Angleški in italijanski raziskovalci so prepričani, da konzumiranje treh banan dnevno lahko zmanjša tveganje za možgansko kap. Ena banana za zajtrk, ena za kosilo in tretja za večerjo bodo telesu ponudile dovolj kalija, da se za 21 % zmanjša tveganje za nastajanje krvnih strdkov. Znanstveniki trdijo, da bi s prehrano, bogato s kalijem (špinača, orehi, mleko, ribe), lahko preprečili številne možganske kapi ali pa vsaj ublažili njihove posledice.
Čeprav so nekatere starejše raziskave izkazovale prepričanje, da so banane lahko pomembne za nadzor krvnega pritiska in tako posledično možganske kapi, rezultati niso bili prav natančni. V najnovejši raziskavi pa so strokovnjaki analizirali podatke enajstih različnih študij, od katerih nekatere segajo še krepko v prejšnje stoletje. Ugotovili so, da 1600 miligramov kalija zmanjšuje možnost možganske kapi. Povprečna banana vsebuje približno 500 miligramov kalija, ki pomaga pri zniževanju krvnega pritiska in nadzoruje ravnotežje tekočine v telesu. Pomanjkanje kalija lahko pripelje do nepravilnega delovanja srca, razdražljivosti, slabosti ali prebavnih težav.
Iz zrelih banan pa si lahko naredimo tudi okusne bananine mafine.