0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako masirati nosečnico?

Kako masirati nosečnico?

MORDA VAS ZANIMA

Prvo pravilo je, da morate imeti vsaj osnovno znanje klasične masaže. Previdna in blaga masaža koristi vsaki nosečnici. Vendar pa je treba vseeno predhodno povprašati zdravnika, ki bo povedal, ali je masaža v konkretnem primeru priporočljiva ali ne.

- Oglas -

Masaža lahko lajša številne težave, ki se nemalokrat pojavijo med nosečnostjo (recimo glavoboli, nespečnost, bolečine v nogah in hrbtenici). Seveda masaža tudi sprošča. Pomaga ublažiti napetost in simptome. Poleg tega ugodno vpliva na razvoj ploda, saj spodbuja krvni obtok in s tem poskrbi za boljšo izmenjavo hranilnih snovi v posteljico. Ko masirate nosečnico, morate vedno paziti, da vaši prijemi niso premočni. Popolnoma je potrebno opustiti pritiskanje in tehnike udarjanja. Nežno lahko masirate tudi trebuh, saj naj bi to ugodno vplivalo tudi na plod. V kolikor nosečnico masira njen partner bo to ugodno vplivalo na njuno razmerje in ustvarilo bližino ter zaupanje.

Na več krajih sveta masažo izvajajo ves čas nosečnosti ali celo prej, saj naj bi po prepričanju nekaterih povečala žensko rodnost. Npr. v Nigeriji ženske obiskujejo maserke, ki jim obdelujejo spodnji del trebuha. Maserke v Afriki, Indiji in Maleziji naj bi z masažo spreminjale lego otroka in s tem olajšale porod.

Masaža nosečnice

- Oglas -

Med nosečnostjo

Masirajte celo telo in se po potrebi dlje zadržite pri nogah, hrbtu in trebuhu. Tam se med nosečnostjo pogosto pojavijo težave. Osredotočite se na predele, kjer najbolj občutite napetost. Navadno so to ramena in spodnji del hrbta. Če zdravnik odsvetuje masažo teh predelov, se raje posvetite obrazu, rokam in stopalom. Nosečnica naj med masažo sprednjih delov telesa leži na hrbtu ali boku. Odvisno od tega ali ji je med ležanjem na hrbtu slabo. Pri masaži hrbta in ramen naj bo nosečnica na boku ali pa naj sedi naslonjena na stolu. Ne pozabite ji omogočiti udobja z raznimi blazinami!

Kar morate vedeti o masaži stopal in rok je dejstvo, da so lahko določene točke teh dveh delov telesa hormonsko aktivne. To pomeni, da lahko masaža teh točk (predvsem v pozni nosečnosti) povzroči prezgodnji porod. Zato se pozanimajte o tem, katere dele stopal in rok lahko masirate ter katere ne.

Med porodom

Masaža med porodom je dobrodošla, predvsem zaradi njenega pomirjujočega in spodbudnega učinka. Dokazano omili bolečine v hrbtenici, poleg tega pa je porodnici v tolažbo in oporo. Masirate lahko hrbet, vrat, ramena in stopala, a nikakor ne masirajte trebuha. Porodnica naj sedi naslonjena na stolu ali leži na boku (kakor njej bolj prija). Blaga masaža obraza med dvema popadkoma vliva pogum in pomirja. Najbolj učinkovita je masaža okrog oči in čela.

Po porodu

Vsaki ženski po porodu prijata pozornost in razvajanje. Babice na nekaterih predelih Vzhoda 40 dni po porodu masirajo ženske, ki so rodile. Obdelujejo jim celotno telo, še posebno veliko pozornosti posvetijo globoki masaži trebuha. S tem naj bi vse v trebušni votlini »potiskale nazaj na svoje mesto.«

Poleg fizične pomoči mladi mamici, ji boste z masažo pomagali tudi pri pogostem stresu in pomembnem umirjanju, kar je nujno prisotno ob skrbi za otroka. Novopečena mamica bo tako bolj sproščena in bo prekipevala od dobrega počutja. Tako bo lahko bolje poskrbela za svojega otroka.

- Oglas -

Masaža vsak dan? Zakaj pa ne!

Dejstvo je, da masaža zbližuje. Ne glede na to ali gre za masažo nosečnice ali koga drugega. Dan za dnem lahko na zelo enostaven način poskrbite za ohranjanje stikov. Privoščite si masažo doma, na dopustu, kjerkoli. Masirajte svoje otroke, dojenčke, partnerja, mamo, očeta in hvaležni vam bodo. Tudi vi se boste s tem, da ste nekomu z masažo dali prijeten občutek sprostitve, počutili bolje, če ne čudovito! Pomagajmo si med seboj, včasih je potreben le majhen dotik ali prijazna beseda in svet postane lepši.

.

NAJNOVEJŠE