Aluminijasta folija je lahko po eni strani zelo uporaben pripomoฤek pri kuhanju oziroma pri peki. Omogoฤa namreฤ peko praktiฤno brez maลกฤob, hkrati pa nam olajลกa ฤiลกฤenje pekaฤev. Dodatna prednost uporabe pa je tudi ta, da folija zdrลพi okuse, poslediฤno pa je jed, ki jo pripravljate, okusnejลกa. Vendar pa ima po drugi strani uporaba aluminijaste folije tudi nemalo slabih plati. Ena izmed njih je ta, da predstavlja nepotrebno obremenitev za okolje. Obiฤajno namreฤ folijo uporabimo zgolj enkrat, nato pa jo zavrลพemo. ล e veฤja teลพave pa se lahko skriva v negativnih vplivih na zdravje โฆ
Visoke temperature pospeลกijo izloฤanje aluminija
Najverjetneje ste ลพe kdaj pekli s pomoฤjo aluminijaste folije, saj gre za izdelek, ki ga je mogoฤe najti v praktiฤno vsaki kuhinji. Prav zaradi razลกirjenosti oziroma vsesploลกne uporabe obiฤajno niti ne pomislimo na to, da bi bilo lahko z uporabo aluminijaste folije kar koli narobe. Vendar pa raziskave kaลพejo, da folija iz tega materiala vendarle ni tako nedolลพna, kot se zdi na prvi pogled. To velja ลกe posebej v primeru segrevanja. ฤe je izpostavljena visokim temperaturam, se namreฤ zaฤnejo delci folije izloฤati, poslediฤno pa lahko pridejo v vaลกo hrano.
Veฤje koliฤine aluminija v telesu povezane z razliฤnimi zdravstvenimi tveganji
Manjลกe koliฤine aluminija v telesu najverjetneje ne morejo povzroฤiti veฤje ลกkode, kar pa ne velja za veฤje koliฤine tega elementa. Med drugim lahko aluminij zavre rast ฤloveลกkih celic, pomenljiv pa je tudi podatek, da so veฤje koliฤine te snovi pogosto odkrite v moลพganih ljudi z Alzheimerjevo boleznijo. Aluminij je lahko sicer ลกe posebej nevaren za osebe z doloฤenimi kroniฤnimi boleznimi โ med drugim za ljudi s kostnimi obolenji in za bolnike z okvarami ledvic.
ล e posebej problematiฤna peka ลพivil, ki vsebujejo veliko kisline
To, koliko aluminija bo v primeru uporabe aluminijaste folije pri peki na koncu res konฤalo v vaลกi hrani, je odvisno od razliฤnih dejavnikov. Eden glavnih je seveda temperatura. Viลกja ko je temperatura, pri kateri peฤete doloฤeno jed, veฤja je nevarnost, da se v hrani znajde bistveno preveฤ aluminija. Zelo pomembna pa je tudi koncentracija kisline v posameznih ลพivilih. ลฝivila, ki vsebujejo nadpovpreฤno veliko kisline, lahko namreฤ prispevajo k pospeลกeni razgradnji aluminijaste folije. Koliฤina aluminija, ki konฤa v hrani, je tako ลกe veฤja. Uporaba aluminijaste folije je lahko tako ลกe posebej problematiฤna pri peki ลพivil, kot so paradiลพniki, prav tako pa ni dobro, da pride folija v stik z marinadami na osnovi kisa.
Zmerna uporaba praviloma ni posebej nevarna, vendar obstajajo boljลกe moลพnosti
Vsaj trenutno se torej zdi, da je lahko uporaba aluminijaste folije pri peki povezana z doloฤenimi zdravstvenimi tveganji. A ฤe folijo uporabljate res samo obฤasno, praviloma ni potrebna pretirana zaskrbljenost. Pazite predvsem na to, da uporaba resniฤno ne bo prepogosta in da bo temperatura ฤim niลพja, hkrati pa se, kot omenjeno, izogibajte kombinaciji aluminijaste folije in ลพivil, ki vsebujejo zelo veliko kisline. Po nekaterih podatkih naj bi k pospeลกenemu izloฤanju aluminija prispevale tudi veฤje koliฤine soli, zato obenem pazite tudi, da hrane ne boste presolili.
Zmerna uporaba aluminijaste folije ob upoลกtevanju navedenih napotkov torej praviloma ni problematiฤna, kar pa seveda ลกe ne pomeni, da ne obstajajo boljลกe alternative โ tako z vidika zdravja kot z vidika okolja. Na sreฤo imamo danes na voljo kar precej pripomoฤkov za peko (med njimi tudi takลกnih za veฤkratno uporabo), ki lahko praktiฤno povsem nadomestijo aluminijasto folijo. Uฤinek bo torej podoben, le da vam ne bo treba skrbeti glede morebitnih negativnih vplivov.