5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?
Zdravje & prehranaValentinova sladica

Valentinova sladica

MORDA VAS ZANIMA

Valentinova sladica je poslastica z lešnikovi srčki, z mascarpone teranovo kremo in borovničevim prelivom. Torej tole je kot nalašč recept za valentinovo.

- Oglas -

valentinova sladica

Lešnikovi srčki

  • 100 g bele moke
  • 150 g masla
  • 150 g rjavega sladkorja
  • 4 jajca
  • 150 g mletih orehov
  • ščep soli
  • žličko pecilnega praška

V posodi zmešamo moko, pecilni praše, sol in mlete lešnike. Pečico segrejemo na 180*c. Ločimo rumenjake in beljake. Stepemo beljake v kompakten sneg. Penasto umešamo zmehčano maslo in sladkor, nato pa dodamo rumenjake. Dobro zmešamo. Postopoma dodajamo beljake, nato pa še moko z mletimi lešniki. Maso enakomerno namažemo na peki papir. Kak 1.5 cm visoko. Pečemo kakih 10 – 15 min na 180*c. Pečeno ohladimo. Z modelčkom izrežemo srčke.

Maslo in sladkor
Maslo in sladkor ...
rumenjak
Dodamo rumenjake ...
Mešanica
Dobro zmešamo ...
sneg iz beljakov
Sneg iz beljakov ...
sneg in masa za sladico
Postopoma vmešavamo sneg v rumenjakovo maso ...
Mešamo
Mešamo, dokler ne dobimo dovolj goste mase
Masa in pekač
Maso enakomerno razporedimo po pekaču, obloženim s papirjem za peko
Modelčki za piškote
Ko je testo pečeno, Izrežemo srčke z modelčki za piškote

Borovničevo teranov preliv

  • 100 g zamrznjenih borovnic
  • taranov liker
  • sladkor
  • 1 žlica gustina

Borovnice odmrznemo, jih sedrejeno v kozici, dodamo sladkor po okusu in teranov liker. Vse skupaj zgostimo z žlico gustina, ki smo jo prej zmešali z mrzlo vodo.

borovnice in teranov liker
Borovnice in teranov liker

Krema iz moscarponeja s teranovim likerjem

  • 200 ml sladke smetane za stepanje
  • 250 g mascarpone sira
  • vanilijev sladkor po okusu
  • teranov liker po okusu

Stepemo sladko smetano s sladkorjem. Dodamo mascarpone, po žlicah in mešamo, nato hitro še teranov liker, dobro premešamo in maso postavimo v hladilnik, da se okusi povežejo.

valentinovi srčki
Valentinovi srčki!
- Oglas -

 Avtor in foto: Lidija Dornik

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×