0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeOtoki za eko turiste

Otoki za eko turiste

MORDA VAS ZANIMA

Vedno beremo o Karibih in Fidžiju ter o koralnih grebenih. Zdaj pa so tisti pravi strokovnjaki sestavili lestvico sedmih najboljših otokov za eko turiste. Nekaterim ljudem eko turizem pomeni samo postavljanje šotora v parku ali kampu ali pa pot v narodni park. Drugi spet obiskujejo ledenike in džungle, tretji (ki so običajno prodajalci turističnih aranžmajev) lahko besedici ‘eko’ in ‘turizem’ pripnejo na vsako ponudbo.

- Oglas -

Borneo

Borneo

Tretji največji otok na svetu in eden najbolj divjih krajev na vzhodni polobli. Mount Kinabalu, eden od najbolj znanih vrhov v jugovzhodni Aziji, leži v malezijskem Borneu. Obdan je z velikim nacionalnim parkom, ki se ponaša s stotimi vrstami sesalcev in več tisočimi vrstami rastlin, ptic in žuželk. Druge naravne značilnosti vključujejo velike dele deviške džungle in dolge in zavite reke, kjer živijo avtohtoni prebivalci.

Sao tome

- Oglas -

Sao tome in principe

Majhno območje, sestavljeno iz arhipelaga v okolici teh dveh otokov ob obali Gabona. V preteklosti se je ta narod 200.000 ljudi zanašal na izvoz kakava. Vendar pa igra turizem (med drugimi industrijami) pomembno vlogo pri gospodarstvu države. Infrastruktura je osnovna in turistične številke so še vedno precej skromne. Bujne pokrajine in popolno pomanjkanje gneč pomeni, da je ta država skoraj popolna afriška destinacija za eko-turiste. Medtem ko nekaj avtohtonih vrst sesalcev prehaja iz afriške celine, sta Sao Tome in Principe raj za ptice in redke rastline. Gore tega področja se dvigajo na precej več kot 6000 metrov nad morsko gladino in nudijo čudovite poti za pohodništvo in razgledovanje. Seveda ne smemo pozabiti na čudovite plaže, ki so pogosto zapuščene ali pa polne lokalnih ribičev.

Iriomote

Iriomote

Ta veliki japonski otok skriva le dva tisoč prebivalcev. Vendar pa to naravno bogastvo na leto obišče več kot 100.000 turistov. Tu najdejo naravni raj. Skoraj 90 odstotkov celotnega otoka je zaščiten kot del mreže, ki vključuje narodni park Iriomote in manjše parke in rezervate. Veliki deli obale so brez cest in skoraj popolnoma zapuščeni, z izjemo nekaj obalnih ribiških vasi, ki jih je mogoče doseči le s čolnom. Mangrovna močvirja pokrivajo obalna območja, medtem ko so reke in gozdovi dom za številne živali, vključno z več kot pol metra dolgimi kuščarji, ogroženimi divjimi mačkami, ter nizom drugih ptic, plazilcev in dvoživk.

Madagaskar

Madagaskar

Madagascar leži ob obali jugovzhodne Afrike. Dom eksotičnim vrstam, kot je lemur, je najbrž najbolj nenavadna eko-turistična destinacija na svetu. Na tisoče rastlin, ki se nahajajo na tem otoku, ni mogoče najti nikjer drugje na svetu. Infrastruktura je pomanjkljiva, to ni krajza množični turizem. Vendar so narodni parki, naravni rezervati in številna druga divja in  zavarovana področja znak za brezštevilne možnosti razburljivih kotičkov. Edinstvena pokrajina, kot je apnenčasta planota, znana kot Tsingy de Bemaraha, s koničastimi kamenimi vrhovi in edinstveno floro, da Madagaskarju občutek kot da nismo na tem planetu. Kajak in pohodništvo sta na dnevnem redu drznih eko-turistov, ki želijo videti vrste divjih živali, ki jih je malo potnikov videlo v živo.

- Oglas -

Tasmanija

Tasmanija

Tasmanija leži na jugu ob avstralski celini. Zaradi relativne izoliranosti so prosto živeče živali na Tasmaniji precej nenavadne. Nekatere vrste, kot je znani Tasmanski vrag, so edinstvene na otoku, druge živali in rastline pa uspevajo, čeprav so bile izbrisane z drugih delov Oceanije. Bitja, kot so nenavadni kljunaš in sivi kenguru privabijo navdušene ljubitelje. Ogromni predeli gozdov in gora ter številnih nacionalnih parkov in rezervatov so idealni za ljudi, ki iščejo več dni trajajočo avanturo na poti. Lahko se s kajakom premikate ob prečudoviti obali ali pa se potapljate in odkrivate številne ladijske razbitine.

Molokai

Molokai

Eden najmanj obiskanih havajskih otokov je manj priljubljen tudi zato, ker je bil del otoka nekoč dom gobavcev v naselju, nekateri prebivalci pa so se odločili, da ostanejo tam in njihovi potomci so tam še danes. Zdaj je Molokai naravni raj, ki ga prebivalci skušajo obvarovati pred razvojem turizma na drugih bolj priljubljenih otokih. To je dežela osamljenih plaž, slikovitih gorskih poti in tropskih sadnih nasadov. Prizadevanja za vzpostavitev trajnostnega okolja turizma, hkrati z zavzemanjem za tradicionalno kulturo in način življenja so Molokaiu prislužili priznanje National Geographicovega centra za trajnostne destinacije. Tu je narodni gozdni rezervat, gore, ki so kot nalašč za pohodništvo, med katerimi so lahko precej zahtevne poti zaradi sprememb v nadmorski višini, ter izjemno rastlinstvo, ki ga ne najdete nikjer drugje.

Grenlandija

Grenlandija

Ta velik otok v veliki večini leži znotraj polarnega kroga. To je ostra dežela ledenikov, ledenih plošč in gora. Grenlandija ima eno najnižjih gostot prebivalstva na svetu. Edinstvena bitja naseljujejo obale, gore in vode te z ledom posute dežele. Ta bitja mrzlega podnebja so mroži, kiti, tjulnji, severni medvedi, divja jelenjad in divji voli. Z nekaj cestami in skromno infrastrukturo, pravila še vedno postavlja narava. Turisti se po deželi premikajo s pasjimi vpregami, kajaki ali, najpogosteje, z majhnimi letali. Sama divjina tega redko obiskanega zemljišča je odgovorna za manjši turistični obisk, saj je velik izziv za potovanje, vendar je tudi velika nagrada za tiste, ki iščejo povsem neokrnjeno naravo.

.

NAJNOVEJŠE