Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Ekologija & okoljeNe pozabi pojesti lončka!

Ne pozabi pojesti lončka!

MORDA VAS ZANIMA

Saj poznate tiste majhne jogurtove lončke, lončke namazov, sladoledov, kavic, itd.? Neverjetno, koliko smeti se nabere samo zato, ker ima vsaka stvar svoj lonček ali zavitek.

- Oglas -

Prav embalaža je največja težava v današnjem svetu ekologije, ločevanja odpadkov in kopičenja smeti. Če pomislite, je prav tega zagotovo največ tudi pri vas doma. Ne gre za to, da ne bi bili osveščeni, pač pa se tako pač vrti svet. Tudi veganska hrana, ki je med najbolj previdnimi glede onesnaževanja planeta, mora biti pospravljena v neke vrste embalažo, mar ne? Kaj pa, če boste kmalu lahko pojedli tudi zavojček?

LončekNi potrebno veliko razmišljanja, da ugotovimo, kje se da dobiti najboljše zavitke oziroma kdo je tisti, ki je ‘pogruntal’ najboljšo embalažo. Mati Narava! Če malce pomislite, hitro ugotovite, da je narava najbolje »pospravila« najslajše stvari, kot so kokos, pomaranče, banane. Sicer tiste embalaže morda res ne morete pojesti, vendar pa kaže, da boste kmalu lahko pojedli tisto, v kateri bo pospravljena hrana, ki jo boste kupovali v trgovini. Mar ni to idealna rešitev?

Nov način

V ZDA namreč obstaja podjetje WikiCells, ki je z revolucionarno rešitvijo že poželo navdušenje brezštevilnih zagovornikov zdravega in ekološko osveščenega življenja. Pravijo, da je to način, kako počasi, a vztrajno in uspešno odstraniti plastiko in papir s seznama embalaže. »Tudi hrana, ki je dobra za vaše telo, postane zabavna, ko lahko z njo vred pojeste tudi njeno embalažo!« pravijo.

Gre za užitno, biorazgradljivo embalažo za živila vseh vrst. Navdih so vzeli prav iz narave, zato obstajata dve različici njihove embalaže. Ena je popolnoma užitna membrana, podobna tisti, ki obkroža grozd, in obvaruje hrano in je hkrati del nje. Druga pa je trda in je videti kot zunanja lupina, podobna kokosovemu orehu, in je v celoti razgradljiva.

Dobro delo

- Oglas -

Izumitelj WikiCells je harvardski profesor David Edwards, ki je tudi izumil nadomestek za materiale iz polistirena za pakiranje, imenovan EcoCradle, ki uporablja gobe in kmetijske odpadke in je prav tako popolnoma biološko razgradljiva. To seveda še ne pomeni, da bodo zdaj vsi jedli svoje jogurtove lončke, pač pa je David našel dobro zamenjavo.

Uvedel je sladoled v užitni lupini in ima načrte za pomarančni sok, ki bo spravljen v nekakšni koži z okusom pomaranče, in vino, zapakirano v kožni torbici v okusu grozdja. V podobni raziskavi pa je pakistanska ekipa testirala premaze, osnovane na ogljikovih hidratih in beljakovinah, ki bi podaljšali rok trajanja svežega sadja. Njihova raziskava je pokazala, da je bilo sadje s pomočjo nekaterih premazov pri hladnejših temperaturah sveže do šest tednov. Kaj pravite, bi bili vi tega veseli?

Prejšnji članekOtoki za eko turiste
Naslednji članekČešmin pomaga žolčniku

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×