0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNega nog po poletju

Nega nog po poletju

MORDA VAS ZANIMA

Poletje se je zaključilo, debelejša koža na stopalih, ki se je naredila čez poletje, pa ostaja. Privoščite si jesensko nego stopal, in mehko kožo vzdržujte dokler ne boste ponovno obuli sandalov.

- Oglas -

Če imate rapokano kožo na stopalih, kupite si strgalo za kožo na stopalih. Naj ima strgalo tudi majhne luknjice, da lahko kožo odstranjujete postopoma in neboleče. Bodite previdni, da ne odstranite preveč kože, saj vas bodo stopala v tem primeru lahko zelo bolela. Koža se vam lahko tudi vname in trajalo bo več dni, da se bo obnovila. Kožo odstranjujte potem, ko noge namočite v vodi. Tako se namreč koža zmehča in jo lahko neboleče odstranite. V vrč vode natočite toplo vodo in vanjo dodajte nekaj morske soli, ki bo še dodatno omehčala kožo. Noge namakajte vsaj deset minut, lahko pa tudi dlje. S strgalom nato odstranite odmrlo kožo, ki je je praviloma največ na petah. Vmes delajte pavze in preverite, ali niste pretiravali. Ko zaključite s strgalom, naredite še piling. Za domač piling zmešajte žličko morske soli, žličko oljčnega olja in malce limoninega soka. Piling naredite previdno in postopoma, uporabite ga tudi na prstih in med prsti. Ter povsod tam, kjer je koža bolj tanka in preveč občutljiva za strgalo.

Stopala in nohti

Za kopel za stopala lahko uporabite tudi vsestransko sodo bikarbono, ki je v bistvu čist natrijev hidrogenkarbonat (NaHCO3) in ki jo je že pred 150-imi leti odkril Belgijec Ernest Solvay. Namesto morske soli, v topli vodi raztopite raje dve žlici sode bikarbone. Tudi za piling lahko namesto soli uporabite sodo bikarbono. Za takšen piling potrebujete le tri žličke sode bikarbone in eno žličko vode. To dvoje skupaj zmešate in uporabite za piling.

- Oglas -

Za lepe nohte

Ob negi stopal, poskrbite tudi za nohte. Tudi za nego nohtov je priporočljivo, da jih najprej za deset minut namočite v vroči vodi. Nato odstranite morebitno nesnago izpod nohtov in jih postrizite. Pri tem jin ne ostrizite prav do kože, da ne boste izzvali vnetja. Prav tako pazite, da ne poškodujete obnohtne kožice, ki ima sicer pomembno funkcijo zaščite pred mikrobi. Če boste nohte nalakirali obvezno uporabite kvalitetno podlago za nohte. Ta bo zaščitila nohte in preprečila rumeno obarvanost nohta. Počakajte, da se podlaga dobro posuši, nato nanesite svojo najljubšo barvo. Na koncu dodajte še nadlak, ki bo poskrbel za dolgo obstojnost. Vseeno si po pedikuri privoščite kakšno uro počitka ob branju knjige, poslušanju glasbe, gledanju televizije. Noge dvignite nekam na varno in počakajte, da se lak res dobro posuši. Na koncu pedikure na stopala še nanesite balzam.

Vsakodnevna nega stopal

Strgalo za nohte lahko pustite kar v kopalnici in ga vsakič ob tuširanju po malem uporabite. Redno si mažite stopala s kremo, ki je hranljiva in bo poskrbela za mehko kožo. Kremo naredite kar sami, odlična je krema iz ognjiča in kokosovega masla. Lahko pa namesto kreme uporabite le mandljevo olje, ki ga po vsakem tuširanju in pred spanjem nanesete na stopala, čez pa obujete kvalitetne bombažne nogavice. Za boljšo cirkulacijo in počutje je priporočljiva tudi vsakodnevna kratka masaža stopal, ki jo lahko naredite kar same ob gledanju najljubše oddaje.

Pozor pred glivicami

Ker imamo v mrzlih mesecih stopala ves čas v nogavicah in čevljih, se raje razvijejo tudi nadležne in trdovratne glivice. To so mikroorganizmi, ki uspevajo predvsem v toplem, temnem in vlažnem okolju, ki ga imamo v mrzlih dneh na stopalih. Če se vam stopala še potijo, bodo še srečnejše. Ob okužbi z glivicami, bodo te napadle tako kožo kot nohte. Na stopalih boste morda opazili bolj rdečo kožo, morda se bo luščila, lahko vas bo srbelo. Neredko se pojavijo tudi mehurji, luščenje in oteklost. Če napadejo tudi nohte, to izgleda kar grdo, nohti se grdo obarvajo in tudi razpadejo.

Glivic se boste najlažje nalezli v kakšnem bazenu, slačilnici ali telovadnici, kjer več ljudi hodi bosih. Če je okolje vlažno, še toliko bolje zanje. Glivice se lahko prenašajo zelo lahko, zato jih ima tudi veliko ljudi. Včasih, a zelo redko, se lahko okužimo z glivicami tudi od psa in mačke. Glivice pa lahko prenesemo tudi na naše družinske člane in na druge dele telesa. Imamo jih lahko na spolovilih, lahko jih imamo na dlaneh. Pazite, da ne boste uporabljali denimo pilice za nohte na stopalih in pilice za nohte na rokah. Bodite tudi previdni, da boste škarjice za nohte na nogah uporabljali le za stopala. Če si boste s škarjicami denimo prestrigli dlako v nosu, se lahko glivice prenesejo tudi v nos, kar je lahko še bolj nadležno.

- Oglas -

Preventiva za glivice je dobra higiena. Ko se stuširate, si stopala dobro osušite, saj se bodo glivice tako težje razmnožile. Imejte takšne čevlje, ki dihajo in se v njih naša noga ne poti preveč. Glivice se bodo razmnožile prej, če boste imeli oslabljen imunski sistem ali boste jemali antibiotike. Zato bodite v tem primeru toliko bolj previdni.

Če se boste zaradi glivic zdravili z izdelki pridobljenimi v lekarni, natančno upoštevajte navodila farmacevta. Glivice so izjemno trdovratne, zato jih morate do konca uničiti in se na okuženih mestih mazati še dolgo po tem, ko so vidni znaki glivic že izginili.

NAJNOVEJŠE