0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNavade ljudi, ki so zadovoljni s svojo težo

Navade ljudi, ki so zadovoljni s svojo težo

MORDA VAS ZANIMA

Obnašajte se kot da je vaše telo že zdaj vitko. Da ste v odlični formi. Polni energije. Zdravi. Da je vse tako kot si želite. Kmalu bo vaše telo dobilo želeno podobo. Ko razmišljate o izgubi odvečnih kilogramov je zelo pomembna tudi vaša psihološka stabilnost. Osredotočite se na cilj. Kakšno težo želite izgubiti, naredite si načrt in mu sledite. Sprememb prehrambenih navad se ne lotite stihijsko. Načrtujte obroke nekaj dni v naprej. Hladilnik naj bo temu primerno založen. Najpomembneje je, da pri tem cilju vztrajate in ste potrpežljivi. Če ne zmorete sami poiščite pomoč, kjer bo izguba teže podkrepljena tudi z znanjem. Nekaj navad ljudi, ki so zadovoljni s svojo težo. Za vas jih je pripravila Tjana Burger, vodja Bodi eko Šole celostne preobrazbe in jih v Šoli tudi upoštevamo.

- Oglas -

hrana

Za hrano si je potrebno vzeti čas

Vzemite si čas, ko pripravljate hrano in ko jeste. V hrani uživajte in se osredotočite zgolj na obrok. Hrano v ustih prežvečite. Kaj se je zgodilo v dnevu in kaj vas še čaka pustite za kasneje. Osredotočite se na trenutek. To naj ne velja zgolj za prehranjevanje, temveč za vse vaše življenjske rutine.

Spremljajte sitost

Osredotočenost na proces prehranjevanja vam bo pomagala ugotoviti, kdaj ste siti. Ko spremljate svoje telo si postavite lestvico sitosti. Recimo od 1-10. Ko dosežete stopnjo 8 nehajte. Najbrž boste takrat že začutili, da ste siti, ne napihnjeni in prenajedeni. Ne postavljajte si pravila, da je potrebno iz krožnika pojesti vse kar je na njem. Za vaše zdravje in počutje je bolje, da na njem nekaj ostane. Za naslednjič naj vam bo ta manjša količina merilo in jo upoštevajte.

- Oglas -

Kakšen naj bo obrok?

Pripročam vsaj 5 obrokov na dan. Običajen obrok se prebavlja približno dve uri v želodcu, nato pa še dodatne štiri do šest ur v črevesju, da se izločijo vse hranilne snovi. Hrana spodbudi nekatere hormone, ki sporočijo možganom, da smo siti. Večji ko je delež maščob v obroku in obilnejši ko je obrok, počasneje gre hrana skozi želodec in več časa porabijo možgani, da dobijo sporočilo o naši sitosti. Zato je zelo pomembno, da so obroki uravnoteženi in pravilno kombinirani z določenimi časovnimi razmiki.

Naj ne bo hrana čustvena tolažba

Poseganje po hrani zaradi različnih čustvenih stanj pomeni, da človek običajno nekontrolirano poje večje količine hrane. S tem išče v hrani tolažbo, ki je trenutnega značaja. Običajno gre za sladkarije ali hrano z nizko hranilno vrednostjo. Včasih je to poseganje po hrani že neke vrste avtomatizem. Zato nikar osamljenosti, jeze ali utrujenosti ne preganjajte s prenajedanjem. S prenajedanjem običajno poskušamo, seveda, neuspešno potlačiti neke vzroke na podzavestni ravni, ki nas silijo k temu, da si škodujemo. S tem ne bomo ničesar rešili, kvečjemu poslabšali. Depresijo, dolgočasje, osamljenost, jezo, tesnobao, stres, težave v medsebojnih odnosih, v službi rešujmo drugače. Na sebi ljubeči način, da se zavedamo teh vzrokov, ki nas vodijo v prenajedanje. Ko jih bomo odpravili, bo tudi posledica v obliki prenajedanja izginila.

