0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNevarnost za pojav MERSa v Sloveniji je majhna

Nevarnost za pojav MERSa v Sloveniji je majhna

MORDA VAS ZANIMA

Iz tujine poročajo o več okuženih z novim koronavirusom (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus), ki povzroča bližnjevzhodni respiratorni sindrom mers. Do zdaj je zaradi okužbe umrlo več kot 20 ljudi, okužbo pa so potrdili v državah Arabskega polotoka in nekaterih sosednjih državah, pa tudi pri prebivalcih drugih držav, ki so potovali ali bivali v teh državah, kjer so se okužili in zboleli po vrnitvi domov. V Evropi so okužbo našli pri potnikih iz Združenega kraljestva, Nemčije, Francije, Nizozemske, Italije, Grčije, Avstrije in Turčije.

- Oglas -

MERS

Se moramo Slovenci bati?

Pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pravijo, da je nevarnost za pojav mersa v Sloveniji majhna. Seveda pa zaradi migracij obstaja majhna možnost, da se okužba vnese tudi v Slovenijo, zlasti s potniki, ki prihajajo iz držav Bližnjega vzhoda ter Južne Koreje. Svetovna zdravstvena organizacija do zdaj ugotavlja, da situacija v svetu še ne dosega kriterijev za razglasitev tveganja za javno zdravje mednarodnega pomena. Tudi Evropi ne svetujejo drugih ukrepov kot previdnost pri potovanjih v kraje, kjer je mers in ustrezno ravnanje v primeru pojava bolezni po vrnitvi.

Preventivni ukrepi

Če vseeno potujete v kraje, kjer se bolezen pojavlja, upoštevajte preventivne ukrepe: izogibajte se krajev in situacij, kjer bi lahko prišlo do okužbe, pogosto si umivajte roke z milom, če mila nimate, pa uporabite alkoholno razkužilo. Roke si umivajte vsaj 20 sekund, sperite jih s toplo vodo, z rokami se ne dotikajte obraza. Izogibajte se telesnim stikom z obolelimi in poskrbite za čisto delovno okolje. Pomembna pa je tudi higiena kašlja, pri kateri s usta pokrijte s papirnatim robčkom in ga takoj zavrzite. Poleg tega se izogibajte zaužitju surove in termično slabo obdelane hrane živalskega izvora in se izogibajte stikom s kamelami ter njihovimi izločki, svetujejo pri NIJZ. Po vrnitvi domov še dva tedna spremljajte svoje zdravstveno stanje. Če se pojavijo vročina, slabo počutje in kašelj, pokličite svojega zdravnika in mu povejte o svojih težavah.

- Oglas -

Koronavirusi in kako se prenašajo

Koronavirusi so virusi, ki povzročajo blage okužbe dihal. Znani so že dlje časa in se pojavljajo povsod. Inkubacijska doba traja od dva do 14 dni, v povprečju približno pet ali šest dni. Koronavirusi se med ljudmi prenašajo s telesnimi stiki z okuženim človekom (izločki dihal). Možen pa je tudi prenos iz okuženih enogrbih kamel na Bližnjem vzhodu. Ljudje se lahko okužijo s posrednim ali neposrednim stikom, morda pa tudi preko okuženega in slabo toplotno obdelanega mesa ali mleka teh živali, vendar prepričljivega dokaza za to še ni, še poudarjajo pri NIJZ.

V najhujših primerih tudi smrt

Nekateri okuženi simptomov sploh nimajo, drugi pa imajo lahko le lažjo okužbo dihal. Pri nekaterih (običajno pri starejših, kronično bolnih oz. pri bolnikih z oslabljenim imunskim sistemom) je potek pogosto izjemno težak in se lahko konča s smrtjo zbolelega. V teh primerih se pojavijo povišana telesna temperatura, kašelj in občutek pomanjkanja zraka, ki jim lahko sledijo hujši zapleti (pljučnica, odpoved ledvic). Nekateri bolniki imajo lahko tudi prebavne težave, vključno z drisko, slabostjo in bruhanjem.

.

NAJNOVEJŠE