Trpotčev sirup

  Trpotec je poznan kot prva pomoč in zdravilo za manjše rane, odrgnine ter ugrize in pike žuželk. Iz njega pa lahko naredimo tudi sirup, ki pomaga pri izkašljevanju in blagodejno vpliva na zgornje dihalne poti.
  trpotčev sirupPriprava je preprosta. Še posebej če ste že kdaj pripravljali sirup iz smrekovih vršičkov – v večji kozarec za vlaganje naložimo plast narezanih trpotčevih listov in jih prekrijemo s plastjo sladkorja, na katero znova položimo plast narezanih trpotčevih listov in postopek ponavljamo, dokler ne napolnimo kozarca. Kozarec nato dobro zapremo in postavimo za nekaj tednov na sonce, da se sladkor raztopi in nastane temna tekočina. Tekočino nato še precedimo in shranimo v hladnem prostoru ali hladilniku.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  2 KOMENTARJI

  1. Jaz pa poznam malce spremenjen recept, in sicer sladkor zamenjamo z medom (zadnja plast pred zaprtjem kozarca je med). Ko kozarec zapremo, ga zakopljemo v zemljo za 6 mesecev (konstantna temperatura in tema). Po šestih mesecih zadevo precedimo. Trpotčev sirup pijemo po žličku ob prehladu, kašlju….

  2. Delam ta sirup že par let, moj recept pa je, da trpotec narezan in zložen eno plast sladkorja eno plast trpotca—- Dobro zaprete zavijete v ćasopisni papir ter pustite v hladnem in temnem prostoru do tri mesece, precedite in zopet pospravite v hladen in temen prostor.
    

  Comments are closed.