Vzljubimo sadje, zelenjavo in vodo

Sveže sadje in zelenjava naj bosta sestavni del jedilnika. Lahko sta tudi neke vrste »mašilo« takrat, ko ste lačni ali se vam je zavlekel urnik in ne morete priti do rednega obroka. Zakaj bi posegali po hitri hrani, prigrizkih, čipsu, če sta sadje in zelenjava mnogo bolj zdrava in energijsko bogatejša. Steklenička vode naj bo vaš redni spremljevalec. Imejte jo vedno s sabo. 2-3 litra dnevno je zelo priporočljivo, tudi nesladkani doma pripravljeni čaji so odličen napitek. Izogibajte se gaziranim in sladkim pijačam.

Prehranjevanje naj bo neke vrste rutina

Imejte točno določen ritem prehranjevanje. Obroke planiranje po urah in nekaj dni v naprej. Jejte redno in uravnoteženo. Obroki naj ne bodo preveč pisani, rada rečem. Sestavljeni naj bodo iz ene do dve vrste jedi.
Za kosilo si naprimer privoščite meso in solato. Telo ne potrebuje še juhe, priloge in sladice. Če že potrebujete sladko, si za popoldansko malico privoščite sladico in morda za večerjo juho, solato ali košček mesa.

- Oglas -

srecna-zenska

Gibanje kot način življenja

Vitki ljudje se gibajo več kot močnejši. V mislih nimam zgolj organiziranega športa, ampak bolj tiste dnevne rutine. Do stanovanja gredo po stopnicah, izogibajo se dvigal, v trgovino gredo peš ali s kolesom, enako na obisk k sosedi…

Poleg vsakdanjih gibalnih opravil si naredite tudi urnik športne aktivnosti. Priporočljivo je 2-3 na teden nad 40 min, da telo začne kuriti kalorije. Če se odločite za tek ali hojo naj bo vaja intenzivna, kjer boste porabili več energije in posledično tudi več energije iz mačobnih rezerv. Osnovni cilj je porabiti veliko kalorij in s tem izgubiti maščobne obloge. Priporočljivo je v vadbeni proces vključiti tudi anaerobno vadbo (uteži), ne zgolj aerobno.

Telo potrebuje tudi počitek

Po telesni dejavnosti telo ali napornem dnevu telo potrebuje počitek. Izberite dan, ko boste počivali. Izberite načine v katerih boste uživali. Bodisi je to meditacija, masaža, obisk savne, sprehodi ali zgolj poležavanje s knjigo v roki. Ko telo počiva, umirjamo tudi um. Tudi um potrebuje počitek. Večkrat zaprite oči in se osredotočite zgolj na dihanje. Dihajte globoko in zavestno. Kmalu boste začutili mir in sproščenost. Če vas v tej zanesenosti za kratek čas odnese v spanec je zgolj dobrodošlo. Izberite prostor, kjer je mir in tišina. Telo in um se bosta napolnila z novo energijo. Misli se bodo umirile. Počutili se boste prerojeni in sveži. Ne iščite izgovorov, da nimate čase. Zaslužite si tudi ta del dneva. Izborite si ga.

Tudi spanec je zelo pomemben. Osebno uporabljam pravilo, da hodim spat isti dan kot vstajam. Se pravi do polnoči. Premalo spanca spodbuja apetit. Nemalokrat lahko utrujenost zamenjamo za lakoto in mislimo, da si bomo s hrano povečali nivo energije.

Za konec še odgovor na vprašanje KAJ JE IDEALNA TEŽA? O idealni teži govorimo takrat, ko se v svojem telesu počutimo dobro, smo zdravi, se počutimo zadovoljni, privlačni in seksi. Takrat, ko v ogledalu zagledamo svojo podobo in nas spreleti občutek občudovanja. Takrat smo dosegli idealno težo.

.

NAJNOVEJŠE