0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineČešmin pomaga žolčniku

Češmin pomaga žolčniku

MORDA VAS ZANIMA

Češmin je pogosta sestavina pripravkov za lajšanje težav pri vnetjih žolčnika in žolčevodov ter za povečanje izločanja žolča. Nekateri češmin uvrščajo celo med strupene rastline, saj gre za zdravilno rastlino močnega učinka in nam prevelik odmerek lahko povzroči težave.

- Oglas -

Navadni češmin (Berberis vulgaris) je razrasel, od enega do pet metrov visok trnast grm, ki raste po svetlih gozdovih in z grmovjem poraslih območjih po vsej Evropi. Ima majhne, ovalne, dva do pet centimetrov dolge in centimeter do dva široke liste, ki so v skupinah po dva do pet. Češmin cveti pozno spomladi. Cvetovi so rumeni. Plod je rdeča, podolgovata in ovalna jagoda, dolga do enega centimetra, ki dozori pozno poleti ali jeseni. Plodovi so užitni, vendar zelo kislega okusa. Drugi deli rastline vsebujejo alkaloide in jih uporabljamo le v zdravilski namen.

Navadni češmin berberis

Grenka skorja

V Sloveniji droge iz navadnega češmina uporabljamo redko. Običajno pa uporabljamo skorjo (Berberidis cortex), ki jo nabiramo pozno jeseni. Na notranji strani je izrazito rumeno obarvana in je grenkega okusa. Plodove nabiramo, ko dozorijo, in jih uporabljamo za pripravo marmelad in sokov, lahko pa tudi kot dodatek k čajnim mešanicam.

- Oglas -

Predvsem skorja vsebuje alkaloide izokinolinskega tipa, med katerimi je največ berberina. Nekateri ga prištevajo med strupene rastline, čeprav bi tej uvrstitvi težko pritrdili. Morda bo bolje, če rečemo, da gre za zdravilno rastlino močnega učinka. V skorji je kar do 12 odstotkov alkaloidov, v nekaterih sorodnih vrstah tudi do petnajst odstotkov. So izrazito rumeno obarvani, odtod tudi barva notranje plasti skorje. Pri zaužitju večje količine pripravkov iz skorje, ki preseže terapevtski odmerek berberina (več kot 0,2 grama), se lahko pojavijo neželeni učinki, kot so slabost, bruhanje, driska in bolečine v ledvicah.

V čajih je redko

Berberin in podobni alkaloidi imajo izrazit spazmolitični učinek, kar pomeni, da blažijo krče gladkega mišičevja. Zato so droge z berberinom (v Sloveniji je bolj znan krvavi mlečnik), pogosta sestavina pripravkov za lajšanje težav pri vnetjih žolčnika in žolčevodov ter za povečanje izločanja žolča, zlasti tinktur in tablet, manj pa zdravilnih čajev. Je tudi pogosta sestavina pripravkov, ki izboljšujejo prebavo in poleg češmina vsebujejo tudi druge zdravilne rastline. Zaradi neželenih učinkov, predvsem delovanja na srce, in vpliva na gladke mišice maternice, moramo biti pri uporabi previdni. Zato odsvetujemo pripravo in uporabo zdravilnih čajev in tinktur po lastni presoji.

dr. Aleš Mlinarič, mag. farmacije

.

NAJNOVEJŠE