0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeVrtnarimo z otroki - mali vrtnarji in pomočniki

Vrtnarimo z otroki – mali vrtnarji in pomočniki

MORDA VAS ZANIMA

Ko načrtujemo novo sezono vrtnarjenja, v načrtih upoštevajmo tudi prostor, kjer bodo otroci imeli svoj kotiček. Ni pomembno, kako velik je njihov vrtiček, in  če nimamo vrta, je to lahko samo lonec na okenski polici.

- Oglas -

Otroci radi ustvarjajo na vrtu

Otroci in vrtnarjenjeOtroci radi ustvarjajo, še posebej če vedo, da je nekaj prav njihovega. Med delom, ki je za njih lahko prava igra in sprostitev, spoznavajo razlike med semeni, razlike v načinu setve, spoznavajo pripomočke. In seveda, prebivalci vrta so tudi druge prosto živeče rastline in seveda živali, ki jih tudi lahko spoznavajo in opazujejo razlike in podobnosti.  Tako otroci dobijo tudi občutek za delo in kaj vse je potrebno, da vrtnine zrastejo, da te niso samoumevne. Otroci radi opravljajo vsa opravila na vrtu, od setve, zalivanja, redčenja pregostih rastlinic, odstranjevanja neželenih rastlinic na vrtu-plevela, pobiranje pridelka.

Tudi za nas je vrtnarjenje z otroki pravo doživetje in sprostitev, če le dovolimo otroku,  da pod našim vodstvom vseeno dela na svoj način. Otroke narava zelo navdušuje in se čudijo novim stvarem, na katere mi niti pozorni nismo več in z njihovo pomočjo jih ponovno na nov način odkrivamo in raziskujemo. Prvi so, ki opazijo listne uši, pajke, mravlje, deževnike, polže in druge živali.  Spoznavajo vonj različnih zelišč, cvetove različnih cvetlic, liste različnih dreves …

Naredite posebno otroško gredico

Otroška gredica ne sme biti na nekem odrinjenem koncu vrta, temveč naj ima dobro lego in normalno pripravljena tla. Biti pa mora res prilagojena starosti, velikosti in sposobnostim lastnika. Priporočljivo velikost gredice določimo tako: če je gredica bolj na sredi, naj bo široka največ, kolikor je dvojna dolžina njegove iztegnjene roke. Če pa bo ob robu, pa le za eno dolžino rokice. Tako bo lahko res dosegel celotno površino, brez da bi hodil po rastlinah.

- Oglas -

Otroci vrtnarji

Za njihov vrtiček ali pa samo lonček predlagamo primerne rastline, ki so enostavne za vzgojo in katerih setev skoraj vedno popolnoma uspe. To so še posebej sončnice ali buče, saj imajo hitro rast in za neučakane male vrtnarje kot naročeno, saj komaj čakajo spremembe na vrtu. V lonček lahko sejejo ravno tako sončnice, vendar izberemo mini sončnice, lahko še žametovko in nekatere vrste fižola. Na gredici pa lahko sejejo malo več vrst vrtnin in rož, tako bodo lahko spoznali tudi različno rast (pokončno, plazečo …), opazovali višino, košatost, barvo in ostale karakteristike rastlin. Dobrodošli so tudi korenčki, da se otroci lahko posladkajo z njimi kar na vrtu.

Kotiček za vrtnarjenje in igro

V njihovem kotičku jim pustimo, da sejejo po vrstnem redu, kot sami hočejo, poskušamo jih usmerjati, vendar ne silimo. Tudi ko bo otrok stresel celo vrečico semena na en sam kup in ne lepo enakomerno v vrsti, kot smo si sami zamislili, se ne razburjajmo, saj tudi mi nismo vsega takoj znali. Otroku lepo pojasnimo, zakaj je potrebna enakomerna setev, in mu z nasveti poskušamo pomagati, kako naj razporedi kupček semena. Bolj kot to, da je seme enakomerno posajeno, pazimo, da ne bo pregloboko, sicer bo razočaranje veliko, ko ne bo mladih rastlinic. Po setvi naj seme zalijejo in skupaj z njimi hodimo na gredico opazovat mlade razvijajoče se rastlinice.

Hišica za male vrtnarje
Da bo mali vrtnar še raje zahajal na vrt, mu lahko uredimo še poseben kotiček, ki ne vzame veliko prostora, ta bo poleg za rastline namenjen tudi igri.

Da bo mali vrtnar še raje zahajal na vrt, mu lahko uredimo še poseben kotiček, ki ne vzame veliko prostora, ta bo poleg za rastline namenjen tudi igri. Otroci se radi tudi skrivajo, tako jim na vrtu postavimo dolge tanke palice (ki jih imamo sicer tudi za oporo visokemu fižolu), ki jih oblikujemo kot ogrodje za indijanski šotor. Ob palicah posejemo nekaj semen visokega fižola. Mi bomo imeli pridelek, fižol, otroci pa zanimivo skrivališče in prostor za igro, saj bo fižol hitro zastrl palice in prostor med njimi.

NAJNOVEJŠE