0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiNezadovoljstvo v službi je bolj stresno od nezaposlenosti

Nezadovoljstvo v službi je bolj stresno od nezaposlenosti

MORDA VAS ZANIMA

Nezadovoljstvo z delom, ki ga opravljate, je lahko bolj stresno kot da niste zaposleni, trdijo raziskovalci Centra za mentalno zdravje, ki je sestavni del Nacionalne univerze v Avstraliji. V raziskavi, v kateri je sodelovalo več kot 7000 Avstralcev in je trajala sedem let, so želeli ugotoviti, kako pogoji dela vplivajo na mentalno zdravje.
Nezadovoljstvo v službiProstovoljce za raziskavo so poiskali med aktivnim prebivalstvom, najbolj pa je znanstvenike zanimalo njihovo počutje, denimo ali se pojavljajo simptomi depresije ali nervoze, pa tudi, kako pogosto so se počutili umirjene in srečne.

- Oglas -

Sodelujoče so vprašali o pogojih dela, o tem, kakšno kontrolo imajo pri svojem poslu, koliko lahko sami idejno sodelujejo pri opravljanju dela, kakšna so njihova druženja s sodelavci, kako varno službo imajo in kakšno je njihovo mnenje o višini plače.

Ko so raziskovalci preučili različne dejavnike, ki bi lahko vplivali na rezultate raziskave, kot sta izobrazba in zakonski status, so ugotovili linearen odnos med stanjem mentalnega zdravja delavcev in kvaliteto njihovega delovnega mesta. Tisti, ki so imeli prilagodljivo delo ter so imeli varno službo, so imeli veliko boljše mentalno zdravje od ostalih. Prav tako je bilo ugotovljeno, da imajo nezaposleni ljudje enako ali pa celo boljše mentalno zdravje kot tisti s slabo službo.

Raziskava je še pokazala, da se mentalno zdravje nezaposlenih izboljša, ko najdejo zadovoljivo delo, če pa ugotovijo, da so se zaposlili na slabem delovnem mestu, pa se njihovo stanje močno poslabša.

.

NAJNOVEJŠE