Lepota & kozmetikaSilicij – pomemben element, ki je nujen za lepo kožo

Silicij – pomemben element, ki je nujen za lepo kožo

MORDA VAS ZANIMA

Silicij je prisoten v vseh živih organizmih in v zemeljski skorji, kjer je, takoj za kisikom, drugi najpogostejši element. V človeškem telesu je prisotnih od 5 do 7 gramov organskega silicija, a se ta vir s staranjem zmanjšuje. Silicij skrbi za zdravo kožo, hrustanec, kosti in vezivna tkiva. Naš organizem ga sam ne more tvoriti, zato ga moramo v telo redno vnašati s hrano.

- Oglas -

Silicij

Kakšna je njegova naloga v telesu?

Silicij, ki ima v telesu obrambno vlogo, se nahaja v vseh človeških celicah: v laseh, nohtih, kosteh, zobeh, koži, aorti, lečah, mišičnem tkivu, notranjih organih, stenah žil … V človeškem telesu se nahaja v treh oblikah: v prosti, vodotopni in v kombinaciji z maščobami in beljakovinami. Znanstveniki so mnenja, da je vsaka bolezen ali druga funkcionalna pomanjkljivost telesa do določene mere povezana s pomanjkanjem tega elementa. Še ena od pomembnih nalog silicija je transport kalcija.

Silicij skrbi za prožnost kože

Silicij ima izjemno sposobnost vezave: nanj se vežejo voda, strupi, mikroorganizmi in plini. Če je silicija v telesu dovolj, to izboljša preskrbljenost celic z vodo. Posledično se lažje izmenjujejo hranilne snovi, potek celične presnove pa je boljši. Navzven se to kaže kot sveža, napeta koža. Silicij je tudi eden od gradnikov kolagena in elastana, ki skrbita za prožnost kože, kosti in vezivnega tkiva nasploh. To je še posebej pomembno za tiste, ki jih pestijo krčne žile, celulit ali so nagnjeni k zvinom in nategom. Če nam silicija primanjkuje, to prepoznamo po neprožni in nagubani koži ter krhkih in lomljivih nohtih in laseh, ki so tudi brez leska. Vezivno tkivo postaja vse manj prožno in začenja se pojavljati celulit, kosti in hrustanec pa so vse bolj krhki.

Kako obnoviti zaloge silicija?

Zaloge silicija so majhne in jih moramo redno obnavljati. V hrani se silicij nahaja v soji, grahu, žitu, repi, rjavem rižu, ječmenu in grozdju, v mesu pa ga praktično ni. Večje količine tega elementa so prisotne v zdravilni rastlini – njivski preslici in v kremenastih algah – diatomejah. Izberemo lahko tudi prehransko dopolnilo s silicijem. Sposobnost resorpcije silicija iz hrane in njegovega skladiščenja v celicah se z leti sicer čedalje manjša. Mlajši ljudje imajo za 34 odstotkov več silicija kot ljudje v poznem življenjskem obdobju, ugotavljajo znanstveniki.

Ne tablete, raje gel silicijeve kisline

- Oglas -

Silicijeve spojine praviloma težijo k tvorbi velikih molekularnih kompleksov, ki jih telo težje absorbira. Prav zato številna prehranska dopolnila s silicijem nimajo želenega učinka. Da bi se silicij kar najbolje absorbiral, ga je priporočljivo jemati v koloidni obliki (v obliki gela). V tem primeru silicijevo kislino s pomočjo posebnega postopka homogeno razporedijo v vodi, kar preprečuje, da bi se molekule akumulirale v večje skupke. Za primerjavo: delci v gelu silicijeve kisline so 2000-krat manjši od delcev t. i. silicijeve prsti (to so prehranska dopolnila in pripravki s silicijem v obliki kapsul ali tablet). Neprimerno manjše molekule silicijeve kisline z lahkoto prehajajo skozi steno črevesja in v dovolj veliki količini pridejo v vezivna tkiva, predvsem histro rastoče celice, ki skrbijo za nenehno obnovo las, nohtov in kože.

 

Pri jemanju silicija bodite potrpežljivi, saj regeneracija nohtov, kože in las zahteva svoj čas. Na nohtih bodo rezultati vidni po šestih mesecih, saj v tem času noht zraste za svojo celotno dolžino. Koža se regenerira po 28 dneh, lasje pa na mesec zrastejo za en centimeter.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×