Ekologija & okoljePoplavna varnost: kaj so že naredili in kaj še nameravajo?

Poplavna varnost: kaj so že naredili in kaj še nameravajo?

MORDA VAS ZANIMA

Slovenija se vse pogosteje sooča s hudimi poplavami, zato je v zvezi s tem potrebna tudi sistemska rešitev na najvišji državni ravni. Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je pred kratkim predstavila izvedena nujno potrebna interventna gradbena dela na slovenskih vodotokih in vodni infrastrukturi iz novembra lani sprejetega Akcijskega načrta interventnih aktivnosti zaradi poplav v Sloveniji.

- Oglas -

Slovenija in poplavna varnost

Cilj: z manj sredstvi opraviti več dela

Gre za kratkoročne in dolgoročne ukrepe, s katerimi nameravajo zagotoviti boljšo poplavno varnost v državi, po besedah ministrice pa je bilo za interventna dela zagotovljeno približno 12 milijonov evrov. Izbrali so tudi koncesionarje in podpisali nove koncesijske pogodbe na sedmih od devetih področij, prizadevajo pa si, da bo z manj sredstvi opravljenega več dela. Seveda bo na vodotokih treba opravljati tudi redna vzdrževalna dela, za katera je zdaj namenjenih približno osem milijonov evrov.

Področja voda pa se v Sloveniji tudi reorganizira. »Po preučitvi možnosti in potrditvi vlade se bo ustanovila Direkcija RS za vode, organ v sestavi MOP, ki se bo kadrovsko popolnila z delom zaposlenih iz Direktorata za vode in investicije na MOP in Arso ter Inštituta za vode RS. Na ta način se bo poenotilo strokovno znanje in izvajanje strokovnih nalog na področju voda, okrepile pa se bodo tudi območne izpostave po Sloveniji,« je povedala ministrica.

Ko spregovorijo številke

Doslej so na 187 lokacijah opravili dela v vrednosti 12 milijonov evrov, s katerimi so zagotovili boljšo pretočnost rek, s tem pa zmanjšali poplavno ogroženost. Dela na dveh lokacija pa bodo še opravili, je povedal generalni direktor Agencije RS za okolje Joško Knez. Arso je skupaj z izvajalci odstranil plavine in plavje iz vodotokov, odstranil prekomerno razrast, povišal brežine vodotokov, preprečil nadaljnjo erozijo brežin vodotokov in spodkopavanje objektov ter infrastrukture in izvedel ukrepe za zadrževanje plavin v zaledjih hudournikov.

- Oglas -

Na porečju Drave so izvedli 15 interventnih del, na porečju Mure osem, na porečju Savinje 25, na območju spodnje Save sedem, ob srednji Savi 66, ob zgornji Savi 36, na porečju Soče 11 in na povodju drugih jadranskih rek 17, je dodal magister Tomaž Pogačar, direktor Urada za upravljanje z vodami na Arsu.

Akcijski načrt

Akcijski načrt vsebuje interventna gradbena dela, kratkoročne ukrepe s področja obvladovanja poplavne ogroženosti, program gospodarske javne službe urejanja voda, interventna gradbena dela na prometni infrastrukturi in med drugim tudi dolgoročne ukrepe s področja obvladovanja poplavne ogroženosti in upravljanja z vodami na splošno. Gre za ključne ukrepe, ki bodo imeli nižjo poplavno ogroženost zdravja ljudi, gospodarstva, kulturne dediščine in okolja v Sloveniji, so še povedali.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×