0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMeditacija za boljše počutje in dobro zdravje

Meditacija za boljše počutje in dobro zdravje

MORDA VAS ZANIMA

Kaj je meditacija? Zakaj bi sploh meditirali? Kaj želimo doseči z meditacijo? Beseda meditirati pomeni globoko premišljevati. Poznamo mnogo meditativnih tehnik, vsem pa je skupen cilj umiriti misli. S pomočjo meditacije lahko popolnoma spremenimo življenje. Meditacija nam pomaga zmanjšati stres, z njeno pomočjo pa lahko omilimo ali odpravimo tudi marsikatero zdravstveno težavo. Lahko dobimo odgovore na mnoga vprašanja, kot so, zakaj se mi določene situacije v življenju ponavljajo, zakaj imam težave, kaj moram spremeniti, da bom živel(-a) bolj srečno življenje,  od kod prihajamo, kam gremo, zakaj smo tukaj, kaj je naše življenjsko poslanstvo …

- Oglas -
Meditacija za boljše počutje in zdravje

Koristi meditacije

Če redno meditiramo, smo bolj pozitivno naravnani do sebe, okolice in življenja, imamo boljše samospoštovanje, smo manj zaskrbljeni, lažje dosežemo zastavljene cilje, nadzorujemo svoja čustva in izbruhe jeze, žalosti, depresije. Lažje se povežemo z višjimi duhovnimi bitji, na koncu lahko doživimo tudi razsvetljenje. Razlogov, da začnemo meditirati, je torej več kot dovolj. Ko meditiramo, izklopimo vse zunanje dejavnike, kot so hrup, hitenje in skrbi, ter prisluhnemo svoji notranjosti. Na začetku je to zelo težko, saj  nam misli nenehno potujejo skozi glavo. Poleg sproščanja nam meditacija pomaga najti stik s samim seboj, z našim notranjim glasom. Ta prihaja iz naših največjih globin in ga zato lahko slišimo le, ko smo umirjeni in v tišini. Le tako lahko spoznamo sami sebe. Dobimo lahko prave odgovore, spoznamo svoje notranje bistvo, spoznamo, od kod smo in kaj je naš dušni namen. Vsega tega v  vsakdanjem hrupu in naglici ne moremo slišati.

Vsi  smo bolj ali manj izpostavljeni vsakdanjemu stresu, nenehno hitimo, skrbi nas veliko stvari, prostega časa za počitek, hobije in sproščanje je zelo malo. Družba od nas pričakuje, da bomo uspešni, bogati, lepi, brez napak, kar je praktično nemogoče. S takimi pritiski se srečujemo vsak dan, praktično na vsakem koraku. Pa vendarle je zelo pomembno, da najdemo čas zase, sicer nas bo telo slej ko prej preko različnih signalov opozorilo, da se moramo ustaviti in mu prisluhniti. Kolikokrat prisluhnemo sami sebi? Mogoče na dopustu, ampak šele čez nekaj dni, ko izklopimo svoj vsakdanji delavnik. Spomnimo se, kako sveži in polni energije pridemo (vsaj navadno) z dopusta. Razmislimo torej, na kakšen način se očistimo stresa ter si naberemo novih moči in energije? Eden od načinov je prav gotovo meditacija.

Obstaja več vrst meditacij in veliko je šol ter tehnik, ki učijo meditirati. Lahko omenim budistično, gama, tibetansko, hara, terapevtsko, taoistično meditacijo in še bi lahko naštevali. Končna odločitev je seveda prepuščena vsakemu posamezniku.

- Oglas -

Kako poteka meditacija

Meditacija je lahko sprehod v naravi, predvsem priporočljiva je takrat, ko smo zelo napeti. Med hojo se lahko osredotočimo nase, občutimo vsak napeti del telesa in ga sprostimo. Lahko pa se osredotočimo na naravo in jo opazujemo. Meditacija od nas zahteva opazovanje samega sebe in delo na sebi. Zelo priporočam, da si načrtujete čas meditacije, bodisi bo to zjutraj ali zvečer, prav tako pa je zelo pomembno tudi to, koliko časa boste meditirali. Meditacijo izvajajte vsak dan, tudi na dopustu, minimalno 30 minut dnevno.

