0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaEko otroška soba

Eko otroška soba

MORDA VAS ZANIMA

Veliko bodočih staršev ima verjetno cel spisek stvari in odločitev, ki jih bodo sprejeli, ko bo otrok prišel na svet.

- Oglas -

Ena izmed bolj zanimivih opravil pa je verjetno oprema otroške sobe. Zato je dobro, da že na začetku poskrbite, da bo vaš otrok v čisti in zdravi sobi.

Dober predlog je, da si priskrbite pohištvo za otroško sobo, ki bo ustrezalo vaši višini. Menjanje plenic je lahko še toliko bolj težavno, če se morate preveč sklanjati, ali stopati na prste. Prav tako je organizacija stvari bistvenega pomena, saj boste na takšen način preprečili morebitne nezgode.

soba
Realnost je na žalost takšna, da vsi proizvodi, ki sodijo v otroško sobo niso zdravju prijazni. Nekateri proizvodi tako vsebujejo hitro hlapljive spojine (VOC), ki škodujejo zdravju odraslih in otrok. Še toliko bolj pa škodujejo dojenčkom. Zato priskrbite vašemu otroku pohištvo, ki ne vsebuje takšnih susbtanc. Prav tako se lahko te kemikalije nahajajo v barvah za stene, zato bodite pozorni pri opremljanju.

- Oglas -

Če pri izbiri pohištva zase še nekako zamižimo na eno oko, je pri iskanju pohištva za prihajajočega člana družine ekološka izbira izjemnega pomena.

Ko izbiramo pohištvo za otroško sobo, bodimo še posebej pozorni, da so materiali prijazni okolju in da ne vsebujejo toksičnih sestavin. Kakovosten les je odlična izbira, pazite le, da je primerno zaščiten z netoksičnimi insekticidi in naravnimi olji. Les naj bo nepobarvan ali pa pobarvan z okolju prijaznimi barvami. Tkanine v sobi naj bodo narejene iz bombaža ali volne. Kvalitetno organsko pohištvo ni zgolj modna muha. Takšno pohištvo izboljšuje kakovost zraka v prostorih. Masovno proizvedeno pohištvo lahko vsebujejo toksine, vsebuje lahko neznane snovi, katerih učinki so nepričakovani. Pri otrocih lahko določene snovi iz tkanine sprožijo alergijsko reakcijo. Ker je ekološko pohištvo navadno narejeno v manjših delavnicah in ne v velikih proizvodnjah, je izdelek običajno narejen bolj skrbno in posledično bolj trdno. Ekološko pohištvo je narejeno tako, da ostane trdno še dolga leta. Glede na to, da se pohištvo z otrokovo starostjo spreminja, je dobro, da izberete oblike, ki se dajo prilagajati glede na otrokovo starost. Organsko pohištvo je nekoliko dražje kot običajno pohištvo, vendar njegova kvaliteta odtehta nekoliko višjo ceno.

Zeleni nasveti za nakup otroške sobe

  1. Če kupujete leseno pohištvo, naj bo to označeno s certifikati Forest Stewardship Council (FSC) ali Rainforest Alliance, ki zagotavljata, da zaradi pohištva, ki ste ga kupili, na svetu ne bo manj dreves.
  2. Izberite trdne materiale in univerzalne oblike, ki bodo uporabne dolgo časa. Uporabite staro babičino pohištvo in ga prebarvajte z okolju prijaznimi barvami.
  3. Uporabite bambus. Bambus je eden najbolj zelenih materialov na svetu. Rastlina je trdoživa in hitro raste, zato ji ne grozi izumrtje. Večina bambusa je na Kitajskem, kjer ga v glavnem gojijo brez dodajanja pesticidov. Prijetna topla rumena barva je odlična za otroško sobo.
  4. Kupljeno pohištvo naj nosi zanesljiv eko certifikat. Eden takšnih je certifikat MBDC’s C2C (Cradle 2 Cradle).
  5. Plastiko je mogoče reciklirati, zato jo lahko uvrstimo med eko materiale. Poleg tega je zelo praktična za otroško sobo zaradi lahkega čiščenja.
  6. Kupujte pohištvo brez strupov. Pohištvo sprošča snovi v zrak in če vsebuje strupene kemikalije, jih bo vdihoval tudi otrok. Hlapne organske spojine (ali HOS), najpogostejše hlapljive kemikalije, so bili povezane z okvarami ploda, endokrinimi motnjami in rakom. Če je otroška soba dobro izolirana, kar je priporočljivo, hlapljivi strupi ne bodo mogli ven. Izberite pohištvo s certifikatom Greenguard, ki zagotavlja, da pohištvo ni obdelano s strupenimi snovmi.
.

NAJNOVEJŠE