Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.
Zdravje & prehranaSlovenski mladostniki vse bolj zajtrkujejo

Slovenski mladostniki vse bolj zajtrkujejo

MORDA VAS ZANIMA

Slovenski mladostniki v starosti 11, 13 in 15 let vse bolj redno zajtrkujejo. Zmanjšuje se tudi delež predebelih mladostnikov in prepogostih uživalcev sladkanih pijač, kaže raziskava Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji (HBSC 2014).

Preobilna malica je eden od razlogov za izpuščanje zajtrka

- Oglas -

Pred odhodom v šolo vsak dan redno zajtrkuje 45 odstotkov mladostnikov. Za primerjavo, leta 2002 je bil ta delež 39-odstoten, je razvidno iz podatkov, objavljenih na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kjer so raziskavo tudi opravili. Na NIJZ sicer ugotavljajo, da je med mladostniki med vsemi obroki najpogosteje izpuščen prav zajtrk. Razlog za to bi lahko bila dobra dostopnost do šolske malice, ki pa je pogosto prezgodnja ali preobilna. Opuščanje zajtrka narašča s starostjo mladostnikov in je pogostejše pri dekletih, so še pokazali rezultati raziskave.

mladostniki zajtrk

Sladkane in energijske pijače pogosteje pijejo fantje

Med slovenskimi mladostniki upada pitje sladkanih pijač, a jih kljub temu vsaj enkrat na dan uživa četrtina mladostnikov. Pitje sladkanih pijač narašča s starostjo in je pogostejše med fanti, kaže raziskava. Kar se tiče energijskih pijač, jih pije 36 odstotkov mladostnikov, a različno pogosto. Delež fantov je pri tem znatno višji od deleža deklet. Tudi uživanje energijskih pijač narašča s starostjo: pije jih že skoraj vsak drugi petnajstletnik.

Kofein lahko vpliva na težave s spanjem v odrasli dobi

Najpogosteje zaužita psihoaktivna snov med mladostniki je kofein, ki ga v zelo velikih koncentracijah najdemo v energijskih pijačah. Redno pitje takih pijač v mladosti lahko vpliva na kakovost in dolžino spanja, to pa lahko pomeni večje težave s spanjem v odrasli dobi, opozarjajo na NIJZ.

Dekleta pogosteje uživajo sadje in zelenjavo

- Oglas -

Raziskava se je dotaknila tudi uživanja sadja in zelenjave. Med slovenskimi mladostniki se redno uživanje sadja in zelenjave povečuje predvsem pri mlajših fantih. Sadje vsakodnevno uživa 39 odstotkov mladostnikov, zelenjavo pa le 27 odstotkov. Tako sadje kot zelenjavo pogosteje uživajo dekleta. Uživanje oboje pa s starostjo upada, še kaže raziskava.

Delež predebelih se zmanjšuje

Leta 2014 je bilo čezmerno hranjenih in debelih 17 odstotkov slovenskih mladostnikov, leta 2002 pa 14 odstotkov. Delež predebelih je višji med fanti. Prvič po letu 2010 pa se je zmanjšal predebelih mladostnikov, starih enajst in petnajst let.

Raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju je bila narejena na reprezentativnem vzorcu učencev in dijakov v starosti 11, 13 in 15 let. Gre za mednarodno študijo, ki jo po skupni metodologiji vsake štiri leta izvaja 43 držav Evrope in Severne Amerike. Poteka pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije in jo sofinancira ministrstvo za zdravje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×