Zdravje & prehranaNenamerno izgubljanje kilogramov: 5 možnih razlogov

Nenamerno izgubljanje kilogramov: 5 možnih razlogov

MORDA VAS ZANIMA

Ogromno ljudi se spopada z odvečnimi kilogrami. Delež oseb s čezmerno telesno težo se povečuje skorajda eksponentno, zato številni strokovnjaki govorijo kar o epidemiji debelosti, ki je zelo nevarna tako za posameznike kot za zdravstveni sistem. Nasveti za hujšanje so tako dostopni na vsakem koraku, po drugi strani pa se precej redkeje govori o nasprotni težavi: o prenizki telesni teži oziroma o pospešenem izgubljanju kilogramov. S tem imamo seveda v mislih nenamerno izgubljanje kilogramov, ki ni posledica načrtne spremembe navad, povezanih s prehrano ali gibanjem. Manjša odstopanja praviloma niso težava, saj je povsem običajno, da naša telesna teža nekoliko niha. Toda če se je v relativno kratkem časovnem obdobju vaša telesna teža zmanjšala za 5 odstotkov ali več, čeprav niste spremenili praktično ničesar, je vsekakor pametno, da poskušati najti vzrok za dogajanje …

1. Depresija ali zelo travmatična izkušnja

- Oglas -

Morda sicer nimate občutka, da trpite za depresijo, toda znano je, da se lahko motnja kaže v različnih oblikah. Precej pogosta je na primer t. i. visokofunkcionalna depresija. Čeprav ste še vedno kos vsakodnevnim obveznostim, počasi polzite v zelo temačno stanje, vendar pa tega ne povežete z depresijo, saj imamo običajno precej drugačne predstave o tej bolezni. Tako si nemalokrat predstavljamo, da človek, ki trpi za depresijo, ne more niti vstati iz postelje. Seveda se lahko depresija odrazi tudi v tako intenzivni, zelo očitni obliki, vendar ne smemo spregledati malce manj očitnih primerov. Eden od »zunanjih znakov«, ki so povezani z visokofunkcionalno depresijo, je lahko prav pospešeno izgubljanje kilogramov. Nenamerno hujšanje pa je včasih tudi posledica zelo travmatičnega dogodka, ki lahko vpliva na razvoj posttravmatske stresne motnje. V obeh primerih je seveda smiselno poiskati strokovno pomoč.

2. Bolezni prebavil, nalezljive bolezni in paraziti

Ob nenamernem hujšanju običajno najprej pomislimo na »telesno bolezen«. Drži sicer, da je lahko pospešeno hujšanje simptom resnejših zdravstvenih težav, vendar pa pri boleznih, kot je na primer rak, to praviloma ni edini simptom. Po drugi strani pa obstajajo tudi bolezni, ki se najprej odrazijo prav v obliki nenamernega hujšanja. Če izgubljate kilograme, ne da bi si za to prizadevali, je lahko to denimo znak določenih bolezni prebavil. V ozadju so lahko tudi okužbe oziroma nalezljive bolezni. Nenamerno hujšanje je ne primer precej tipičen simptom okužbe z virusom HIV ali tuberkuloze. Poleg tega pa je lahko nenamerno izgubljanje kilogramov povezano z glivičnimi okužbami in z razmnožitvijo parazitov, ki vam »odžirajo« hranila.

3. Nepravilno delovanje žlez z notranjim izločanjem

Posebna skupina bolezni, ki so pogosto prav tako povezane z nenamernim hujšanjem, so motnje delovanja žlez z notranjim izločanjem – ščitnice, trebušne slinavke, nadledvične žleze itn. Če ne najdete logičnega pojasnila za pospešeno izgubljanje kilogramov, je torej vsekakor smiselno preveriti tudi, kaj se dogaja z vašim endokrinim sistemom. Nenamerno hujšanje je na primer pogost simptom hipertiroze (čezmernega delovanja ščitnice) in eden prvih znakov diabetesa.

4. Pretirano stresno življenje

Za nezaželeno izgubljanje kilogramov so lahko krive tudi povišane ravni kortizola v telesu, ki so posledica zelo stresnega življenja. To se zdi morda nenavadno, saj so pri številnih ljudeh nadpovprečno stresna obdobja povezana s pridobivanjem kilogramov. Drži sicer, da je pogost odziv na stres iskanje tolažbe in hitre pomiritve v nezdravi, zelo kalorični hrani, kar lahko »nevtralizira« vpliv kortizola. Vendar ima lahko stres tudi nasproten vpliv: zaviranje apetita, ki lahko v kombinaciji s povišano količino kortizola privede do pospešenega izgubljanja kilogramov. Morda zaradi vseh težav niti ne opazite, da se je vaš kalorični vnos zmanjšal, toda če boste na to pozorni vsaj nekaj dni, boste najverjetneje opazili, da pojeste precej manj kot običajno in da torej hujšanje ni tako nelogično, kot se vam je zdelo.

5. Starost

- Oglas -

Nenamerno hujšanje je v določenih življenjskih obdobjih povsem običajno. Pojav je pogost pri novorojenčkih, saj se lahko v prvih dveh tednih življenja njihova poroda teža zmanjša tudi za 10 odstotkov. »Kopnenje kilogramov« je precej pogosto tudi pri starejši populaciji, saj je povezano z naravnim procesom zmanjševanja mišične mase in kostne gostote, vendar ta proces seveda ne sme potekati prehitro, sicer gre lahko sicer za znak bolezni. Nehoteno izgubljanje kilogramov pa je značilno tudi za prvo trimesečje nosečnosti. Pri tem gre seveda za posledico pogoste slabosti, toda če se vam zdi, da je zmanjševanje telesne teže vendarle pretirano izrazito, je vsekakor smiselno, da se o tem čim prej pogovorite z ginekologinjo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×