Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravilne rastlineČešmin pomaga žolčniku

Češmin pomaga žolčniku

MORDA VAS ZANIMA

Češmin je pogosta sestavina pripravkov za lajšanje težav pri vnetjih žolčnika in žolčevodov ter za povečanje izločanja žolča. Nekateri češmin uvrščajo celo med strupene rastline, saj gre za zdravilno rastlino močnega učinka in nam prevelik odmerek lahko povzroči težave.

- Oglas -

Navadni češmin (Berberis vulgaris) je razrasel, od enega do pet metrov visok trnast grm, ki raste po svetlih gozdovih in z grmovjem poraslih območjih po vsej Evropi. Ima majhne, ovalne, dva do pet centimetrov dolge in centimeter do dva široke liste, ki so v skupinah po dva do pet. Češmin cveti pozno spomladi. Cvetovi so rumeni. Plod je rdeča, podolgovata in ovalna jagoda, dolga do enega centimetra, ki dozori pozno poleti ali jeseni. Plodovi so užitni, vendar zelo kislega okusa. Drugi deli rastline vsebujejo alkaloide in jih uporabljamo le v zdravilski namen.

Navadni češmin berberis

Grenka skorja

V Sloveniji droge iz navadnega češmina uporabljamo redko. Običajno pa uporabljamo skorjo (Berberidis cortex), ki jo nabiramo pozno jeseni. Na notranji strani je izrazito rumeno obarvana in je grenkega okusa. Plodove nabiramo, ko dozorijo, in jih uporabljamo za pripravo marmelad in sokov, lahko pa tudi kot dodatek k čajnim mešanicam.

Predvsem skorja vsebuje alkaloide izokinolinskega tipa, med katerimi je največ berberina. Nekateri ga prištevajo med strupene rastline, čeprav bi tej uvrstitvi težko pritrdili. Morda bo bolje, če rečemo, da gre za zdravilno rastlino močnega učinka. V skorji je kar do 12 odstotkov alkaloidov, v nekaterih sorodnih vrstah tudi do petnajst odstotkov. So izrazito rumeno obarvani, odtod tudi barva notranje plasti skorje. Pri zaužitju večje količine pripravkov iz skorje, ki preseže terapevtski odmerek berberina (več kot 0,2 grama), se lahko pojavijo neželeni učinki, kot so slabost, bruhanje, driska in bolečine v ledvicah.

V čajih je redko

- Oglas -

Berberin in podobni alkaloidi imajo izrazit spazmolitični učinek, kar pomeni, da blažijo krče gladkega mišičevja. Zato so droge z berberinom (v Sloveniji je bolj znan krvavi mlečnik), pogosta sestavina pripravkov za lajšanje težav pri vnetjih žolčnika in žolčevodov ter za povečanje izločanja žolča, zlasti tinktur in tablet, manj pa zdravilnih čajev. Je tudi pogosta sestavina pripravkov, ki izboljšujejo prebavo in poleg češmina vsebujejo tudi druge zdravilne rastline. Zaradi neželenih učinkov, predvsem delovanja na srce, in vpliva na gladke mišice maternice, moramo biti pri uporabi previdni. Zato odsvetujemo pripravo in uporabo zdravilnih čajev in tinktur po lastni presoji.

dr. Aleš Mlinarič, mag. farmacije

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×