0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeIzseljenih 22 milijonov ljudi

Izseljenih 22 milijonov ljudi

MORDA VAS ZANIMA

Pred začetkom današnjega zasedanja vrha Združenih narodov, je Norveški svet za begunce objavil raziskavo o podnebnih spremembah in s tem povezanimi selitvami.

- Oglas -

Raziskava ugotavlja, da je bilo lani zaradi številnih naravnih katastrof razseljenih okoli 22 milijonov ljudi. To je kar trikrat več, kot število tistih, ki so se selili zaradi vojne oziroma nasilja. Raziskovalci opozarjajo, da je naravnih katastrof zaradi podnebnih sprememb vse več in da je treba nujno nekaj storiti. Preprični so, da se bodo razmere še poslabšale, če ne bomo nujno vlagali v preprečevanje katastrof. Raziskava namreč kaže, da smo za številne in vse številčnejše katastrofe krivi ljudje.

begunci

Slaba urbanizacija

Poleg tega v raziskavi ugotavljajo, da veliko ljudi živi v slabo zgrajenih domovih in v slabo načrtovanih naseldih. Tudi zaradi tega so določeni kraji in določene osebe bolj ranljive za naravne katastrofe, kot ostali. V lanskem letu je sicer največ izseljenih zaradi naravnih katastrof bilo s Filipinov, ki sta jih lani prizadela dva močna tajfuna. Veliko je razseljevanja tudi v Afriki, kjer so stavbe prav tako pogosto zelo slabo narejene, mesta pa delajo tudi na občutljivih območjih. Poleg tega v Afriki v zadnjih letih prebivalstvo močno narašča, kar še poveča število ljudi, ki se morajo izseliti zaradi naravne katastrofe.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE