0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAli je po porodu varno zaužiti posteljico?

Ali je po porodu varno zaužiti posteljico?

MORDA VAS ZANIMA

Zaužitje posteljice po porodu je na prvi pogled zelo nenavadna praksa, ob kateri se večina ljudi zgraža. Do nedavnega se sicer o njej praktično ni govorilo. Zakaj natančno je postala praksa v zadnjih letih tako priljubljena oziroma kakšne so potencialne koristi? Po drugi strani pa: je lahko zaužitje posteljice nevarno?

- Oglas -

Za zaužitje placente so se odločile številne zvezdnice

Strokovni izraz za prakso, s katero se je splošna javnost seznanila predvsem po zaslugi hollywoodskih zvezdnic, ki so delile svoje izkušnjo, je placentofagija. Za zaužitje posteljice, v kateri se je razvijal otrok, so se med drugim odločile Hilary Duff, Kourtney in Kim Kardashian, Mayim Bialik ter Alicia Silverstone. Mayim Bialik je denimo svojo odločitev utemeljila z besedami, da smo ljudje edini sesalci, za katere ta praksa ni značilna, in da je posteljica izjemno pomembna za uspešno okrevanje po porodu, saj vsebuje ogromno beljakovin in železa. Drži sicer, da lahko prakso zaužitja posteljice po porodu zasledimo pri večini sesalcev, vendar pri tem obstaja tudi nekaj izjem. Mednje denimo spadajo kamele in lame, pa tudi morski sesalci.

Kateri so najpogostejši razlogi za zaužitje posteljice po porodu?

Kot je razvidno že iz razlogov, ki jih je navedla Mayim Bialik, je zaužitje posteljice po porodu pogosto povezano z željo, da se telesu povrnejo izgubljene hranilne snovi in moči, ki so potrebne za okrevanje in za več energije po porodu. Zagovorniki prakse pogosto trdijo, da se lahko pozitivni učinki občutijo tudi med dojenjem, saj naj bi praksa prispevala k povečanju tvorbe mleka. Zaužitje posteljice po porodu naj bi obenem zmanjšalo tveganje za poporodno depresijo in poskrbelo za protibolečinski učinek. Poleg tega pa naj bi praksa poskrbela za vzpostavitev močnejše vezi z novorojenčkom.

Posteljica se lahko zaužije na različne načine – tudi v obliki tablet ali kapsul

Ob besedni zvezi »zaužitje posteljice« si večina predstavlja precej krvav prizor, kar je zagotovo eden od glavnih razlogov za zgražanje oziroma gnus, ki se pogosto pojavi ob omembi te prakse. Drži sicer, da se nekatere osebe odločijo za zaužitje surove posteljice, in to neposredno po porodu, vendar to ni edina možnost. Posteljica se na primer včasih skuha in šele nato zaužije, pri čemer je mogoče na spletu najti celo recepte z navodili, kako začiniti in pripraviti posteljico, da bo čim bolj okusna. Možna pa je tudi dehidracija posteljice, ki se nato zmelje ter predela v kapsule ali tablete.

- Oglas -

Kakšne so lahko negativne posledice placentofagije?

Dokazi, ki govorijo v prid zaužitju posteljice, so večinoma anekdotični. Vendar velja podobno tudi za dokaze o negativnih učinkih prakse, saj je bila večina raziskav, povezanih s to tematiko, osredotočena na druge vrste sesalcev. V raziskavah, povezanih z vprašanjem varnosti zaužitja placente po porodu, se sicer kot najpogostejši negativni stranski učinki omenjajo močnejša vaginalna krvavitev, krči, prebavne težave, vročinski oblivi in tesnoba, vendar ni povsem jasno, ali gre zgolj za korelacijo ali za resnično vzročno-posledično povezavo. Ena od izjem je raziskava, ki je bila objavljena leta 2016. Raziskovalci so takrat odkrili povezavo med materinim zaužitjem posteljice in bakterijsko okužbo s steptokoki skupine B. Kot se zdi, je lahko problematično predvsem uživanje neprocesirane placente, ki ni bila shranjena v ustreznih pogojih. Če je načrtovano zaužitje placente, je nujno, da se placenta po porodu čim prej zamrzne, saj to prepreči razmnoževanje potencialno nevarnih bakterij, ki lahko vodijo do zelo resne – ali celo usodne – okužbe.

.

NAJNOVEJŠE