Tokrat vam predstavljamo super recept za okusno juhico, ki si jo lahko privoščite tudi v vročih poletnih dneh, saj je lahka za prebavo in poskrbi za dobro hidracijo. Buče in zelje se v hladnih, temnih in suhih prostorih dobro skladiščijo vse do zgodnje pomladi. Torej si lahko juho privoščite tudi v hladnejših jesenskih in zimskih dneh. Juha je odličen vir vitaminov in mineralov. Poleg tega ugodno vpliva na vašo prebavo, saj zelje vsebuje veliko za zdravje koristnih prehranskih vlaknin.
Za 4 osebe potrebujete:
- 1 čebulo
- rastlinsko olje
- 3 stroke česna
- 300 g svežega zelja
- 400 g hokaido buče
- 250 g krompirja
- 2 žlici smetane za kuhanje ali kisle smetane
- bučna semena
- poper
- sol
Priprava je zelo preprosta. Čebulo sesekljamo, solimo in prepražimo na maščobi, da postekleni. Dodamo na dober centimeter narezane kocke buče in krompirja. Dodamo ščepec soli. V pokriti posodi mešanico dušimo na zmernem ognju in vmes večkrat premešamo. Po potrebi dodamo vodo (pazimo da se ne prismodi). Dušimo dokler se krompir ne zmehča. Nato dodamo približno 3/4 L vroče vode. Ko zavre, kuhamo še 5 min. Nato s paličnim mešalnikom zmiksamo vse skupaj, da nastane kremna juha.
V kozici posebej na maščobi prepražimo sveže zelje, ki mu dodamo na drobno narezan česen. Pražimo dokler ne postekleni. Ko je zelje pripravljeno, ga vkuhamo v kremno juho. Preden postrežemo juhi dodamo še kislo smetano in jo potresemo z narezanimi ter na olju prepraženimi bučnimi semeni. Dodamo poper po okusu. Juha se zelo lepo postreže v večjem belem globokem krožniku. Dober tek!