Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Vrt & VrtnarjenjeVrtnarimo z otroki - mali vrtnarji in pomočniki

Vrtnarimo z otroki – mali vrtnarji in pomočniki

MORDA VAS ZANIMA

Ko načrtujemo novo sezono vrtnarjenja, v načrtih upoštevajmo tudi prostor, kjer bodo otroci imeli svoj kotiček. Ni pomembno, kako velik je njihov vrtiček, in  če nimamo vrta, je to lahko samo lonec na okenski polici.

Otroci radi ustvarjajo na vrtu

- Oglas -

Otroci in vrtnarjenjeOtroci radi ustvarjajo, še posebej če vedo, da je nekaj prav njihovega. Med delom, ki je za njih lahko prava igra in sprostitev, spoznavajo razlike med semeni, razlike v načinu setve, spoznavajo pripomočke. In seveda, prebivalci vrta so tudi druge prosto živeče rastline in seveda živali, ki jih tudi lahko spoznavajo in opazujejo razlike in podobnosti.  Tako otroci dobijo tudi občutek za delo in kaj vse je potrebno, da vrtnine zrastejo, da te niso samoumevne. Otroci radi opravljajo vsa opravila na vrtu, od setve, zalivanja, redčenja pregostih rastlinic, odstranjevanja neželenih rastlinic na vrtu-plevela, pobiranje pridelka.

Tudi za nas je vrtnarjenje z otroki pravo doživetje in sprostitev, če le dovolimo otroku,  da pod našim vodstvom vseeno dela na svoj način. Otroke narava zelo navdušuje in se čudijo novim stvarem, na katere mi niti pozorni nismo več in z njihovo pomočjo jih ponovno na nov način odkrivamo in raziskujemo. Prvi so, ki opazijo listne uši, pajke, mravlje, deževnike, polže in druge živali.  Spoznavajo vonj različnih zelišč, cvetove različnih cvetlic, liste različnih dreves …

Naredite posebno otroško gredico

Otroška gredica ne sme biti na nekem odrinjenem koncu vrta, temveč naj ima dobro lego in normalno pripravljena tla. Biti pa mora res prilagojena starosti, velikosti in sposobnostim lastnika. Priporočljivo velikost gredice določimo tako: če je gredica bolj na sredi, naj bo široka največ, kolikor je dvojna dolžina njegove iztegnjene roke. Če pa bo ob robu, pa le za eno dolžino rokice. Tako bo lahko res dosegel celotno površino, brez da bi hodil po rastlinah.

Otroci vrtnarji

- Oglas -

Za njihov vrtiček ali pa samo lonček predlagamo primerne rastline, ki so enostavne za vzgojo in katerih setev skoraj vedno popolnoma uspe. To so še posebej sončnice ali buče, saj imajo hitro rast in za neučakane male vrtnarje kot naročeno, saj komaj čakajo spremembe na vrtu. V lonček lahko sejejo ravno tako sončnice, vendar izberemo mini sončnice, lahko še žametovko in nekatere vrste fižola. Na gredici pa lahko sejejo malo več vrst vrtnin in rož, tako bodo lahko spoznali tudi različno rast (pokončno, plazečo …), opazovali višino, košatost, barvo in ostale karakteristike rastlin. Dobrodošli so tudi korenčki, da se otroci lahko posladkajo z njimi kar na vrtu.

Kotiček za vrtnarjenje in igro

V njihovem kotičku jim pustimo, da sejejo po vrstnem redu, kot sami hočejo, poskušamo jih usmerjati, vendar ne silimo. Tudi ko bo otrok stresel celo vrečico semena na en sam kup in ne lepo enakomerno v vrsti, kot smo si sami zamislili, se ne razburjajmo, saj tudi mi nismo vsega takoj znali. Otroku lepo pojasnimo, zakaj je potrebna enakomerna setev, in mu z nasveti poskušamo pomagati, kako naj razporedi kupček semena. Bolj kot to, da je seme enakomerno posajeno, pazimo, da ne bo pregloboko, sicer bo razočaranje veliko, ko ne bo mladih rastlinic. Po setvi naj seme zalijejo in skupaj z njimi hodimo na gredico opazovat mlade razvijajoče se rastlinice.

Hišica za male vrtnarje
Da bo mali vrtnar še raje zahajal na vrt, mu lahko uredimo še poseben kotiček, ki ne vzame veliko prostora, ta bo poleg za rastline namenjen tudi igri.

Da bo mali vrtnar še raje zahajal na vrt, mu lahko uredimo še poseben kotiček, ki ne vzame veliko prostora, ta bo poleg za rastline namenjen tudi igri. Otroci se radi tudi skrivajo, tako jim na vrtu postavimo dolge tanke palice (ki jih imamo sicer tudi za oporo visokemu fižolu), ki jih oblikujemo kot ogrodje za indijanski šotor. Ob palicah posejemo nekaj semen visokega fižola. Mi bomo imeli pridelek, fižol, otroci pa zanimivo skrivališče in prostor za igro, saj bo fižol hitro zastrl palice in prostor med njimi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×