Alergija na mleko ali laktozna intoleranca je poleg alergije na jajca najpogostejša alergija pri otrocih. Ko se pojavi, smo starši pogosto v dilemi, kaj pripraviti novopečenemu alergiku, saj so mleko in mlečni izdelki pogoste sestavine številnih izdelkov ter jedi. Vendar pa na tržišču obstaja polno nadomestkov za mleko, s katerimi se da pripraviti popolnoma enakovredne jedi. Z rastlinskimi napitki, rastlinsko smetano in margarinami brez mleka bodo vaše jedi prav tako okusne kot »originali«, pa še bolj zdrave in manj kalorične bodo.

Bučna juha s pomarančo in timijanom

Bučna juha s pomarančo in timijanom

Sestavine:

  • 1 kg oranžne buče
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 2 stroka česna
  • 1,5 l vroče zelenjavne ali kokošje jušne osnove
  • sok in lupinica 1 bio pomaranče
  • 3 žlice timijana
  • sol
  • poper
  • 150 ml kokosovega napitka

Priprava:

Bučo olupimo in narežemo na manjše kocke. Čebulo in česen drobno nasekljamo. V velikem loncu na olivnem olju prepražimo čebulo, da se nekoliko zmehča. Dodamo česen in bučo ter med mešanjem dušimo še 2 minuti.

Prilijemo juho in pomarančni sok, dodamo nastrgano pomarančno lupinico in 2 žlici timijana. Pokrijemo in na rahlem ognju kuhamo približno 20 minut, da se buča zmehča.

Odstavimo z ognja in vsebino s pomočjo paličnega mešalnika spasiramo v gladko kremno juho. Začinimo s soljo in poprom. Prilijemo še kokosov napitek in narahlo kuhamo še 3–5 minut.

Potresemo s preostalim timijanom. Postrežemo s kosom pirinega kruha.

Nasvet:

Zelenjavno jušno osnovo najpreprosteje naredimo tako, da vreli vodi dodamo doma pripravljeno »vegeto« iz jušne zelenjave ali bio zelenjavno jušno kocko brez mononatrijevega glutaminata.

Namesto kokosovega napitka lahko dodamo tudi kokosovo mleko, katerikoli rastlinski napitek ali rastlinsko smetano za kuhanje. Juha je primerna praktično za vse alergike in celiakaše. Ker so navadno buče večje, lahko skuhamo tudi več juhe, jo prelijemo v posodice, ki jih dobro zapremo, in jo preprosto zamrznemo.

Široki rezanci z lososom in smetano

Široki rezanci z lososom in smetano

Sestavine:

  • 50 g margarine brez
  • mleka/kokosovega olja ali
  • 3 žlice olivnega olja
  • 150 g prekajenega
  • lososa (če je mogoče iz
  • kontroliranega ekološkega
  • ribogojstva)
  • 200 ml riževe smetane za
  • kuhanje
  • muškatni orešček
  • sol
  • 400 g širokih rezancev

Priprava:

V vreli osoljeni vodi skuhamo široke rezance po navodilih z embalaže. V kozici segrejemo margarino ali olje, dodamo na koščke narezanega lososa, smetano, sol in muškatni orešček. Na hitrico prevremo. Kuhane rezance odcedimo in stresemo k omaki. Dobro premešamo, nad ognjem kakšno minuto še pokuhamo in postrežemo še vroče.

Nasvet:

Gre za lahek, zdrav in hitro pripravljen obrok. Če vzamemo testenine brez jajc in glutena, je jed primerna tudi za celiakaše, alergike na pšenico in jajca ter za ljudi na kandida dieti. Namesto riževe smetane lahko izberemo katero koli drugo rastlinsko smetano za kuhanje.

Preprosta čokoladna pita za čokoholike

Preprosta čokoladna pita

Sestavine za testo:

  • 125 g margarine brez mleka
  • 80 g rjavega sladkorja
  • 250 g polnovredne pirine
  • moke
  • 2 rumenjaka
  • majhen ščepec soli
  • 4 žlice hladne vode

Sestavine za nadev:

  • 300 ml riževe smetane za
  • stepanje
  • majhen ščepec soli
  • 110 g zmehčane margarine
  • brez mleka
  • 450 g temne čokolade brez
  • mleka
  • 100 ml kokosovega napitka
  • kakav v prahu za posip

Priprava:

Maslo, sladkor in sol penasto vmešamo. Dodamo moko in rumenjake ter premešamo, da dobimo drobtinasto zmes. Prilijemo hladno vodo. Na hitro pregnetemo, oblikujemo v kepo ali svaljek, zavijemo v plastično folijo in položimo v hladilnik za najmanj 1–2 uri (še bolje v zamrzovalnik za 1 uro).

Testo narežemo na 6–7 mm debele rezine in z njimi obložimo okrogel pekač za pito. Rezine sestavljamo kot sestavljanko, stike dobro spojimo. Na koncu obložimo še rob pekača. Tako pripravljeno testo postavimo v segreto pečico na 180 °C in pečemo kakšnih 15 minut, da se povsem zapeče in pozlati. Vzamemo iz pečice in ohladimo.

Za nadev prelijemo v kozico riževo smetano, dodamo ščepec soli in zavremo. Takoj odstavimo in dodamo zmehčano margarino ter na koščke nalomljeno čokolado. Mešamo tako dolgo, da se čokolada popolnoma raztopi. Zmes naj se nekoliko ohladi. Nato prilijemo še hladen kokosov napitek in dobro premešamo, da dobimo gladko in sijočo zmes. Tako pripravljen nadev prelijemo v pečeno testo za pito, narahlo potresemo, da odstranimo zračne mehurčke, in dobro ohladimo (vsaj 1–2 uri v hladilniku). Preden postrežemo, potresemo s kakavom v prahu. Praviloma je testo krhko in hrustljavo, gladek nadev pa bi se moral rezati kot maslo.

Nasvet:

Pita je primerna za alergike na mleko, pšenico, sojo in oreščke. Ker smo uporabili polnovredno pirino moko, le 80 g rjavega sladkorja in temno čokolado s stevio, je primerna tudi za diabetike. Namesto pirine moke lahko vzamemo tudi drugo moko. Če nimamo pri roki riževe smetane za stepanje, lahko vzamemo tudi sojino ali kokosovo. Kokosov napitek lahko  adomestimo s katerim koli rastlinskim napitkom. Testo za pito lahko tudi zamrznemo za nenapovedane obiske. Pred uporabo ga moramo samo nekoliko odtaliti in pita bo takoj pripravljena.