Meditacija za zdravje

Kako se pripravimo na meditacijo

Najprej poskrbimo, da nas med meditacijo ne bo nihče motil.  Na začetku meditiranja, sploh če smo začetniki, nas bodo motili vsi mogoči zvoki, od tiktakanja ure, zunanjih zvokov, radia in televizije, zato res poskrbimo, da izklopimo vse moteče dejavnike. Kadar meditiramo, smo v posebnem stanju, ki ga ni priporočljivo hitro prekiniti, sicer nas lahko začne boleti glava. Lahko si prižgemo dišečo svečko in si predvajamo nežno, meditativno glasbo. Izberemo ustrezno meditacijsko pozo. Lahko izberemo položaj Buda, lahko sedimo na stolu, roke lahko počivajo na nogah – pomembno je, da je hrbtenica zravnana. Med  meditacijo imamo zaprte oči. Začnemo z globokimi vdihi in izdihi. Vdihujemo skozi nos, izdihujemo skozi usta. Če pridejo misli, jih samo sprejmemo in pustimo, da gredo. Ne upirajmo se jim. V mislih se lahko prestavimo v prostor ali kraj, kjer se bomo počutili popolnoma varne in kjer nam bo prijetno. Preden končamo z meditacijo, štejemo od deset nazaj proti ničli in se prizemljimo ter se tako počasi prestavimo v prostor, kjer smo.

Zadnje čase so zelo priljubljene vodene in terapevtske meditacije s podporo duhovne energije. Če na meditacijah gostujejo tudi duhovna bitja, angeli, so res močne in nepozabne. Ko si pripravljen na iskanje resnice o sebi, moraš biti pripravljen na soočenje z vzorci in omejujočimi prepričanji, ki jih je treba »predelati« in spustiti. To je včasih zelo boleče, vendar je olajšanje po tem veliko. V svoji podzavesti imamo ogromno kolektivnih zapisov, vzorcev, prepričanj, ki nas omejujejo, da bi bili v življenju to, kar v resnici smo, kar je naš potencial. Največkrat delujemo po vzorcu staršev, vzgoje, šole, družbe in zunanjih okoliščin. Pogosto nas vodijo strahovi, namesto da bi živeli svoje potenciale. Prav zato je pomembno, da čim več negativnih prepričanj očistimo iz svojih globin.

Za takšne spremembe potrebujemo predvsem pogum, najprej pa odločitev, da si želimo sprememb in da bomo sledili sebi in ne drugim. Meditacija ni predajanje odgovornosti na duhovnega učitelja, meditacija je smiselna takrat, ko prevzamemo odgovornost zase in svoja dejanja ter si upamo prisluhniti telesu in duši. Odprla nam bo nove poglede, umirila nas bo, pomagala nam bo, da bomo imeli več energije,  dala nam bo moč, da se lažje spoprimemo z življenjskimi izzivi , ki nam pridejo na pot. Odgovori nas na začetku bolijo, doživljamo žalost, jezo, izbruhe jeze. Včasih izgubimo tudi prijatelje, za katere smo mislili, da so prijatelji. Preobrazba navadno traja dolgo, ampak verjemite mi, da je vredno. Poplačani boste za vse solze in jezo, ki ste jo izpustili. Postali boste drugačna oseba, veliko bolj samozavestna, bolj srečna, vedno bolj  boste postajali to, kar v resnici ste!

- Oglas -

V svoji praksi sem naletela tudi na ljudi, ki so bili prepričani, da bodo samo z meditiranjem rešili vse svoje težave, sami pa niso  bili pripravljeni ničesar spremeniti  pri sebi. Za vse težave so krivili druge. Nekateri duhovnost doživljajo kot neko drogo. Zato namesto tablet in alkohola obsedeno meditirajo, čistijo čakre in počnejo vsemogoče stvari z željo, da bodo na ta način odmaknili težave. Prepričani so, da bodo samo z molitvijo in meditiranjem rešili vse svoje tegobe. Včasih tako pretiravajo z duhovnostjo, da pozabijo živeti na zemlji, tukaj in zdaj! Duhovnost ni letanje od učitelja do učitelja, duhovnost je sprejemanje odgovornosti za svoje življenje, spoštovanje samega sebe in drugih. Za napredek so potrebni spremembe in konkretna dejanja, meditacije pa nam bodo pri tem v veliko oporo, kajti veliko odgovorov najdemo samo v globini svoje duše in ti odgovori so pravi. Tudi prijatelj  nam lahko da sicer čisto dobronameren nasvet, ki je dober zanj, vendar ni nujno, da bo dober tudi za nas. Torej poslušajmo sami sebe. Kako prepoznamo svoj notranji glas in ga ločimo od ega, ki ima nešteto obrazov? To je največji izziv vsakega posameznika! Naš ego, um ali kakorkoli mu že rečete, ima tisoč obrazov, tisoč besed, trudi se na vse načine, da bi nas prelisičil. Ko se naučimo poslušati svoje srce, bo imel vedno manjšo moč. Za to je potreben trening in to vsak dan. Ja, vsak dan, prav ste prebrali. Izkušnje mnogih duhovnih učiteljev so to potrdile.

