0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaGorništvo in planinarjenje za krepitev telesa in duha

Gorništvo in planinarjenje za krepitev telesa in duha

MORDA VAS ZANIMA

Ne razume vsak, kaj pomeni uživati v neskončnih razgledih osvojenega vrha gore. Ne razume vsak, kakšno zadovoljstvo lahko človek občuti po več urah potenja, plezanja in hoje po strmih pobočjih, ko ugleda vrh gore – s soncem obsijan, mogočen in tako blizu. V gorah njihovi ljubitelji občutimo mir in drugačen nivo bivanja. V gorah smo tako daleč od vsega in vseh, a tako blizu sebi in naravi. Ni je boljše rekreacije za nas, kateri imamo resnično radi gore. Naše in tuje. Za nas ni boljšega zdravila za težave s stresom, depresijami, nespečnostjo, nizkim pritiskom, motnjami prehranjevanja in še bi lahko naštevala. Ni je boljše pomoči pri krepitvi prijateljskih vezi in sklepanje novih. Tam na gori lahko človek resnično najde vse kar potrebuje, če le zna tam gori zares uživati.

- Oglas -

Planinarjenje

Poleti največ obiska v gorah

V juliju, avgustu in septembru se planinci najbolj pogosto odpravimo obiskat vsaj katerega izmed naših dvatisočakov. Seznam obsega kar 352 gora, pogledate si ga lahko tukaj. Glede na to, da se obisk razlikuje glede na priljubljenost vrhov morda ni odveč, da se vnaprej pozanimamo o zasedenosti planinskih koč in bivakov (v primeru, da bi želeli v njih prenočiti). Poleg tega običajno nikomur ni do hoje v strnjeni koloni ob vzponih in sestopih z vrhov, predvsem če gre za zahtevnejšo turo. Pri srečanju z drugimi planinci bodimo strpni in potrpežljivi. V kolikor nam razmere dopuščajo (brez tega, da bi ogrožali njih ali sebe!), se jim prijazno umaknimo s poti. Čas med tem lahko izkoristimo za občudovanje gorskih cvetlic ali pogled v dolino in sosednje vrhove (nikoli se med tem ne premikajmo!).

Kaj nas pravzaprav vleče tja gor?

Nekateri to počnemo že od nekdaj. Naši starši so nas, ko smo komaj shodili, vzeli s seboj na kakšno krajšo turo. Ko smo se na poti utrudili, so nam ponudili sok in malico. Včasih so nas preprosto vzeli v naročje in nas nesli dalje. Nikoli nismo trpeli tam gor. Starši so nam omogočili, da nam je bilo na gori vedno lepo. Navdušili so nas za gorsko cvetje in črede ovac tam zgoraj. Vsak izlet je bil za nas novo doživetje, nov svet. Potem smo z leti ture podaljševali in kmalu čisto samostojno osvojili prve vrhove. To je ostalo zasidrano v nas vse do danes, ko se že veselimo, da bomo podobna doživetja delili s svojimi otroki.

- Oglas -

 

Gore so zares nekaj izjemnega. Nekateri pravijo, da le na gori najdejo svoj notranji mir. Drugi planinarijo zaradi zdravja. Hoja v gore je dobrodošla za vse generacije. Če želimo ohranjati dobro fizično pripravljenost v vseh obdobjih svojega življenja, je planinarjenje in gorništvo pravi recept za nas.

 

Vedno po pameti!

Ne glede na to, kako blagodejno za naše zdravje je lahko redno obiskovanje gora, moramo vedno upoštevati svoje izhodišče in z njim povezane zmožnosti. V kolikor nismo popolnoma zdravi, se je potrebno pred podvigi, kot je hoja v gore, obvezno predhodno posvetovati s svojim zdravnikom. Pomembno je tudi, v kolikor planinarjenja in plezanja po gorah nismo navajeni, da se pred začetkom dobro izobrazimo o nujni opremi za poti, ki jih nameravamo prehoditi. Vedno se je potrebno vnaprej pozanimati glede napovedi vremena in o stanju poti na katero se odpravljamo. Razmere, tako vremenske kot stanje površja (plazovi skal ali snega), so v gorskem svetu nemalokrat nestanovitne in zaradi tega dodatno ogrožajo naša življenja (oz. jih ogroža naša neodgovornost pri odločanju). Bodimo torej pametni in se tja gor odpravimo dobro pripravljeni in le v stabilnih vremenskih razmerah. Želim vam srečno na vaši poti!

- Oglas -

Za konec še utrinek iz čudovite pesnitve J. Medveška z naslovom V hribih.

»Odkrivam,
uživam,
kot v sanjah živim.
Čas, ki duši
je ostal v dolini.
Je tu le modrina,
belina, zlato
in pod mano v dolini sivina.
Ne hodim,
kot ptica lebdim!«

.

NAJNOVEJŠE