Meditacija je mentalna tehnika, katero si prisvajajo razna svetovna verstva. Pri izvajanju meditacije pozabite na razne eksotične navade, kot je zažiganje kadila pri budističnih kipcih in druge verske obrede. Meditacija ni nikakršna skrivnost niti mističen ali spiritualen proces.

Meditacija za boljše počutje in zdravje

Kaj je meditacija?

Beseda meditacija je latinskega izvora (”meditari” pomeni razmišljati) in pomeni razmišljanje, premišljanje ali celi razglabljanje. Meditacija je torej oblika poglobljenega opazovanja, pot v našo notranjost in je najboljši način počitka od tiranije duha, ki nas nenehno preganja, naj naredimo več in več. Z meditiranjem še dodatno urimo um, da postane osredotočen in miren. Predstavlja torej vadbo za preprečevanje vdora neželenih misli na naraven način, z globoko sprostitvijo telesa in ohranjanje duha brez misli. Takšno stanje lahko vzdržujemo nekaj sekund ali pa nekaj ur, odvisno od posameznikove veščine in želje.

Kako deluje meditacija?

Meditacija je najbolj naravna oblika počitka, saj je meditiranje temeljna dimenzija našega življenja, ki se prične ob rojstvu in traja vse do konca našega zemeljskega bivanja. Opisali bi jo lahko kot sprejemanje ljubezni, ki nam jo dajo starši ob rojstvu, kot poslušanje nežnih melodij, ki nam jo mama zapoje ob zibelki, kot ljubezenska pisma in sprejemanje lepot tega sveta, ki nas obdajajo. Pri vsem tem občutimo poglabljanje vase, vse to pa lahko pomeni neke vrste meditiranja.

Meditacija doma ali v naravi

Dobro je da meditiramo tudi takrat, ko smo brez vsakih želja, ko ne počnemo ničesar, enostavno se prepustimo sedanjemu trenutku. Meditacijo lahko predstavlja tudi sprehajanje na prostem ali ko se zazremo v zvezdno nebo in ta trenutek podaljšujemo, ko opazujemo sončni zahod, ko opazujemo naravo in podobno. Pri vsem tem uživamo, ne da bi ugotavljali kaj in zakaj, temveč preprosto uživamo v vsakem trenutku. Meditiramo lahko vedno in povsod, kadar jo pač potrebujemo. Meditacije se lahko poslužujemo, ko razglabljamo o pomenu dogajanja v našem življenju, o delu, o ljubezni, o bližnjih, o sebi, umetnosti, glasbi. Bistvo vsake meditacije pa je, da ustavimo vse aktivnosti, upočasnimo miselni proces in duha usmerimo v en sam namen.

Meditacija za zdravje

Mantra

Obstaja veliko oblik in tehnik meditacije na vseh kontinentih tega sveta. Ne glede na to, kako meditacijo poimenujemo ali izvajamo, je bistvenega pomena, da z njo dosežemo stanje globoke sprostitve in povečanje zavedanja. Tehnika izbira mantre je preprosta, sestavljena naj bo iz nekaj črk ali zvokov, ki nam pomagajo doseči izpraznitev ali očiščenje stanja duha. Mantra nima nobenega posvečenega pomena in nobena ni boljša od druge. Verjetno je najbolj poznana zvočna mantra “om” ali “aum”, primerna pa je vsaka podobna beseda, ki smo ji ustrezno podaljšali zvok. (Primer: dom, hrib, boom, zum, šum, mama, tom, ata in podobno). Najbolje bi bilo, da za mantro uporabimo kako tujo besedo, ki se ne pojavlja v vsakodnevnih pogovorih.

Najpomembneje pa je, da vaše mantre ne pozna nihče drug kot samo vi, saj obstajajo ljudje, ki bi lahko vaše stanje duha v meditaciji izkoristili v nizkotne namene (na vas lahko telepatsko delujejo, vas izkoriščajo ali kako drugače prizadenejo). Ne glede na vsebino pa ima mantra pri doseganju in ohranjanju meditativnega stanja praznega duha, zelo veliko pomen.

Kako meditacija vpliva na imunski sistem?

Dokazano je, da meditiranje in vaje koncentracije močno pripomorejo pri zdravljenju duha in telesa ter upočasnijo staranje. Pri meditiranju je pomemben telesni položaj, ki mora biti udoben in sproščen. Primerno je, da sklenete roke in prekrižate noge, ker na tak način bioenergetsko polje (auro) okoli sebe zgostite in jo naredite intenzivnejšo, preprečite pa tudi možnost, da bi vam kdorkoli jemal energijo. V takšnem položaju ste primerno zaščiteni in zaprti.

V nihanju aure, ki nas obdaja, lahko zaznamo vse miselne procese, ki vplivajo tudi na naše zdravstveno stanje. Z meditacijo preženemo slabe misli, naš um se umiri, kar prav gotovo vpliva na izboljšanje psihofizičnega stanja telesa.

Ustavimo misli in poslušajmo sebe

Če uspemo ustaviti prav vse misli, damo telesu in duhu svobodo, da dosežeta svoje naravno stanje, to je tisto, katerega nam je narava namenila ob rojstvu. Takšno stanje se izraža kot uravnotežena harmonija telesa in duha, kar je močno povezano z intenzivnimi procesi samozdravljenja v našem telesu, saj se aktivira naravno delovanje imunskega sistema. Druga korist meditiranja je odprtost duha k novim idejam. Brez resnične tišine v lastnih mislih ne moremo prisluhniti notranjim signalom, ki nam jih sporoča telo. Ljudje smo naučeni poslušati zunanje signale in spremljati dogajanje okoli nas, zatrli smo namreč potrebo po poslušanju naše notranjosti duha. Meditacija teži k celosti duha, duše in telesa, z njo vzpostavimo ravnovesje energij in mirnost duha. Zato meditacija pri procesu zdravljenja pomaga do hitrejšega okrevanja in predstavlja najhitrejšo pot za obnavljanje naših telesnih celic in telesa kot celote.

Zavedati pa se moramo, da je potovanje v našo notranjost najdaljše, najtežje in hkrati tudi najlepše doživetje, zato poskusite narediti ta korak. Ne bo vam žal.

Dr. Drago Smiljanič