Vrt & VrtnarjenjeLan pride na vrsto septembra

Lan pride na vrsto septembra

MORDA VAS ZANIMA

September je mesec, ki je primeren tudi za setev lana. Lan (Linum usitatissimum L.) je kultura, ki je bila nekoč močno zastopana na slovenskih njivah. Iz njega so naše babice pridobivale tako olje kakor tudi platno ter seme posipale po kruhu. Kasneje se je lan umaknil z naših njiv, vendar se sedaj zopet vrača. Vzrok za to lahko pripišemo dejstvu, da je lan široko uporabna rastlina. V Sloveniji so vremenski pogoji bolj kot predilnemu naklonjeni pridelavi oljnega lana. Poznamo namreč sorte za predivo, sorte za seme in olje ter nekatere vrste, ki so primerne za okrasno rastlino.

- Oglas -

Pri izbiri sorte za setev moramo predvsem paziti, za kakšen namen izberemo določeno sorto. Če izberemo sorte, ki so namenjene pridelavi olja, le te sejemo od 10. septembra do 20. septembra. Lan bo dozorel v zadnjih tednih julija oziroma začetku avgusta. Ko je v polni zrelosti,  je v semenu do 50 % olja. Kdaj napoči polna zrelost, vemo po tem, da stebla in glavice potemnijo ter večina listov odpade. Če bi glavico v polni zrelosti odprli, bi v notranjosti našli popolnoma zrela semena, ki so trda in rjava.
V kolikor izberemo sorte za pridelavo prediva, le-te sejemo od 10. marca do 10. aprila. Lan bomo pobirali v rumeni zrelosti, v začetku julija, in takrat bo v semenu do 35 % olja.

Lan

Lan je prečudovita rastlina

Lan je sicer ena najstarejših kulturnih rastlin, in ko zacveti na vrtu, se nam zagotovo pojavi prečudovit pogled. Njegovi cvetovi so namreč bele do modre barve.
Lan ima sicer okroglo, tanko steblo, ki kasneje s staranjem postane votlo. Glavna korenina ima številne stranske koreninice, ki se nahajajo plitvo pod zemljo. Listi so ozki, podolgovati in suličasti, brez peclja, nameščeni izmenično na steblu, sivo zelene do modro zelene barve. Oljni lan doseže v višino 60 cm (je nižji od predilnega) in ima več stranskih vej. Ena rastlina oljnega lana oblikuje nad 250 glavic, v vsaki glavici je po deset semen.

Pridelovanje

Lanu ustrezajo nevtralna, globoka, srednje težka tla. Sejemo ga na toplejših območjih. Sejemo ga v vrste, ki naj bodo med seboj oddaljene 25 cm. Najnižja temperatura, pri kateri še kali seme, je med 2 in 5 oC. Čez zimo prenese do ‒12 oC, pod snežno odejo pa ‒20 oC. Če pozimi pozebe, rastni vršiček pa ostane neprizadet, si bodo take rastlinice spomladi opomogle. Za nadaljevanje rasti in razvoja pa lan spomladi potrebuje temperaturo nad 20 oC. Da bi lan obvarovali pred boleznimi, škodljivci in pleveli je najboljši ukrep širok kolobar, kar pomeni, da ga na isto površino ne sejemo vsaj 4 leta, še bolje pa kar 6 let. Pred setvijo obilno pognojimo s kompostom, ki ga dodamo tudi dvakrat med rastno sezono.

- Oglas -

Lan

Uporaba lana

Za našo prehrano ga lahko posujemo po slanem pecivu, kruhu ali ga vmešamo v kruh. Seme je namreč bogato z maščobami, beljakovinami in vitamini (A, B, D, E in F). Z lanenimi kalčki pa lahko popestrimo solate, namaze, juhe in prikuhe. Kuhano seme in praški iz semen se v ljudskem zdravilstvu uporabljajo za zunanje obkladke. Napitki in obkladki lajšajo težave zaradi trajne zapeke, zlate žile, žolčnih kamnov, vnetja prebavil, sečil, kože in dihal. Olje deluje blago odvajalno. Maska za obraz iz lanenih semen kožo vlaži in ji vrača prožnost. Semena lanu lahko najdemo tudi v hrani za ptice.
Znanje o zdravilnosti lanenih semen in lanenega olja se ponovno vrača med nas. Tudi zavedanje, da ni potrebno, da je ta kultura namenjena samo velikim pridelovalcem, ki ga sejejo na velikih njivah, se nam mora počasi usidrati v zavest.

Preberite si tudi kako zdrava so lanena semena.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×