Moj prvi stik z meditacijo

Spomnim se prvega tečaja meditacije. Sedeli smo v krogu in se preko opazovanja svojih vdihov in izdihov počasi sproščali. Na meditacije je prihajal tudi neki poslovnež, ki je vsakič po petih minutah meditiranja dobesedno zaspal na stolu in zato včasih kar padel z njega. Takrat še nisem razumela tega, vse skupaj me je kar malo prestrašilo. Ob  zaključku  tečaja smo imeli nekakšen obred, iniciacijo,  v zatemnjeni  sobi, kjer je gorelo veliko sveč. Naš voditelj je pel neko mantro. Vsi smo imeli zaprte oči in uživali v petju mantre. Naenkrat sem zagledala čudovito svetlobo na koncu nekakšnega tunela, občutek sreče je bil tako velik in nepopisen, da ga z besedami ne znam opisati. Čeprav je od takrat minilo že 20 let, ga ne bom nikoli pozabila! Odkrila sem svet, kakršnega do takrat nisem poznala!  Tudi drugi udeleženci so imeli podobno izkušnjo.

MEDITACIJA MAVRICA za čiščenje čaker oziroma sedmih energijskih centrov

Poiščemo si miren in zračen prostor, lahko tudi v naravi, kjer nas ne bo nihče motil. Če smo začetnik, nas bo v naravi hitro kaj zmotilo, tako da bolj priporočam zaprt in dobro prezračen prostor. Sedemo v položaj diamanta ali lotosa oziroma sedimo tako, da nam je udobno, vedno pa z zravnano hrbtenico. Dlani položimo na kolena, lahko jih obrnemo navzgor. Ležanje med meditacijo ni priporočljivo, ker lahko hitro zaspimo. Zapremo oči, se umirimo in začnemo z globokimi vdihi in izdihi. Tako dihamo tako dolgo, dokler naše telo ni popolnoma  sproščeno.  Začutimo, kako naše telo postaja vse lažje in lažje, kako naše telo objamejo vse barve mavrice.

Začutimo lahkotnost telesa, občutek, da lahko objamemo ves svet. Začnemo vizualizirati posamezne barve. Pri vsaki barvi se lahko ustavimo nekaj minut, po želji. Opazili bomo, da kakšne barve ne moremo vizualizirati dovolj, kar največkrat pomeni, da imamo v določenem energijskem centru kakšno težavo. Brez skrb, z vztrajnim delom bomo tudi to razrešili. Najprej vizualiziramo rdečo barvo, katere sedež je v naši prvi čakri. Je na dnu hrbtenice. Počasi vdihujemo rdečo barvo in jo nato razširimo na vse svoje telo. Občutimo blagostanje in fizično zdravje. Začnemo z vizualiziranjem oranžne barve v svojem centru druge čakre nekaj prstov pod popkom. Počasi jo razširimo na vse svoje telo, od konic prstov na nogah pa do vrha glave, občutimo čustva in seksualnost. Vizualiziramo rumeno barvo in posončimo vse svoje telo. Rumeno barvo povezujemo s solarnim pleksusom v predelu trebuha. Začutimo moč in energijo.

Potem začnemo z vdihovanjem zelene barve, najprej na območju srca in jo razširimo na vse telo. Občutimo ljubezen v vsaki celici svojega telesa. Nato začnemo vdihovati živo modro barvo, najprej na območju grla, nato pa jo razširimo na vse telo. Občutimo  ustvarjalnost in jasno komunikacijo. Že smo pri indigo modri barvi – občutimo, kako ta barva sije iz našega čela, kako se širi po vsem telesu in še navzven. Občutimo intuicijo. Začnemo z vizualiziranjem vijolične barve. Ta barva predstavlja modrost in znanje ter pomaga vzpostaviti  duhovni stik. Počutimo se, kot da smo mavrica, vse naše barve sijejo, objemajo svet, oddajajo energijo. Začutimo, kako barve potujejo in se širijo čez prostor, hišo, kako obkrožajo ves svet. Širijo se energija, sreča, ustvarjalnost, prijateljstvo, mir, nežnost in lepota. Na koncu se vse te barve spremenijo v žarek bele svetlobe, ki se preko vrha naše glave spusti v središče našega srca. Občutimo mir.  Naredimo še nekaj vdihov in izdihov ter začnemo z odštevanjem od 10 proti 1. Začnemo se zavedati svojega telesa, prostora, kjer smo, se malo premaknemo, pretegnemo in odpremo oči.

Tako, pripravljeni smo na nove izzive. Želim vam veliko energije, moči, potrpežljivosti in uspeha.

Preberite tudi: Stres: Kakšne so lahko njegove posledice kako jih zdraviti?

.

NAJNOVEJŠE