0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

NaturopatijaMokša – tradicionalno kitajsko zelišče, ki (po)zdravi 100 bolezni

Mokša – tradicionalno kitajsko zelišče, ki (po)zdravi 100 bolezni

MORDA VAS ZANIMA

Mokša ali moxa ali je zelišče, ki je v Evropo prišlo iz kitajske tradicionalne medicine. Tako je njen pomemben del – s sežiganjem zelišč olajša in pospeši zdravljenje. Osnovni namen terapije mokša je odpravljanje pomanjkanja energije jang v telesu. Slednja vpliva na gibanje in toploto telesa. Njeno pomanjkanje se kaže kot občutek mraza v rokah in nogah. V starih kitajskih spisih piše: »Rastlino ai je (mokša) uporabljamo v majhnih količinah, te majhne količine ustvarijo velike količine intenzivne toplote.« Na ta način se uravnoteži energija, hlad, vlaga in toksini pa zapustijo telo. Mokši pravijo tudi zelišče, ki odpravlja 100 bolezni, saj ob vstopu v telo odpre meridijane in tako zdravi.

- Oglas -

Mokša ali moxa - zdravljenje

Zelišče je tako zelo zdravilno, hkrati pa tudi prodorno, saj seže globoko v človeško telo in ga razsluzi. V naturopatiji mokšo uporabljajo na evropski način, tj. ne po meridijanih in akupresurnih točkah, ampak po predelih telesa, ki so zasluzeni in jih je treba razsluziti. Pri terapiji mokša se uporabljajo zdravilne zeliščne paličice, s katerimi se grejejo točke na določenem ali poškodovanem delu telesa. Tako hlad, sluz, bolezen zapustijo telo in energija steče po obolelem delu telesa.

Terapija mokša se svetuje predvsem ledvičnemu tipu človeka in vsakomur, ki ima pomanjkanje ledvične energije oziroma preveč vode v telesu: to so tisti posamezniki, ki slabo prenašajo vlago. Primerna je tudi za otroke in starejše, ker nimamo neposrednega stika s kožo, saj se je praktično ne dotikamo. Terapija mokša pomaga pri odpravljanju cistitisa, obolenja pljuč, bronhitisa, zamaščenosti jeter, vranice/slinavke, želodčnih težav, težav z rodili, mioma, bolečin v križu, težav s črevesjem, vseh težav z rodili, jajčniki, maternico idr.

- Oglas -

Kdaj mokša deluje najbolje in kako jo lahko uporabljamo?

Terapija mokša je zelo prodorna in močna – hitro in učinkovito razsluzi telo. September je mesec, ko je še posebej močna, predvsem ob enakonočju (od 20. do 26. septembra). Takrat sta dan in noč enako dolga, harmonija je v telesu najbolj pripravljena, da se uravna, energiji jin in jang pa sta enakovredni in en dan mokšanja velja za tri!

Mokša - tradicionalna kitajska medicina

Več o mokšanju

Mokšo po večini najdemo v obliki cigare – najbolje, da izberemo tisto brez dima in brez smradu. Palčko prižgemo z vžigalnikom ali pa na sveči. Ob sebi imejmo še pepelnik, kjer bomo izgoreli del mokše otresali. Ker je mokša zelo vroča, ne smemo imeti neposrednega stika z kožo – oddaljena mora biti dva centimetra. S prižgano palčko krožimo po zasluzenem predelu telesa. Mokšo moramo zelo pogosto otresati, saj tako preprečimo, da bi se mikrodelci znašli na koži in nas opekli. Otroke mokšamo čez majico. Mokša se pri nekaterih ljudeh lahko zelo ugaša, bolj ko smo zasluzeni, več vlage bo nase vlekla in pogosteje jo bomo morali postavljati na ogenj. Mokšanje naj traja vsaj 20 minut. Mokšo varno ugasnemo tako, da jo postavimo v stekleno posodo in jo zapremo. Ko ostane brez kisika. namreč ugasne. Naslednji dan pa jo lahko spet uporabimo. Ena cigara mokša zadošča za približno tri terapije.

Mokša in sinusni del ali težave z ušesi

Zamašen nos, sinuzitis, glavobol, otitis, prepih, bolečine v ušesih, ciste v grlu, na ščitnici, glasilkah – ko so ti predeli zasluzeni, je potrebno troje: s hrano ne smemo proizvajati nove sluzi, iz jedilnika moramo odstraniti mlečne izdelke, dodati probiotik, če so prisotne glive, in ves september mokšati – 20 minut vsak dan na predelu čela, tam, kjer je tako imenovano tretje oko. Na tem predelu je vstopna točka, ki prodre globoko v notranjost in razsluzi celoten del ušes, glave in sinusov. Za ciste, polipe, izrastke, bolečine v vratu in grlu pa moramo mokšati spredaj na sredini predela vratu tudi 20 minut na dan.

