Na prodajnih policah je danes najti vse mogoče. Tudi mleko pri tem ni nobena izjema – izbiramo lahko med kravjim, kozjim, ovčjim, pa riževim, sojinim, mandljevim in ovsenim. Na voljo pa je celo kvinojino mleko! Ta zdrav in okusen napitek, ki je odlična alternativa mleku živalskega izvora, si lahko na preprost način pripravite tudi doma.
Kvinoja v luči zgodovine
Kvinoja, ki je v zadnjih letih tudi pri nas precej razširjena, je žitom podoben pridelek, ki izvira iz Južne Amerike. Po uporabnosti jo uvrščamo med žita, čeprav to pravzaprav ni. Za uživanje so primerna njena semena, ki nekoliko spominjajo na proseno kašo.
Njena domovina je andska regija Ekvadorja, Bolivije, Kolumbije in Peruja, kjer so jo za prehrano uporabljali že pred več tisočletji. Inki so verjeli, da je kvinoja sveta rastlina, imenovali pa so jo chisaya mama ali »mati vseh žit«. Povsem drugačno mnenje so mnogo stoletij kasneje imeli španski kolonisti, ki so kvinojo imenovali »hrana za Indijance« ter njeno gojenje celo aktivno zatirali.
Pestra bera hranil
Kvinoja predstavlja bogat in uravnotežen vir hranilnih snovi. Vsebuje znatno količino beljakovin, nekaj manj ogljikovih hidratov, bogata je tudi z zdravimi maščobami. Je lahko prebavljiva in tako želodcu prijazna.
Kvinojo zaznamuje tudi nekoliko poseben okus, kar pa je pravzaprav njena prednost, saj jo v kulinariki lahko uporabimo na celo vrsto načinov. Okusna je tako kot samostojna jed, priloga, v kombinaciji z zelenjavo, v solati, z dodatkom medu in denimo sadja pa je tudi odlična poslastica! Več o kvinoji najdete TUKAJ.
Kvinojino mleko
Številni recepti iz kvinoje so marsikomu dobro znani, kvinojino mleko pa malce manj. Pravzaprav mu s tem delamo veliko krivico – kvinojino mleko je namreč okusna in zdrava alternativa mleku živalskega izvora. Njegova uporaba je precej široka, dodamo ga lahko denimo v smoothieje ali pa z njim prelijemo kosmiče za zdrav zajtrk.
Kvinojino mleko pa si lahko na povsem preprost način pripravite kar doma. Zanj boste potrebovali eno skodelico kvinoje, čajno žličko vanilijevega ekstrakta, ščepec soli in vodo. Po želji lahko vanj dodate tudi datelj ali dva, nekaj čajnih žličk kakava v prahu ali pa za noževo konico cimeta.
Pripravimo ga tako, da kvinojo čez noč namočimo v dvojno količino vode. Kvinojo nato presujemo v cedilo in dobro speremo, nato pa jo spet damo v lonec. Prilijemo dve skodelici vode in dvakrat prevremo, nato pa lonec pokrijemo in na malem ognju kuhamo še 15 minut.
Ko je kvinoja kuhana, jo stresemo v blender in ponovno dodamo dve skodelici vode. Vse na najvišji hitrosti dobro premešamo, kar nam vzame približno 3 minute. Nato v mešanico dodamo še vanilijo, ščep soli in druge željne dodatke ter ponovno zmiksamo.
Mešanico je nato potrebno še precediti. Najlažje je, da uporabimo gosto cedilo ali čisto, drobno tkano krpo. Tekočino skoznjo precedimo v večji lonec, nato pa jo ponovno prelijemo v blender. Dodamo toliko vode, da dobimo želeno gostoto, ter mleko ponovno dobro premiksamo. Za konec mleko iz blenderja le še prelijemo v steklenico in shranimo v hladilniku.
Še več receptov za rastlinska mleka si preberite tukaj.