Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Zdravje & prehranaZakaj uživati surova živila

Zakaj uživati surova živila

MORDA VAS ZANIMA

Surova hrana postaja vse bolj priljubljena. Medtem ko zima ni ravno najboljši čas za začetek uživanja surovih živil, pa je poletje ravno pravi čas za to. V teh dneh je na domačih vrtovih in sadovnjakih pa tudi na tržnicah in trgovinah na voljo veliko svežega sadja in zelenjave. Surova živila mnogi jedo ob shujševalnih dietah, spet drugi zgolj zaradi boljšega počutja in zdravja. Seveda pa ni treba, da je prav vse, kar pojeste, surovo. Izberite nekaj živil, ki jih imate radi in so okusna tudi surova, ter jih vključite v svoj jedilnik.

Zmanjšujejo tveganje za raka

- Oglas -

Z vključitvijo več surove hrane v dnevni jedilnik lahko zmanjšujete tveganje za nastanek raka. Surova živila so bogata z vitamini, minerali in antioksidanti, vsebujejo pa manj toksinov kot hrana, ki je prekuhana. V toplotno obdelani hrani lahko nastajajo škodljive snovi, ki lahko vodijo do različnih vrst raka in drugih bolezni.

surova hrana

Vsebujejo naravne encime

Surova živila so odličen vir različnih encimov, ki izboljšujejo prebavo, uravnavajo raven holesterola v krvi in preprečujejo zaprtje. Uživanje surove hrane pospeši delovanje prebavnega sistema in vam s tem lahko pomaga tudi shujšati, lahko pa zmanjšuje tudi različna vnetja.

Borec proti sladkorju

Če se ne morete upreti sladkarijam in drugim sladkim živilom, bo pomagala surova hrana. Veliko naravnega sladkorja vsebuje sadje, prav tako nekatera druga živila, ki telo oksrbijo z energijo. Sadje v kombinaciji s semeni ali oreški predstavlja popolno zdravo malico, kar zadeva zelenjavo, pa sladkor lahko dobimo s kakšno sladko papriko, paradižniki in korenjem. Ta živila so polna antioksidantov, vitaminov in mineralov ter imajo le malo kalorij. Kuhano sadje in zelenjava imata manj hranil kot surova. Če skrbno pazite in štejete kalorije, vendar pa kljub temu želite ostati zdravi in polni energije, si privoščite svežo sadno solato.

Za bolj zdravo okolje

- Oglas -

Surova živila okolju predstavljajo manjše breme kot kuhana ali pečena, saj za njihovo pripravo ne potrebujete ne elektrike ne toplote. Surova živila tudi ni treba pakirati in zapirati v plastične vrečke, kar pomeni manj odpadkov.

Surova živila so okusna

Oreški, banane, kivi, pomaranče, jabolka, češnje, jagode, maline, borovnice, korenje, mango, ananas, avokado in druga okusna živila so tako slastna, da jih je res škoda uničiti s toplotno obdelavo. Poleg ne potrebujete niti soli in drugih začimb, iz njih pa si lahko pripravite solate, napitke, sokove, sladice in še in še.

V času sezone so poceni

V zimskem času so surova živila morda nekoliko dražja, v tem času pa cenejša. Zato se jih naužijte zdaj, ko jih imate na pretek, denar pa raje porabite za kaj drugega. Sadje, zelenjava in semena so cenejša od predelane hrane, mesa, mlečnih izdelkov in hitre hrane.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×