Najpomembneje je, da mokšamo vsaj od 20. do 26. septembra, torej v obdobju pred enakonočjem (ki je 23. septembra) in po njem.

Mokša in kašelj, pljučnica, bronhitis, pljučni emfizem, astma, srce …

Ljudje, ki zgubljajo energijo v predelu pljuč, imajo predel med lopaticami vlažen in mrzel. To lahko pri svojem otroku preverite, medtem ko zaspi, in sicer 10 minut po tem, ko je otrok zaspal. Če je predel mrzel in vlažen, na njem izvajajte terapijo mokša, saj tam otrok izgublja energijo pljuč. Ta del je tudi po tradicionalni kitajski medicini jedro samopodobe. Če je otrok astmatik ali je že kdaj imel pljučnico, bronhitis, potem ga je treba ves mesec mokšati 20 minut na dan na predelu med lopaticami na majico. Starejši ljudje se lahko mokšate tudi spredaj, vstopna točka je na prsnem košu na sredini v višini med bradavicami. Postopek je enak – najprej je treba iz prehrane izključiti mlečne izdelke, potem iz predela odstraniti patogene glive s probiotikom in nazadnje izvajati terapijo mokša en mesec.

- Oglas -

Moxa terapija

Mokša in vse težave trebuha ter urogenitalnega dela (prostatitis, cistitis, neplodnost, neredna in boleča menstruacija, obolenja ledvic, jeter, vranice, želodca in črevesja)

V tem primeru je predel trebuha vlažen in mrzel, hladen je tudi predel trtice, kjer človek izgublja energijo in predvsem samozavest, vlažni in mrzli so tudi stopala in roke. V tem primeru se terapija mokša svetuje predvsem ledvičnemu tipu človeka in vsakomur, ki ima pomanjkanje ledvične energije oziroma preveč vode v telesu: to so tisti posamezniki, ki slabo prenašajo vlago. Primerna je tudi za otroke in starejše. Pri teh težavah se greje predel popka; vanj damo žličko soli, ki je prevodnik, in grejemo najprej popek, da postane sol popolnoma vroča, potem pa krog širimo. Pozorni moramo biti, da je sol nenehno topla, saj moramo doseči globino, sam popek pa je vstopna točka v našo notranjost – to je namreč pot, prek katere smo uživali prvo hranjenje, zato pomeni zelo pomembno in globoko vstopno točko.

Skozi to točko lahko razsluzimo celotno trebušno votlino in vse organe v njej. Posredno bo celotno telo dosegla toplota in po njem bo zakrožila energija. Predel trebuha (popek) mokšajmo 20 minut ves september. Kot pri drugih dveh svetujem, da iz prehrane odstranimo vse mlečne izdelke, s probiotiki v telesu uničimo morebitne patogene glive, kot so kandida idr., in izvajamo terapijo mokša.

Mokša in druge težave

Mokša je v tem času učinkovita tudi na predelih ureznin, ki se niso dobro zacelile oziroma pod katerimi se je nabralo fibromatozno tkivo in so na dotik grbančaste. Mokšajmo jih in videli bomo, da se bo fibromatozno tkivo pod njimi stopilo. Prav tako je mokša varna tako za dojenčke kot za starostnike, saj ni neposrednega stika s kožo, telo hitro in učinkovito razsluzi. Če dojenček kašlja, ga mokšajte skozi bodi na predelu med lopaticami in naslednji dan kašlja ne bo več. Z mokšo si človek lahko sam zelo pomaga, med samo terapijo pa ima tudi možnost prisluhniti samemu sebi in svojemu telesu. 

Naturopatinja svetuje

Naturopatija vsekakor ne priznava in odobrava monoterapij, saj je naturopatska obravnava celostna, zato med terapijo mokša odsvetujem uživanje hrane, ki telo sluzi, kot so mlečni izdelki, svetujem pa probiotsko terapijo, ki uniči glive. Če so glive v telesu poraščene, zavirajo normalno razsluzitev telesa. Probiotični sev, ki uniči glive, je saccharomyces boulardii. Poraščenost gliv v telesu lahko ugotovimo, če se na koži pojavljajo srbeči lišaji, če notranjost ušes srbi, če srbi danka, če so pogosta vaginalna vnetja, suha nožnica, ekcemi po koži, glivice na nohtih …

.

NAJNOVEJŠE