Zdravje & prehranaKako vam proti neprijetnemu zadahu pomaga cimet?

Kako vam proti neprijetnemu zadahu pomaga cimet?

MORDA VAS ZANIMA

Ste vedeli, da je cimet odlična naravna rešitev za hitro osvežitev zadaha? Učinkuje namreč protibakterijsko, prav bakterije v ustni votlini pa so pogosto krive za slab zadah. Tako se cimet uporablja tudi pri izdelavi številnih zobnih past, žvečilnih gumijev, ustnih vod ipd. Vendar pa si lahko zelo učinkovito, hkrati pa povsem naravno ustno vodo na osnovi cimeta izdelate kar sami. V nadaljevanju vam predstavljamo dve še posebej zanimivi kombinaciji, ki sta izredno uspešni pri hitri odpravi neprijetnega zadaha.

- Oglas -

Cimet in ingver

Cimet + ingver

Tudi gingerol, aktivna sestavina ingverja, ima protibakterijske lastnosti. Kombinacija je zato še posebej učinkovita v boju z neprijetnim zadahom. Za pripravo cimetovo-ingverjeve ustne vode potrebujete 1 žlico oziroma približno 15 gramov cimeta v prahu, ½ žličke naribanega ingverja in 250 mililitrov vode. Najprej zavrite vodo, ki ji nato dodajte cimet in ingver. Pri najnižji temperaturi segrevajte še dodatnih 5 minut. Odstavite in po 5 minutah precedite. Uporabljajte, kot bi sicer običajno ustno vodo.

Cimet + peteršilj

Odlična kombinacija za hitro odpravo slabega zadaha sta tudi cimet in peteršilj. V tem primeru priporočamo, da v manjši lonec stresete 1 žlico cimeta v prahu in približno 4 žlice nasekljanega peteršilja. Prelijte z 250 mililitri vode in segrevajte. Ko voda zavre, lonec odstavite. Po 15 minutah precedite. Vaša cimetovo-peteršiljeva ustna voda je tako pripravljena.

Kaj storiti v primeru kroničnih težav s slabim zadahom?

Opisana recepta sta sicer izvrstna naravna možnost za hitro osvežitev zadaha, ko je to potrebno. Vendar pa zahtevajo resnejše težave z neprijetnim zadahom običajno celostni pristop. V mislih imamo seveda težave, ki niso povezane s pomanjkljivo ustno higieno. V tem primeru govorimo o halitozi, ki je lahko povezana z različnimi vzroki, na primer s kroničnim vnetjem sinusov, z določenimi težavami z želodcem, z diabetesom, z vnetjem dlesni in s težavami z jetri ali z ledvicami. Če vam torej ne uspe najti razloga za ponavljajoče se težave s slabim zadahom, je tako vsekakor smiselno, da čim prej obiščete svojega (zobo)zdravnika.

NAJNOVEJŠE