0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMavrična dieta za vaše čakre: Posebna različica starodavnega principa prehranjevanja

Mavrična dieta za vaše čakre: Posebna različica starodavnega principa prehranjevanja

MORDA VAS ZANIMA

Mavrična dieta ni dieta v klasičnem smislu, torej nekaj, kar bi bilo namenjeno predvsem hujšanju. Gre za princip prehranjevanja, katerega cilj je običajno naslavljanje določenih zdravstvenih težav oziroma doseganje boljšega zdravja. Kot nakazuje že poimenovanje, ima pomembno vlogo pri tem barva posameznih živil. Prav tako mavrična dieta ni nekaj novega – čeprav se pojavlja tudi v posodobljenih različicah. Tovrstne smernice je namreč mogoče zaslediti v marsikateri veji tradicionalnega zdravilstva, vključno z ajurvedsko medicino – starodavno prakso oziroma sistemom, ki se je razvil na območju Indijske podceline.

- Oglas -

Zakaj mavrična dieta?

Čeprav pri prehrani običajno pomislimo predvsem na vpliv na telo, pa obstajajo tudi različice mavrične diete, osredotočene na psihično blagostanje, ki pa je seveda neločljivo povezano tudi z vašim telesnim zdravjem. Ena izmed takšnih različic je mavrična dieta za čakre, ki so v skladu s hindujskim verovanjem energijski centri v našem telesu, skozi katere se pretaka življenjska energija. Mavrična dieta, namenjena čakram, ki jo predstavljamo tokrat, je osredotočena na sedem glavnih čaker. Določene težave, ki naj bi bile značilne za nepravilnosti, povezane s temi čakrami, naj bi bilo mogoče ublažiti tudi z uživanjem živil »prave barve« …

Korenska čakra – RDEČA

TIPIČNE TEŽAVE: To, da nekaj ni v redu z vašo korensko čakro, je običajno najlažje prepoznati po tem, da imate nenehno občutek raztresenosti. Težave s to čakro lahko povzročijo, da začnete izgubljati stik z realnim dogajanjem okoli sebe. Obveznosti vam uhajajo iz rok, ne glede na to, kako močno si prizadevate, da bi obvladovali svoje življenje. Temu se lahko pridružijo občutki popolne izčrpanosti in brezvoljnosti.

PREDLOGI ŽIVIL: Pri težavah s korensko čakro naj bi se bilo smiselno osredotočiti predvsem na živila rdečkastih barv. Hkrati pa je lahko dobra izbira tudi vsa podzemna zelenjava. Med živila, ki jih poskušajte čim pogosteje uvrstiti na svoj jedilnik, tako med drugim sodijo rdeča pesa, granatno jabolko, jagode, ingver, (sladki) krompir, redkvice in repa.

- Oglas -

Trebušna čakra (manipura/trebušno energijsko središče) – RUMENA

TIPIČNE TEŽAVE: Trebušna čakra, znana tudi kot manipura in trebušno energijsko središče, naj bi imela pomemben vpliv na našo samozavest in odločnost. Tako ni presenetljivo, da se blokade te čakre velikokrat kažejo v obliki nizke samozavesti. Ker vam manjka odločnosti, pa se lahko pojavijo tudi težave v odnosih z drugimi. Posledično se lahko pojavi občutek, da se nenehno zgolj razdajate, sami pa dobite bore malo v zameno. Težave s trebušno čakro naj bi tako pomenile, da lahko postanete precej zlahka žrtev manipulacije in izkoriščanja.

PREDLOGI ŽIVIL: Hrana, ki vam lahko pomaga pri tem, da boste odločnejši, mirnejši, samozavestnejši in polni energije, je običajno tista, ki jo prepoznamo po rumenih odtenkih. Ljudem, ki menijo, da imajo težave s trebušno čakro, se zato pogosto priporoča več živil, kot so banane, koruza, limone in rumena paprika. Poleg različnih vrst rumene zelenjave in sadja pa so dobra izbira tudi določena žita oziroma sorodniki žit, na primer kvinoja.

Mavrična živila

Grlna čakra – MODRA

TIPIČNE TEŽAVE: Ljudje, ki imajo težave z grlno čakro, to običajno doživljajo kot blokade pri komunikaciji. Večkrat ne najdejo pravega načina za izražanje svojih resničnih občutkov in misli, kar lahko vpliva na številna področja njihovega življenja. Hkrati pa se lahko pojavijo tudi težave pri »komunikaciji s sabo«. S tem je mišljeno predvsem potlačevanje čustev oziroma izogibanje razreševanju določenih travm.

PREDLOGI ŽIVIL: K »sprostitvi komunikacijskih poti«, ki so posledica blokirane grlne čakre, naj bi najbolj pozitivno prispevala živila modre barve. V praksi to pomeni predvsem redno uživanje borovnic. Pri težavah z grlno čakro pa lahko obenem pomaga pitje zeliščnih čajev.

