0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeZanimivostiNajstarejša steklenica vina stara skoraj 1700 let

Najstarejša steklenica vina stara skoraj 1700 let

MORDA VAS ZANIMA

V muzeju v nemškem mestu Speyer si lahko obiskovalci ogledajo izredno zanimiv eksponat – najstarejšo steklenico vina na svetu. Steklenica vina, ki je danes del zbirke rimskih ostankov, naj bi bila stara že skoraj 1700 let. In kar je posebno zanimivo: vino, ki je ostalo v steklenici, je sicer najverjetneje vse prej kot okusno, toda domneva se, da je še vedno vsaj teoretično varno za zaužitje. Zaužitje vina bi najverjetneje povzročilo precejšnjo slabost, toda zdi se, da je z mikrobiološkega vidika vino relativno varno oziroma da ne bi povzročilo resnejše zastrupitve.

- Oglas -

Steklenico v 19. stoletju odkrili v eni od rimskih grobnic

Najstarejša znana steklenica vina na svetu je bila najdena v 19. stoletju (leta 1867) med arheološkimi izkopavanji v Nemčiji, in sicer na območju, ki je znano po bogati zgodovini pridelave vin, ki sega v obdobje starih Rimljanov. Steklenica je bila odkrita v grobnici skupaj z drugimi predmeti, kot so nakit, bronasti predmeti in kovanci. Tako je mogoče domnevati, da je bila steklenica nekoč del pogrebne opreme oziroma predmetov, ki so bili izbrani za poslednji dar pokojnikom in pokopani skupaj z njimi.

Posebno ni samo vino, ampak tudi steklenica, v kateri je shranjeno

Gre za približno 1,5-litrsko steklenico z umetelno izdelanimi ročaji, oblikovanimi tako, da spominjajo na delfine. Steklenica je bila skozi leta predmet številnih raziskav in analiz. Z uporabo različnih tehnologij, kot so lasersko merjenje debeline stekla in rentgenske slike, so znanstveniki proučevali sestavo steklenice in odkrili, da je bila izdelana s posebno tehniko, ki se je v tistem času uporabljala samo za izdelavo luksuznih predmetov. Ocenjuje se, da je bilo vino v steklenici izdelano že davnega leta 325.

Najstarejša steklenica vina na svetu ostaja neodprta …

Čeprav se o tekočini, ki je ostala v steklenici, še vedno govori kot o vinu, pijača po skoraj 1700 letih od izdelave najverjetneje ne vsebuje več alkohola. Tega sicer ni mogoče zatrditi z gotovostjo, saj ni bila steklenica po odkritju v 19. stoletju nikoli odprta. Strokovnjaki namreč niso prepričani, ali bi tekočina prenesla stik z zrakom.

- Oglas -

Za ohranitev vina najverjetneje zaslužno predvsem olivno olje

Če zanemarimo dejstvo, da najstarejše vino na svetu, ki ga hranijo v speyerskem muzeju, najverjetneje ni več alkoholna pijača, se zdi vsebina steklenice glede na čas, ki je minil od izdelave vina, izjemno dobro ohranjena. Za to naj bi bila v veliki meri zaslužna debela plast olivnega olja, ki je bilo uporabljeno kot naravni konzervans. Metoda je bila očitno uspešna, saj je ohranila »vino«. Vendar pa naj bi bilo slednjega danes kljub temu le še za vzorec. Večji del tekočine v steklenici namreč predstavlja olivno olje.

V grobnici odkrili več steklenic vina, vendar se je ohranila samo ena

Poleg ohranjene steklenice so leta 1867 v rimski grobnici odkrili več drugih steklenic vina, ki so bile očitno prav tako del »posmrtnih darov«, vendar so bile vse druge steklenice žal razbite, tekočina, ki so jo prvotno shranjevale, pa se je razlila.

Vino – z leti resnično le še boljše?

Kot je bilo omenjeno uvodoma, strokovnjaki verjamejo, da je gledano s strogo mikrobiološkega vidika najstarejše »vino« na svetu najverjetneje še vedno užitno. Vendar pa se obenem strinjajo, da okušanje tega vina ne bi prineslo posebnega užitka. Znano je sicer, da je mogoče s t. i. staranjem oziroma zorenjem vina izboljšati aromo in okus pijače, vendar to še ne pomeni, da lahko omenjeni proces poteka v nedogled. Kot se zdi, sta skoraj dve tisočletji vendarle preveč tudi za vino.

NAJNOVEJŠE