Zdravje & prehranaInsekticidi povzročajo artritis ter lupus

Insekticidi povzročajo artritis ter lupus

MORDA VAS ZANIMA

V Filadelfiji je bila izvedena raziskava, ki namiguje na možnost povezave med ženskami, ki so bile izpostavljene inskticidom ter avtoimnskimi boleznimi (revmatoidni artritis ter lupus).

- Oglas -

Prejšnje raziskave so že pokazale povezavo med pesticidi uporabljenimi v kmetijstvu ter povišanim tveganjem za artritisom ter lupusom.

Avtoimunske bolezni prizadanejo imunski sistem, kjer se začne lastno telo obračati proti vam. Največjemu tveganju za takšnimi boleznimi pa so dokazano izpostavljeni kmetje. Pred kratkim pa se je začela kazati tudi povezava med navadnimi hišnimi insekticidi, za vsakodnevno uporabo ter ženskami, ki so jim bile izpostavljene.

Med ženskami, ki so bile vključene v raziskave so bile tiste, ki so razvile ti dve bolezni zaradi izpostavljenosti insekticidom, ter tiste, katere niso razvile teh bolezni in živijo ali na kmetiji, ali pa v mestu.

Seveda bo potrebnih še veliko več raziskav na tem področju, da bodo znanstveniki lahko prepričani, da povezava obstaja. Insekticidi uporabljeni v tej raziskavi so vključevali tiste, ki ubijajo insekte (mravlje, ose, termite, komarje ter ščurke). Zato seveda previdno s temi proizvodi, še posebej poleti, ko postanejo še teliko bolj priročni zaradi ‘invazije’ komarjev.

NAJNOVEJŠE