Srčna čakra – ZELENA

TIPIČNE TEŽAVE: Kot ste morda lahko pričakovali, je srčna čakra najbolj izrazito povezana z ljubezenskimi čustvi. Blokada te čakre tako v večini primerov posredno vpliva na težave v ljubezenskih odnosih in onemogoča vzpostavitev zdrave navezanosti. Po eni strani lahko to pomeni precejšnjo zadržanost oziroma skorajda nekakšno čustveno otopelost, v drugih primerih pa se lahko težave s srčno čakro kažejo tudi v obliki pretirane navezanosti. Ljubezensko razmerje tako postane središče vašega sveta, brez katerega si sploh ne znate več predstavljati življenja.

- Oglas -

PREDLOGI ŽIVIL: Za uravnavanje srčne čakre se najpogosteje svetuje hrana zelene barve. Tukaj imate kar nekaj izbire: brokoli, solata, špinača, ohrovt, paprika, grah, kumare, avokado itn. Če boš vaš jedilnik pogosteje obogaten z naštetimi in drugimi živili zelene barve, naj bi bilo po pričevanjih zagovornikov mavrične diete precej lažje naslavljati opisane težave. Pozabiti ne smete niti na redno uporabo zelišč in začimb zelene barve (peteršilj, bazilika, koriander …), prav tako pa se priporoča uživanje zelenega čaja.

Kronska čakra – BELA

TIPIČNE TEŽAVE: Mnogokrat zanemarimo svojo duhovno plat, saj smo popolnoma osredotočeni na zelo konkretno vsakodnevno dogajanje in materialne reči. Če je razmerje med tema dvema aspektoma povsem porušeno, je to morda povezano z vašo kronsko čakro, ki leži na skrajni zgornji točki lobanje. Včasih se sicer ta čakra povezuje z religioznostjo, vendar je bolj pogosto interpretirana predvsem kot čakra, ki nam omogoča, da najdemo višji smisel v tem, kar počnemo – smisel, ki ni zamejen le na neposredne, pragmatične koristi.

PREDLOGI ŽIVIL: V skladu z mavrično dieto za čakre je za kronsko čakro značilna bela barva. Vendar pa tu ne gre toliko za namig glede barve živil, ki bi jih bilo smiselno uživati pogosteje. Bela barva v tem primeru pomeni zmernost in osredotočanje na lažjo hrano, kot so na primer solate in juhe, še posebno zvečer. Nekateri pri težavah s kronsko čakro priporočajo tudi občasno postenje ali vsaj odločitev za t. i. prekinitveni post, kar v praksi pomeni, da prehranjevanje omejite le na nekaj ur v dnevu.

Sakralna čakra – ORANŽNA

TIPIČNE TEŽAVE: Blokirana sakralna čakra pogosto povzroči težave s kreativnostjo. To je seveda še posebno problematično za tiste, katerih poklic zahteva ogromno kreativnosti oziroma navdiha. Vendar pa vas lahko tovrstne težave ovirajo tudi na drugih področjih. Kadar je energetski pretok skozi sakralno čakro blokiran, namreč težko pogledate na situacije z drugačne perspektive in odkrijete spregledane vidike, ki bi vam omogočili, da ugotovite, kako naprej. Včasih pa naj bi težave s sakralno čakro vplivale celo na plodnost.

PREDLOGI ŽIVIL: Barva, ki predstavlja sakralno čakro, je oranžna. Če želite preseči trenutne vzorce razmišljanja in najti povezavo s svojo kreativnejšo platjo, naj bi bilo dobro uživati več hrane oranžne barve. Poskušajte torej jesti več živil, kot so pomaranče, korenje in buče.

Tretje oko – VIJOLIČNA

TIPIČNE TEŽAVE: Nekateri ljudje se pri svojih odločitvah bolj zanašajo na logiko oziroma racionalen pristop, spet drugi pa običajno preprosto sledijo svoji intuiciji. Idealno je, če sta ta dva pristopa usklajena. To običajno ni možno, če se pojavijo težave s čakro, znano kot tretje oko. V tem primeru namreč težko najdete stik s svojo intuicijo – tistim občutkom, ko lahko tudi brez pretiranega razglabljanja veste, kaj morate storiti.

PREDLOGI ŽIVIL: Pomanjkanje intuicije – tako na ključnih življenjskih prelomnicah kot pri bolj vsakdanjih dilemah – naj bi zahtevalo več vijolične hrane. Med živila, s katerimi je smiselno pogosteje obogatiti jedilnik, tako na primer sodijo jajčevci, določene sorte grozdja in slive.

.

NAJNOVEJŠE