Zdravilne rastlineOdgrgrajmo bolečino z naravnimi pripravki

Odgrgrajmo bolečino z naravnimi pripravki

MORDA VAS ZANIMA

V obdobju prehladov in gripe so v žrelu pogoste bolečine zaradi draženja in vnetja sluznice. Bolečine skušamo pri samozdravljenju blažiti tudi s pripravki iz zdravilnih rastlin, ki vsebujejo sluzi, čreslovine ali eterična olja. Zelo primerna oblika zdravljenja, znana tako v ljudskem zdravilstvu kot v sodobnem zdravljenju, je izpiranje ustne votline in žrela ter grgranje. Med priljubljenimi oblikami zdravil, ki jih uporabljamo za blaženje bolečin v žrelu, so sirupi. Ti običajno vsebujejo izvlečke iz sleza, slezenovca, med, izvlečke iz smrekovih vršičkov, timijana ali materine dušice in trpotca.

- Oglas -

Žajbelj

Slezenovec

Za izpiranje in grgranje priporočamo uporabo poparkov iz listov in korenin sleza ali slezenovca, cvetov kamilice, zeli rmana in zeli timijana. Takšen poparek vsebuje sluzi, eterična olja in čreslovine, ki blažijo draženje sluznice, jo učvrstijo in delujejo blago antiseptično in protivnetno. Poparek za grgranje ali izpiranje pripravimo tako, da dve žlici zmesi navedenih zdravilnih rastlin prelijemo z 250 mililitri vrele vode, pokrijemo, vmes premešamo in po petnajst minutah precedimo. Grgramo topel poparek. Priporočljivo je, da korenino sleza pred tem deset minut namakamo v vroči vodi in dolijemo poparku.

Žajbelj

Pri trdovratnejših vnetjih je priporočljivo uporabiti poparek iz listov žajblja, ki mu lahko dodamo korenine srčne moči ali gosjega petoprstnika. Slednji rastlini vsebujeta čreslovine, ki na površini sluznice naredijo prevleko in jo s tem zaščitijo pred draženjem, poleg tega pa uničujejo viruse in bakterije. Drži, da je morda včasih učinek čreslovin premočan in povzroča neprijeten občutek v ustih in žrelu, zato si najprej pripravimo bolj razredčen poparek. Običajno vzamemo dve čajni žlički listov žajblja (lahko pa jim dodamo še korenino srčne moči ali gosjega petoprstnika), jih prelijemo s tremi do štirimi decilitri vode in zavremo. Potem precedimo in po potrebi še razredčimo. Trpek okus lahko omilimo z dodatkom zeli timijana in listov poprove mete, poleg tega bo poparek deloval tudi blago antiseptično.

Bedrenec

Med priporočljivimi zdravilnimi rastlinami za izpiranje žrela in ustne votline najdemo tudi bedrenec. Kot drogo uporabljamo korenino navadnega ali pa velikega bedrenca (Pimpinellae radix). V Sloveniji rasteta tako veliki kot navadni bedrenec, korenine obeh vrst lahko izkopljemo jeseni ali spomladi. Vsebujejo eterično olje, grenčine in saponine. Njihova uporaba je razširjena v ljudskem zdravilstvu. Pospešujejo izločanje sluzi in olajšujejo izkašljevanje. Poparek iz korenin bedrenca priporočajo pri hripavosti, grgrati ga moramo nekajkrat na dan. Nikdar ne bomo zgrešili, če za pripravo poparkov uporabimo dve čajni žlički posušene droge (listov, korenin, semen ustrezne rastline) in jih prelijemo z dvema decilitroma vrele vode. Uporabo – grgranje poparka iz bedrenca priporočajo pevcem in govorcem.

Naredite si ustno vodo

- Oglas -

Poparek iz žajblja in srčne moči zavira tudi krvavitve iz dlesni. Včasih so zato uporabljali tudi poparke iz zeli navadnega plešca. Lahko si pripravimo ustno vodo, ki vsebuje izvleček (pripravljen z razredčenim 35-odstotnim alkoholom) iz listov žajblja, zeli navadnega plešca, listov poprove mete, zeli timijana in korenine gosjega petoprstnika.

dr. Aleš Mlinarič, mag. farmacije

NAJNOVEJŠE