Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaMate čaj: Zdravilna mešanica za več energije

Mate čaj: Zdravilna mešanica za več energije

MORDA VAS ZANIMA

Mate je rastlina, ki raste v subtropskih predelih Južne Amerike (Argentina, Čile, Paragvaj, Urugvaj in Brazilija). Raste tudi v Siriji. Mate čaj pripravijo z namakanjem posušenih listov in stebel mateja v topli vodi. Mate je rastlina, ki raste kot grm ali manjše drevo, z zelenimi listi, ki so dolgi 7 – 11 cm in široki 3 – 5,5 cm. Po 25 letih rasti, drevo doseže 15 metrov v višino. Če je kultivirano ga ohranjajo na 3 – 6 metrov višine. Rastlina potrebuje povprečne mesečne temperature od 15 do 28 °C.

- Oglas -

Indijanci, Guarani oz. avtohtoni prebivalci južnoameriške celine, so prvi kultivirali rastlino in že pred mnogimi stoletji odkrili njen blagotvoren  učinek. Mate čaj se na trgu pojavlja pod uveljavljenim imenom Yerba Mate. Hierba je španska beseda, ki pomeni rastlino ali zelišče. Izraz “yerba mate” v dobesednem prevodu pomeni “skodelica zelišč”. Pitje mate čaja ima vpliv na centralni živčni sistem. Vsebuje kofeinu podobno snov in mnogo drugih sestavin, kot so antioksidanti, aminokisline, polifenoli, vitamini in minerali.

Mate čaj

Mate čaj je znan kot varen in učinkovit stimulans za živčni sistem in ima številne koristi za zdravje. Tu so nekatere od prednosti pitja mate čaja:

Visoka vsebnost antioksidantov

Mate čaj vsebuje veliko antioksidantov. Lahko ima do 90% več antioksidantov kot zeleni čaj. Mate čajev je več vrst tudi vrednosti antioksidantov v njih razlikujejo. Mate vsebuje snovi, ki krepijo človeško telo. Med drugim pitja čaja upočasni znake staranja, razstruplja kri in preprečuje številne vrste raka. Pomaga tudi pri lajšanju nespečnosti.

Mate čaj izboljša sposobnost koncentracije

- Oglas -

Redni uživalci mate čaja poročajo o povečani mentalni energiji, jasnosti misli in visoki koncentraciji. Poleg tega mate čaj naj ne bi povzročal običajnih neželenih stranskih učinkov povezanih s pitjem poživil (npr. kave), kot so glavoboli, bolečine v želodcu in nervoza.

Izboljša fizično vzdržljivost

Kemične spojine v čaju blagodejno vplivajo na naš metabolizem, saj začne telo z rednim pitjem mate čaja bolj učinkovito porabljati zaužite ogljikove hidrate. To pomeni, da z rednim uživanjem mate čaja dobimo več energije iz hrane, ki jo pojemo. Prav tako dokazano porabimo več kalorij, ki jih je naše telo shrani v maščobnih celicah. Redno uživanje mate čaja preprečuje nastajanje mlečne kisline v mišicah med telesno vadbo. To pomeni manj bolečin po treningu in krajši je čas regeneracije mišic.

Olajša prebavo

Avtohtoni prebivalci Južne Amerike že dolgo uporabljajo mate čaj kot tradicionalno zeliščno zdravilo proti prebavnim tegobam. Mate čaj pomaga pri prebavi hrane, saj spodbuja proizvodnjo žolča in želodčnih kislin. Redno pitje čaja tudi zmanjša količino želodčnih bakterij, ki pogosto prispevajo k slabemu zadahu.

Pomaga uravnavati telesno težo

Za uravnavanje telesne teže se priporoča redno pitje mate čaja v kombinaciji z redno telesno vadbo. Mate čaj vam daje občutek sitosti, saj upočasni prebavo, kar pomeni , da zaužita hrana dlje ostane v želodcu. Združevanje mate čaja z zdravo prehrano in redno telesno vadbo izboljša vaš metabolizem. Na tak način porabite več kalorij in hkrati zaužijete manj hrane.

Mate čaj skrbi tudi za vaše ožilje

Antioksidanti in aminokisline prisotne v mate čaju pomagajo maščobam in holesterolu na poti skozi krvni obtok, tako da se ne nabirajo na stene arterij. Redno uživanje čaja preprečuje arteriosklerozo (otrdelost arterij) in učinkuje proti nastanku krvnih strdkov, ki lahko povzročijo srčni infarkt ali možgansko kap.

Druge prednosti uporabe mate čaja

  • Čeprav je mate čaj poživilo, boste z rednim pitjem bolj trdno spali. Prav dober spanec pa je ena izmed ključnih sestavin zdravega življenja.
  • V nasprotju z drugimi poživili, ki lahko povzročijo stres za vaše srce, ima mate čaj dokazan pozitiven učinek na vaše srce, saj me drugim poveča vnos kisika vanj..
  • Pozitivni učinek uživanja mate čaja je tudi sproščanje krvnih žil, povečana cirkulacija krvi, nižji krvni pritisk in nižja raven sladkorja v krvi.
  • Pitje mate čaja pomaga pri lajšanju simptomov ob vnetju pljuč.

Mate čaj je lahko zelo koristen za vaše zdravje. Seveda ob tem ne smete pozabiti na zmernost pri pitju. Pred začetkom uporabe mate čaja se je dobro predhodno pogovoriti z vašim zdravnikom o možnih stranskih učinkih pitja mate čaja na vaše zdravje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×