Valentinova sladica je poslastica z leลกnikovi srฤki, z mascarpone teranovo kremo in borovniฤevim prelivom. Torej tole je kot nalaลกฤ recept za valentinovo.

Leลกnikovi srฤki
- 100 g bele moke
- 150 g masla
- 150 g rjavega sladkorja
- 4 jajca
- 150 g mletih orehov
- ลกฤep soli
- ลพliฤko pecilnega praลกka
V posodi zmeลกamo moko, pecilni praลกe, sol in mlete leลกnike. Peฤico segrejemo na 180*c. Loฤimo rumenjake in beljake. Stepemo beljake v kompakten sneg. Penasto umeลกamo zmehฤano maslo in sladkor, nato pa dodamo rumenjake. Dobro zmeลกamo. Postopoma dodajamo beljake, nato pa ลกe moko z mletimi leลกniki. Maso enakomerno namaลพemo na peki papir. Kak 1.5 cm visoko. Peฤemo kakih 10 โ 15 min na 180*c. Peฤeno ohladimo. Z modelฤkom izreลพemo srฤke.








Borovniฤevo teranov preliv
- 100 g zamrznjenih borovnic
- taranov liker
- sladkor
- 1 ลพlica gustina
Borovnice odmrznemo, jih sedrejeno v kozici, dodamo sladkor po okusu in teranov liker. Vse skupaj zgostimo z ลพlico gustina, ki smo jo prej zmeลกali z mrzlo vodo.

Krema iz moscarponeja s teranovim likerjem
- 200 ml sladke smetane za stepanje
- 250 g mascarpone sira
- vanilijev sladkor po okusu
- teranov liker po okusu
Stepemo sladko smetano s sladkorjem. Dodamo mascarpone, po ลพlicah in meลกamo, nato hitro ลกe teranov liker, dobro premeลกamo in maso postavimo v hladilnik, da se okusi poveลพejo.

ย Avtor in foto: Lidija Dornik


