤesen in buฤo ter med meลกanjem duลกimo ลกe 2 minuti.
Prilijemo juho in pomaranฤni sok, dodamo nastrgano pomaranฤno lupinico in 2 ลพlici timijana. Pokrijemo in na rahlem ognju kuhamo pribliลพno 20 minut, da se buฤa zmehฤa.
Odstavimo z ognja in vsebino s pomoฤjo paliฤnega meลกalnika spasiramo v gladko kremno juho. Zaฤinimo s soljo in poprom. Prilijemo ลกe kokosov napitek in narahlo kuhamo ลกe 3โ5 minut.
Potresemo s preostalim timijanom. Postreลพemo s kosom pirinega kruha.
Nasvet:
Zelenjavno juลกno osnovo najpreprosteje naredimo tako, da vreli vodi dodamo doma pripravljeno ยปvegetoยซ iz juลกne zelenjave ali bio zelenjavno juลกno kocko brez mononatrijevega glutaminata.
Namesto kokosovega napitka lahko dodamo tudi kokosovo mleko, katerikoli rastlinski napitek ali rastlinsko smetano za kuhanje. Juha je primerna praktiฤno za vse alergike in celiakaลกe. Ker so navadno buฤe veฤje, lahko skuhamo tudi veฤ juhe, jo prelijemo v posodice, ki jih dobro zapremo, in jo preprosto zamrznemo.
ล iroki rezanci z lososom in smetano

Sestavine:
- 50 g margarine brez
- mleka/kokosovega olja ali
- 3 ลพlice olivnega olja
- 150 g prekajenega
- lososa (ฤe je mogoฤe iz
- kontroliranega ekoloลกkega
- ribogojstva)
- 200 ml riลพeve smetane za
- kuhanje
- muลกkatni oreลกฤek
- sol
- 400 g ลกirokih rezancev
Priprava:
V vreli osoljeni vodi skuhamo ลกiroke rezance po navodilih z embalaลพe. V kozici segrejemo margarino ali olje, dodamo na koลกฤke narezanega lososa, smetano, sol in muลกkatni oreลกฤek. Na hitrico prevremo. Kuhane rezance odcedimo in stresemo k omaki. Dobro premeลกamo, nad ognjem kakลกno minuto ลกe pokuhamo in postreลพemo ลกe vroฤe.
Nasvet:
Gre za lahek, zdrav in hitro pripravljen obrok. ฤe vzamemo testenine brez jajc in glutena, je jed primerna tudi za celiakaลกe, alergike na pลกenico in jajca ter za ljudi na kandida dieti. Namesto riลพeve smetane lahko izberemo katero koli drugo rastlinsko smetano za kuhanje.
Preprosta ฤokoladna pita za ฤokoholike

Sestavine za testo:
- 125 g margarine brez mleka
- 80 g rjavega sladkorja
- 250 g polnovredne pirine
- moke
- 2 rumenjaka
- majhen ลกฤepec soli
- 4 ลพlice hladne vode
Sestavine za nadev:๏ปฟ
- 300 ml riลพeve smetane za
- stepanje
- majhen ลกฤepec soli
- 110 g zmehฤane margarine
- brez mleka
- 450 g temne ฤokolade brez
- mleka
- 100 ml kokosovega napitka
- kakav v prahu za posip
Priprava:
Maslo, sladkor in sol penasto vmeลกamo. Dodamo moko in rumenjake ter premeลกamo, da dobimo drobtinasto zmes. Prilijemo hladno vodo. Na hitro pregnetemo, oblikujemo v kepo ali svaljek, zavijemo v plastiฤno folijo in poloลพimo v hladilnik za najmanj 1โ2 uri (ลกe bolje v zamrzovalnik za 1 uro).
Testo nareลพemo na 6โ7 mm debele rezine in z njimi obloลพimo okrogel pekaฤ za pito. Rezine sestavljamo kot sestavljanko, stike dobro spojimo. Na koncu obloลพimo ลกe rob pekaฤa. Tako pripravljeno testo postavimo v segreto peฤico na 180 ยฐC in peฤemo kakลกnih 15 minut, da se povsem zapeฤe in pozlati. Vzamemo iz peฤice in ohladimo.
Za nadev prelijemo v kozico riลพevo smetano, dodamo ลกฤepec soli in zavremo. Takoj odstavimo in dodamo zmehฤano margarino ter na koลกฤke nalomljeno ฤokolado. Meลกamo tako dolgo, da se ฤokolada popolnoma raztopi. Zmes naj se nekoliko ohladi. Nato prilijemo ลกe hladen kokosov napitek in dobro premeลกamo, da dobimo gladko in sijoฤo zmes. Tako pripravljen nadev prelijemo v peฤeno testo za pito, narahlo potresemo, da odstranimo zraฤne mehurฤke, in dobro ohladimo (vsaj 1โ2 uri v hladilniku). Preden postreลพemo, potresemo s kakavom v prahu. Praviloma je testo krhko in hrustljavo, gladek nadev pa bi se moral rezati kot maslo.
Nasvet:
Pita je primerna za alergike na mleko, pลกenico, sojo in oreลกฤke. Ker smo uporabili polnovredno pirino moko, le 80 g rjavega sladkorja in temno ฤokolado s stevio, je primerna tudi za diabetike. Namesto pirine moke lahko vzamemo tudi drugo moko. ฤe nimamo pri roki riลพeve smetane za stepanje, lahko vzamemo tudi sojino ali kokosovo. Kokosov napitek lahko adomestimo s katerim koli rastlinskim napitkom. Testo za pito lahko tudi zamrznemo za nenapovedane obiske. Pred uporabo ga moramo samo nekoliko odtaliti in pita bo takoj pripravljena.


