0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNasveti za izboljšanje spomina

Nasveti za izboljšanje spomina

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto se zgodi, da začne s staranjem pešati naš spomin, kar pa predstavlja veliko oviro za naše vsakdanje življenje. Za mnoge ljudi izguba spomina pomeni tudi izgubo samostojnosti. Na srečo pa lahko že danes začnete z nekaterimi preprostimi ukrepi, s katerimi boste močno zmanjšali nevarnost za postopno slabšanje spomina …

- Oglas -

Spomin

Poskrbite za dober spanec

Tako kot pri mnogih drugih področjih je tudi za dober spomin nujen kakovosten spanec. Med spanjem lahko namreč naši možgani uredijo in shranijo določene spomine. Kakovosten spanec je zelo pomemben, da lahko shranimo nove informacije. Zaradi pomanjkanja spanja lahko tako močno trpi tudi vaš spomin.

Izogibajte se stresu

Velikokrat je to precej lažje reči kot storiti, vendar bi si morali vsekakor prizadevati za to, da karseda zmanjšate količino stresnih dejavnikov v vašem življenju. To je med drugim pomembno tudi za ohranjanje dobrega spomina. Kortizol, pogosto imenovan kar stresni hormon, lahko v prevelikih količinah negativno vpliva predvsem na naš dolgoročni spomin. Nenehni stres lahko povzroči celo krčenje možganov oziroma uničenje ali poškodbo možganskih celic.

- Oglas -

Privoščite svojim možganom telovadbo

Tudi naši možgani potrebujejo redno telovadbo. Različne miselne igrice so kot nalašč za to. Pomaga lahko tudi reševanje križank. Naši možgani potrebujejo stalno stimulacijo in izzive, da ostajajo v dobri formi, kar med drugim pomeni tudi ohranjanje dobrega spomina. Poskušajte torej vsaj 20 minut dnevno nameniti intenzivni »možganski telovadbi«.

Vitamin D – zaveznik možganov

Znano je, da je vitamin D zelo pomemben za vaše kosti. »Sončni vitamin« pa zelo koristi tudi vašemu spominu oziroma možganom nasploh. Pri ljudeh z večjimi količinami vitamina D naj bi obstajalo manjše tveganje za demenco. Po drugi strani pa je pri ljudeh, ki se začnejo spopadati s težavami s spominom, pogosto odkrito prav pomanjkanje vitamina D.

Uživajte več »hrane za možgane«

Določena hrana ima še posebej pozitiven vpliv na možgane, kar seveda pomeni tudi, da lahko pripomore k ohranjanju dobrega spomina. Osredotočite se predvsem na živila, ki so bogata z maščobnimi kislinami omega-3. Odlična izbira so na primer orehi, ki, zagotovo ne po naključju, že po obliki spominjajo na naše možgane.

Osredotočite se zgolj na eno opravilo naenkrat

Morda se vam zdi, da lahko hkratno ukvarjanje z različnimi nalogami okrepi vaše možgane in spomin. Vendar pa v resnici velja prav nasprotno. Misel, da ste lahko tako produktivnejši, je zgolj iluzija. V resnici boste naredili precej več, če boste vso svojo pozornost namenili eni sami nalogi in jo zaključili, preden začnete z naslednjo.

NAJNOVEJŠE