Zdravilne rastlineSpomladansko čiščenje z mačeho

Spomladansko čiščenje z mačeho

MORDA VAS ZANIMA

V starih zeliščarskih knjigah so divjo mačeho (Viola tricolor) visoko cenili. Čeprav to zelišče morda ne zdravi strtih src, kot so mislili nekoč, ga vseeno tudi danes uporabljajo na veliko načinov, med drugim za spopad z nadležnimi mozolji, njegov čaj pa priporočajo tudi za spomladansko čistilno kuro telesa.

- Oglas -

Ta privlačna evropska divja cvetlica, ki ima izredno veliko imen (divja vijolica, macesca, macizeca, mačeha, mačesca, mačohica, poljska mačeha, sirotica, srotičica, vdovica), je v ljudskem jeziku cvetlic povezana z mislijo na druge ljudi. Iz nje so vrtnarji vzgojili številne oblike okrasne mačehe, ki pa jih v zdravilstvu ne uporabljamo.

Mačehe
Uporabni deli divje mačehe (Viola tricolor) v zdravilne namene so predvsem njeni cvetovi, listi in stebla.

Zanimiv poljski plevel

Divja mačeha je eno- ali dvoletna poletna rastlina, ki običajno zraste do 30 centimetrov visoko in je razširjena med živimi mejami ter na neobdelanih tleh. Ima oglato in razvejeno steblo s suličastimi in globoko nazobčanimi listi. Dolgopecljati nežni cvetovi, ki rastejo posamič v zalistju, so največkrat škrlatne, vijolične ali rumene barve ali pa vseh treh hkrati. Cvetovom sledijo tridelni mešički, nabito polni okroglih rjavih semen.

Divjo mačeho lahko gojimo tudi na vrtu. Rastlina uspeva na vseh dobro prepustnih tleh. Semena posejemo spomladi na sončno ali rahlo senčnato rastišče. Kot zdravilno zelišče jo gojijo predvsem v Franciji in na Nizozemskem.

Uporabna zel

Uporabni deli divje mačehe v zdravilne namene so predvsem njeni cvetovi, listi in stebla. Nadzemne dele divje mačehe nabiramo od maja do konca avgusta, zgodaj zjutraj, še preden se cvetovi odprejo. Zel hitro posušimo v senci. Nato jo uporabimo za pripravo čajev. Iz nje izdelujejo tudi tinkture, izvlečke in sirupe ali jo zmeljejo v prah. Suha droga je brez vonja, z rahlo ostrim in sluznatim okusom.

- Oglas -

V nadzemnih delih divje mačehe so salicilna kislina in njeni derivati (od 0,05 do 0,3 odstotka). Vsebujejo pa tudi rastlinske sluzi (10 odstotkov), antocianozide, čreslovine (tri odstotke), flavonoide in peptide.

Mačehe
Iz divje mačehe so vrtnarji vzgojili številne oblike okrasne mačehe, ki pa jih v zdravilstvu ne uporabljamo. Divjo mačeho lahko gojimo tudi na vrtu.

Obkladki proti mozoljem

  • Obkladki iz divje mačehe zaradi protivnetnega učinkovanja salicilne kisline učinkovito pomagajo pri kožnih težavah, kot so mozolji (akne), ekcemi, krastavost in seboreja (bolezen lasišča zaradi povečanega izločanja loja iz lojnic).
  • Zelišče uporabljajo tudi pri zdravljenju vnetij zaradi revmatizma.
  • Divja vijolica naj bi bila učinkovita tudi proti vnetjem v dihalnih poteh. Poleg tega rastlinske sluzi olajšujejo izkašljevanje in pomagajo pri zdravljenju akutnega bronhitisa in oslovskega kašlja.
  • Antocianozidi in flavonoidi širijo krvne žile in izboljšujejo pretok krvi. Zato pripravke divje mačehe pogosto priporočajo pri aterosklerozi (zadebelitvi arterijskih ven) in obolenjih srca.
  • Divja mačeha poleg tega slovi kot odvajalo blata in vode. Pospešuje izločanje strupenih odpadkov iz telesa in pomaga pri okužbah sečil.
  • Čreslovine krepijo telesno odpornost, nedavne norveške raziskave pa so potrdile, da peptidi v rastlini pomagajo pri premagovanju okužb.

Od zunaj in znotraj

Proti ekcemu, krastavosti, mozoljem, aknam in srbenju lahko uporabljamo poparek, prašek, suhi izvleček ali tinkturo na osnovi divje mačehe. Proti aknam in seboreji pa lahko uporabljamo tudi obkladke, zlasti pri otrocih, saj pripravkov divje mačehe ne smejo uživati.
POPAREK za notranjo uporabo pripravimo tako, da 1,5 grama mešanice posušenih cvetnih popkov, listov in stebel prelijemo s skodelico vrele vode, namakamo 10 minut in precedimo. Pijemo trikrat na dan, med posameznimi obroki.
PRAŠEK jemljemo po enega do dva grama na dan, razdeljena na tri odmerke. Vsak odmerek vzamemo tik pred glavnim obrokom.
SUHI IZVLEČEK jemljemo po 200 do 400 miligramov na dan, razdeljenih na tri odmerke. Vsak odmerek vzamemo tik pred glavnim obrokom.
TINKTURO (1 : 4 v 25-odstotnem alkoholu) uživamo tako, da 20 kapljic razredčimo z vodo in pijemo po jedi trikrat na dan.
OBKLADEK pripravimo tako, da 20 do 30 gramov svežih cvetov prelijemo s pol litra vrele vode, namakamo 15 minut in precedimo. V poparek namočimo kos tkanine, ki jo namočeno zjutraj in zvečer polagamo na prizadeto mesto.
Divje mačehe ne smemo uživati surove, ker je blago strupena. Uporaba zelišča med nosečnostjo in dojenjem ni dovoljena. In še opozorilo: uživanje pripravkov divje mačehe da seču neprijeten vonj, zato se nikar ne prestrašimo.

Očisti zunaj in znotraj

Čaj na osnovi divje mačehe lahko pripravimo tudi iz dveh čajnih žlic droge kot poparek ali z mrzlo vodo, v slednjem primeru naj bo droga namočena osem do deset ur. Pijemo po dve do tri skodelice na dan.
Posebno primeren je ta čaj zgodaj spomladi v obliki kure. Iz telesa odstrani neželene snovi in pomaga pri mozoljavosti.
Čaj uporabljamo tudi za umivanje in za obloge pri kožnih obolenjih. Celo pri majhnih otrocih z nevrodermatitisom, mlečnim sorom in drugimi kožnimi ekcemi naj bi bil obkladek zelo učinkovit. Pri otrocih uporabljamo polovično količino droge.

Preberite si tudi, kakšne zdravilne lastnosti ima vijolica.

NAJNOVEJŠE