0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako (ne)varna je uporaba aluminijaste folije pri peki?

Kako (ne)varna je uporaba aluminijaste folije pri peki?

MORDA VAS ZANIMA

Aluminijasta folija je lahko po eni strani zelo uporaben pripomoček pri kuhanju oziroma pri peki. Omogoča namreč peko praktično brez maščob, hkrati pa nam olajša čiščenje pekačev. Dodatna prednost uporabe pa je tudi ta, da folija zdrži okuse, posledično pa je jed, ki jo pripravljate, okusnejša. Vendar pa ima po drugi strani uporaba aluminijaste folije tudi nemalo slabih plati. Ena izmed njih je ta, da predstavlja nepotrebno obremenitev za okolje. Običajno namreč folijo uporabimo zgolj enkrat, nato pa jo zavržemo. Še večja težave pa se lahko skriva v negativnih vplivih na zdravje …

- Oglas -

Visoke temperature pospešijo izločanje aluminija

Najverjetneje ste že kdaj pekli s pomočjo aluminijaste folije, saj gre za izdelek, ki ga je mogoče najti v praktično vsaki kuhinji. Prav zaradi razširjenosti oziroma vsesplošne uporabe običajno niti ne pomislimo na to, da bi bilo lahko z uporabo aluminijaste folije kar koli narobe. Vendar pa raziskave kažejo, da folija iz tega materiala vendarle ni tako nedolžna, kot se zdi na prvi pogled. To velja še posebej v primeru segrevanja. Če je izpostavljena visokim temperaturam, se namreč začnejo delci folije izločati, posledično pa lahko pridejo v vašo hrano.

Večje količine aluminija v telesu povezane z različnimi zdravstvenimi tveganji

Manjše količine aluminija v telesu najverjetneje ne morejo povzročiti večje škode, kar pa ne velja za večje količine tega elementa. Med drugim lahko aluminij zavre rast človeških celic, pomenljiv pa je tudi podatek, da so večje količine te snovi pogosto odkrite v možganih ljudi z Alzheimerjevo boleznijo. Aluminij je lahko sicer še posebej nevaren za osebe z določenimi kroničnimi boleznimi – med drugim za ljudi s kostnimi obolenji in za bolnike z okvarami ledvic.

Še posebej problematična peka živil, ki vsebujejo veliko kisline

To, koliko aluminija bo v primeru uporabe aluminijaste folije pri peki na koncu res končalo v vaši hrani, je odvisno od različnih dejavnikov. Eden glavnih je seveda temperatura. Višja ko je temperatura, pri kateri pečete določeno jed, večja je nevarnost, da se v hrani znajde bistveno preveč aluminija. Zelo pomembna pa je tudi koncentracija kisline v posameznih živilih. Živila, ki vsebujejo nadpovprečno veliko kisline, lahko namreč prispevajo k pospešeni razgradnji aluminijaste folije. Količina aluminija, ki konča v hrani, je tako še večja. Uporaba aluminijaste folije je lahko tako še posebej problematična pri peki živil, kot so paradižniki, prav tako pa ni dobro, da pride folija v stik z marinadami na osnovi kisa.

- Oglas -

Zmerna uporaba praviloma ni posebej nevarna, vendar obstajajo boljše možnosti

Vsaj trenutno se torej zdi, da je lahko uporaba aluminijaste folije pri peki povezana z določenimi zdravstvenimi tveganji. A če folijo uporabljate res samo občasno, praviloma ni potrebna pretirana zaskrbljenost. Pazite predvsem na to, da uporaba resnično ne bo prepogosta in da bo temperatura čim nižja, hkrati pa se, kot omenjeno, izogibajte kombinaciji aluminijaste folije in živil, ki vsebujejo zelo veliko kisline. Po nekaterih podatkih naj bi k pospešenemu izločanju aluminija prispevale tudi večje količine soli, zato obenem pazite tudi, da hrane ne boste presolili.

Zmerna uporaba aluminijaste folije ob upoštevanju navedenih napotkov torej praviloma ni problematična, kar pa seveda še ne pomeni, da ne obstajajo boljše alternative – tako z vidika zdravja kot z vidika okolja. Na srečo imamo danes na voljo kar precej pripomočkov za peko (med njimi tudi takšnih za večkratno uporabo), ki lahko praktično povsem nadomestijo aluminijasto folijo. Učinek bo torej podoben, le da vam ne bo treba skrbeti glede morebitnih negativnih vplivov.

NAJNOVEJŠE